Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις τον καφέ;

Η καφεΐνη είναι από τις πιο καταναλωμένες ψυχοδραστικές ενώσεις στον κόσμο. Ακόμα κι αν δεν πίνεις καφέ ή τσάι, πιθανότατα εξακολουθείς να καταναλώνεις καφεΐνη.

kafes istock

Όταν καταναλώνεις καφεΐνη, απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό σου, φτάνοντας στο μέγιστο αποτέλεσμα εντός δύο ωρών (αν και μπορεί να χρειαστούν έως και εννέα ώρες για να φύγει από το σώμα σου).

Είναι επίσης υδατοδιαλυτή και λιποδιαλυτή ουσία, επομένως εισέρχεται σε όλους τους ιστούς του σώματος, γεγονός που εξηγεί γιατί η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά μέρη του σώματος.

Συνιστάται στους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 400 mg καφεΐνης την ημέρα (περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ). Περισσότερο από αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τρόμο, ναυτία, πονοκεφάλους, αρρυθμίες.

Αλλά ακόμη και άτομα που καταναλώνουν μόνο δύο φλιτζάνια καφέ ή τσάι καθημερινά μπορεί να νιώθουν ότι έχει δυσμενείς επιπτώσεις, όπως ευερεθιστότητα, δυσκολία στον ύπνο και νευρικότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων αποφασίζει να εγκαταλείψει τον καφέ.

Τι θα συμβεί αν σταματήσεις τον καφέ;

Εάν σκέφτεσαι να σταματήσεις τον καφέ και αναρωτιέσαι τι μπορεί να σου συμβεί, ορίστε τι δείχνουν οι έρευνες.

1. Θα νιώθεις κουρασμένη για λίγες μέρες

Η διακοπή της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και κόπωση. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα έχει αναπτύξει μια ανοχή στην καφεΐνη.

Η καφεΐνη συνδέεται με έναν υποδοχέα στον εγκέφαλο που χρησιμοποιείται από την αδενοσίνη. Η δέσμευση της καφεΐνης σε αυτούς τους υποδοχείς αναγκάζει το σώμα να καθυστερήσει την εμφάνιση της κόπωσης. Αλλά με την πάροδο του χρόνου τα εγκεφαλικά κύτταρα παράγουν περισσότερους υποδοχείς αδενοσίνης για να επιτρέψουν τη φυσιολογική σύνδεση της αδενοσίνης.

Έτσι, όταν σταματήσεις να καταναλώνεις καφεΐνη, υπάρχει περίσσεια υποδοχέων αδενοσίνης και αυτό σε κάνει να νιώθεις πιο κουρασμένη από πριν.

2. Θα σε πιάσει πονοκέφαλος

Οι πονοκέφαλοι εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της απουσίας καφεΐνης. Στο κεφάλι και το λαιμό, η καφεΐνη προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Όταν σταματήσεις να πίνεις καφεΐνη, μετά από περίπου 24 ώρες αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία να επανέλθουν στο φυσιολογικό, προκαλώντας αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και πυροδοτώντας πονοκεφάλους. Μπορεί να διαρκέσουν έως και 9 ημέρες κατά μέσο όρο.

3. Θα είσαι πιο ευαίσθητη στον πόνο

Επειδή η καφεΐνη συνδέεται με τους υποδοχείς αδενοσίνης (οι οποίοι επίσης ρυθμίζουν τον πόνο), η διακοπή της μπορεί να αυξήσει προσωρινά την αντίληψη και την ευαισθησία σου στον πόνο, επειδή υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι υποδοχείς.

4. Θα κοιμάσαι καλύτερα

Η καφεΐνη επηρεάζει πραγματικά τον ύπνο μόνο όταν καταναλώνεται αργά το απόγευμα και το βράδυ. Αυτό συμβαίνει επειδή καθυστερεί την απελευθέρωση της μελατονίνης (της ορμόνης του ύπνου) κατά 40 λεπτά. Μειώνει επίσης τον συνολικό χρόνο ύπνου και συντομεύει το διάστημα του βαθιού ύπνου.
Αυτό μπορεί να αυξήσει την κούρασή σου την επόμενη μέρα, οδηγώντας σε έναν κύκλο χρήσης καφεΐνης για να σε ξυπνήσει, αλλά ως αποτέλεσμα δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς αργότερα. Όταν σταματήσεις την καφεΐνη, μπορεί να διαπιστώσεις ότι ο ύπνος σου βελτιώνεται. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι βελτιώσεις φαίνονται σε μόλις 12 ώρες.

