Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζεις να φτιάξεις βούτυρο ξηρών καρπών. Μάθε τη βασική συνταγή και μετά κάνε παιχνίδι με πολλά μπαχαρικά και άλλα συστατικά, για περισσότερη γεύση!
Αν πιστεύεις ότι το βούτυρο ξηρών καρπών ξεκινά και τελειώνει με τα φιστίκια, έχεις πολλά να μάθεις ακόμη! Το βούτυρο ξηρών καρπών είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ που πρέπει να απολαμβάνεις ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
Τι είναι το βούτυρο ξηρών καρπών;
Το βούτυρο ξηρών καρπών παρασκευάζεται με άλεση των ξηρών καρπών, η οποία γίνεται πάστα και μπορείς να το απολαύσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρεμώδες λείο άλειμμα. Ανάλογα με το είδος ξηρών καρπών που χρησιμοποιείς, η υφή και η γεύση ποικίλλουν, αλλά όλοι οι τύποι βουτύρου ξηρών καρπών είναι γεμάτοι με καλά λιπαρά, βιταμίνες και πρωτεΐνες.
Πόσα βούτυρα ξηρών υπάρχουν;
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη. Μερικά παραδείγματα βουτύρου ξηρών καρπών είναι:
- Βούτυρο Αμυγδάλου
- Βούτυρο από φιστίκια Βραζιλίας
- Βούτυρο Κάσιους
- Φυστικοβούτυρο
- Βούτυρο φουντουκιού
- Βούτυρο μακαντέμια
- Βούτυρο πεκάν
- Φιστικοβούτυρο
- Βούτυρο καρύδας
Βασική συνταγή για βούτυρο ξηρών καρπών
Σύνολο: 15 λεπτά
Βάρος: 250 γρ
Θα χρειαστείς
- 170 γρ ξηρούς καρπούς ωμούς, ανάλατους, χωρίς κέλυφος
- 1-2 κουταλιές της σούπας λάδι αβοκάντο ή όσο χρειάζεται
Οδηγίες
1. Άπλωσε τους ξηρούς καρπούς σε ένα ταψί και ψήσε στους 180°C μέχρι να ροδίσουν, περίπου 10 λεπτά.
2. Μετέφερε τους ξηρούς καρπούς σε έναν μπλέντερ και άλεσέ τους μέχρι οι ξηροί καρποί να γίνουν μια λεία πάστα. (Ο χρόνος διαφέρει ανάλογα με τον τύπο των ξηρών καρπών και τον συγκεκριμένο επεξεργαστή τροφίμων.)
3. Πρόσθεσε ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακάτεψε. Αν είναι πολύ πηχτό, πρόσθεσε 1 κουταλιά της σούπας λάδι αβοκάντο μέχρι να πάρει την επιθυμητή συνοχή. Αποθήκευσε το βούτυρο ξηρών καρπών σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και τρεις εβδομάδες.
Νέοι συνδυασμοί
Αφού τώρα έχεις τη βάση μπορείς να κάνεις διάφορους συνδυασμούς, αρωματισμένους ή καρυκευμένους με συστατικά όπως κανέλα, μέλι και κακάο. Κάνε μοναδικούς συνδυασμούς γεύσεων και απόλαυσέ το.
- Φιστίκια + 2 κουταλιές της σούπας λάδι τσίλι
- Κάσιους + ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κάρδαμο + τριμμένοι σπόροι από 1 λοβό βανίλιας
- Πεκάν + ½ κουταλάκι του γλυκού ανάμεικτα μπαχαρικά
- Φιστίκια Αιγίνης + 50 γραμμάρια καρύδας τριμμένη χωρίς ζάχαρη
- Αμύγδαλα + 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα φρέσκου πορτοκαλιού
Extra tips για τέλειο βούτυρο ξηρών καρπών
- Νέα αρχή: Για καλύτερα αποτελέσματα, ξεκίνα με μια καινούρια σακούλα με ξηρούς καρπούς. Αν έχεις ανοιχτό πακέτο, δοκίμασε πρώτα μερικά, για να διαπιστώσεις εάν η γεύση τους είναι ταγγισμένη.
- Ζέσταμα: Εάν το βούτυρο ξηρών καρπών που έβγαλες κατευθείαν από το ψυγείο είναι πηχτό, άφησέ το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ανακάτεψέ το πριν προσπαθήσεις να το αλείψεις.
- "Έξυπνο" αλάτι: Επίλεγε ανάλατους ξηρούς καρπούς για να ελέγξεις το επίπεδο του νατρίου, αλλά εάν χρησιμοποιείς αλατισμένους ξηρούς καρπούς, δοκίμασέ το σε αλάτι πριν προσθέσεις και άλλο (πιθανότατα δεν θα χρειαστείς).
- Κράτα το πηχτό: Απόφυγε να προσθέσεις άλλα υγρά (όπως σιρόπι) στον επεξεργαστή τροφίμων, καθώς θα κάνουν το βούτυρο ξηρών καρπών να γίνει ρευστό (και δεν θα είναι αυτό που θέλεις, πίστεψέ μας).
- Έξτρα ξηρούς καρπούς: Συνδύασε διαφορετικούς ξηρούς καρπούς για να φτιάξεις ένα βούτυρο ξηρών καρπών. Ανακάτεψε τους και ακολούθησε τη συνταγή σύμφωνα με τις οδηγίες.
Πικάντικο μείγμα ξηρών καρπών μόνο με 190 θερμίδες που τρώμε στο γραφείο
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr