Κουρκούτι για μπακαλιάρο | 5 μυστικά για τέλεια τραγανή, χρυσαφένια κρούστα από τον σεφ Τάσο Αντωνίου

Το εθνικό πιάτο της 25ης Μαρτίου θέλει μπακαλιάρο! Ο σεφ Τάσος Αντωνίου αποκαλύπτει τα μυστικά του για την τέλεια τραγανή κρούστα, που θα την ακούσεις! Κυριολεκτικά.

fish istock

Ο μπακαλιάρος έχει την τιμητική του αφού είναι η πιο δημοφιλής επιλογή ψαριού για την 25η Μαρτίου. Αλλά για να φας μπακαλιάρο με τραγανή κρούστα ακολούθησε τις συμβουλές και τα μυστικά που αποκαλύπτει ο συγγραφέας, YouTuber και σεφ Τάσος Αντωνίου.

Τραγανή κρούστα με το σωστό κουρκούτι

Υλικά για το κουρκούτι:

  • 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, για να γίνει η κρούστα πιο αέρινη και τραγανή
  • 350 ml μπίρα, έχει διογκωτικές ιδιότητες και δίνει ιδιαίτερη γεύση.
  • 1 πρέζα αλάτι ή τριμμένα μυρωδικά

Η βασική αναλογία είναι 1 φλιτζάνι αλεύρι και 1+1/4 φλιτζάνι νερό ή μπίρα. Αν στο κουρκούτι προσθέσεις λίγο φρέσκο γάλα, θα έχεις ακόμη πιο αφράτο αποτέλεσμα, καθώς τα ένζυμα του γάλακτος αντιδρούν με τα διογκωτικά υλικά και ενισχύουν τη δράση τους.

Τα 5 μυστικά για την τέλεια τραγανή και χρυσαφένια κρούστα

1ο παγωμένο κουρκούτι: Μην φτιάχνεις το κουρκούτι εκείνη τη στιγμή που θα τηγανίσεις τον μπακαλιάρο. Όταν το κουρκούτι είναι κρύο, από το ψυγείο, κολλάει καλύτερα πάνω στο ψαχνό του ψαριού όταν αυτό μπει στο καυτό λάδι. 

2ο Ελάχιστο ανακάτεμα: Μην ανακατεύεις το κουρκούτι με σύρμα ή πιρούνι: μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα δάχτυλά σου ή να το ανακατέψεις ελάχιστα.

3ο Παχύρρευστος χυλός: Ούτε πολύ πυκνός ούτε πολύ αραιός. Βούτηξε μια ξύλινη κουτάλα και ανασήκωσέ τη: πρέπει να έχει καλυφθεί με ένα λεπτό στρώμα κουρκουτιού που θα στάζει αργά. 

3ο Τηγάνισμα σε ελαιόλαδο: Για το τηγάνισμα χρησιμοποίησε ένα απαλό ελαιόλαδο και όχι κάποιο άλλο λάδι. Ξεκίνα με δυνατή φωτιά και στη συνέχεια χαμήλωσε για να προλάβει να ψηθεί στο εσωτερικό του χωρίς να αρπάξει όμως το κουρκούτι. Χρησιμοποίησε άφθονο λάδι, ώστε τα υλικά να "κολυμπάνε" σε αυτό, χωρίς να καλύπτονται εντελώς. Μόνο έτσι το κουρκούτι θα φουσκώσει και θα διογκωθεί ομοιόμορφα, προς κάθε κατεύθυνση. Το κουρκούτι λειτουργεί ως μόνωση, απομονώνοντας το υλικό που τηγανίζεις και διατηρώντας το ζουμερό.

4ο Πρώτα στο αλεύρι, μετά στο κουρκούτι: Πανάρεις πολύ γρήγορα και από τις δύο πλευρές τον μπακαλιάρο στο αλεύρι και έπειτα το βουτάς στο κουρκούτι και μετά στο καυτό λάδι. Το στραγγίζεις σε χαρτί κουζίνας.

Πώς τηγανίζεις τον μπακαλιάρο

  • Μια με δυο μέρες πριν τον μαγειρέψεις τον ξαλμυρίζεις. Ο χρόνος ξαλμυρίσματος του μπακαλιάρου εξαρτάται από το μέγεθος και το πάχος του. Το μεγάλο μυστικό στο ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου είναι να αλλάζεις συχνά το κρύο νερό όπου τον έχεις τοποθετήσει, περίπου κάθε 3-4 ώρες. Αν πρόκειται να τηγανίσεις τον μπακαλιάρο, τότε θα πρέπει να τον ξαλμυρίσεις ακόμα περισσότερο.
  • Αν θέλεις να αποφύγεις τη διαδικασία του ξαλμυρίσματος, επίλεξε μπακαλιάρο φιλέτο.
  • Κατόπιν τον στεγνώνεις πολύ καλά με χαρτί κουζίνας και με ένα μαχαίρι ξύνεις την πέτσα του για τυχόν λέπια.
  • Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο, αλευρώνεις καλά ένα ένα τα κομμάτια μπακαλιάρου και τα βουτάς στο κουρκούτι και έπειτα τα ρίχνεις στο λάδι για να τηγανιστεί και να πάρει τέλειο χρυσαφένιο χρώμα. 
  • Όταν σχηματίσει τραγανή, χρυσαφένια κρούστα και από τις δυο πλευρές, τα μεταφέρεις σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία μέχρι να τηγανίσεις όλο το ψάρι.
  • Σερβίρεις τον μπακαλιάρο σε πιάτο. Συνοδεύεις με σκορδαλιά και λίγο λεμόνι.

Συνταγές για την 25η Μαρτίου: Από μπακαλιάρο σκορδαλιά μέχρι σουβλάκι μπακαλιάρου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i