5. Θα βελτιώσεις τη διάθεσή σου

Η καφεΐνη έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο άγχος και κρίσεις πανικού – και όχι μόνο σε όσους έχουν προδιάθεση για προβλήματα ψυχικής υγείας. Η μείωση ή η εξάλειψη της καφεΐνης μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου. Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στο ότι βελτιώνει τον ύπνο. Η στέρηση ύπνου μπορεί να επιδεινώσει το άγχος και άλλες διαταραχές της διάθεσης. Αλλά οι υποδοχείς αδενοσίνης με τους οποίους συνδέεται η καφεΐνη εμπλέκονται επίσης στη ρύθμιση άλλων νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη που έχουν ρόλο στο άγχος, την ευτυχία και τον φόβο.

6. Θα μειώσεις την καούρα

Η μείωση ή η εξάλειψη της καφεΐνης μπορεί επίσης να θεραπεύσει την καούρα και τη δυσπεψία. Η καφεΐνη προκαλεί έκκριση οξέος στο στομάχι και αποδυναμώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, ο οποίος ελέγχει την παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο – προκαλώντας καούρα και δυσπεψία.

7. Θα ρίξεις την πίεση

Η διακοπή της καφεΐνης μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή σου πίεση και τον καρδιακό σου ρυθμό – αν και άλλες μελέτες έχουν δείξει μικρή αλλαγή. Αυτό συμβαίνει γιατί εάν κάποιος καταναλώνει καθημερινά καφεΐνη για πολλά χρόνια, το σώμα του προσαρμόζεται στην έκθεση – και γίνεται ο νέος κανόνας με τις διεγερτικές της επιδράσεις στο νευρικό σύστημα, το έντερο και την καρδιά.

8. Θα έχεις πιο λευκά δόντια

Η διακοπή της καφεΐνης μπορεί να βελτιώσει τη λευκότητα των δοντιών σου, επειδή το τσάι και ο καφές περιέχουν ενώσεις, όπως οι τανίνες που λερώνουν τα δόντια.Η ζάχαρη στα ενεργειακά ροφήματα μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στα δόντια σου. Η διακοπή τους θα τα προστατέψει. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα ροφήματα με καφεΐνη μειώνουν την ποσότητα του σάλιου που παράγεις, το οποίο κανονικά προστατεύει τα δόντια από τη φθορά.

9. Θα έχεις ευαισθησία στις γλυκές γεύσεις

Μπορεί επίσης να διαπιστώσεις ότι έχεις αυξημένη ευαισθησία στη γεύση των γλυκών τροφίμων και ποτών μετά το κόψιμο του καπνίσματος, καθώς η καφεΐνη παρεμβαίνει στη γεύση των γλυκών ουσιών.
 

10. Θα αλλάξει η λειτουργία του εντέρου σου

Η καφεΐνη δρα στους μυς του εντέρου προκαλώντας τη συστολή τους και την ενεργοποίηση της επιθυμίας για κένωση. Μπορεί επίσης να αλλάξει τη σύσταση των κοπράνων– ειδικά αν πίνεις πολύ καφέ, καθώς επηρεάζει την απορρόφηση του νερού. Η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει λιγότερο συχνή επιθυμία για καύση και η συνοχή των κοπράνων να αλλάξει.

11. Θα μειώσεις τη συχνουρία

Η καφεΐνη δρα επίσης ως ήπιο διουρητικό, προκαλώντας αύξηση της παραγωγής ούρων. Αυτό συμβαίνει επειδή δεσμεύει τους υποδοχείς αδενοσίνης στα νεφρά, γεγονός που αλλάζει τον τρόπο ανταλλαγής του νατρίου, επηρεάζοντας την κατακράτηση νερού. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η καφεΐνη είναι ερεθιστικό της ουροδόχου κύστης, που μπορεί να προκαλέσει συχνότερη επιθυμία για ούρηση. Η διακοπή της καφεΐνης μπορεί να μειώσει τις καθημερινές σου επισκέψεις στην τουαλέτα.

Αλλά αν σκέφτεσαι σοβαρά να κόψεις τον καφέ από τη διατροφή σου, ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις είναι σταδιακά. Το να τον κόψεις μαχαίρι θα φέρει παρενέργειες όπως πονοκεφάλους και κούραση που μπορεί να διαρκέσουν δύο έως τρεις εβδομάδες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i