10 συμβουλές που θα σε σώσουν από τις βραδινές λιγούρες

Ανοιγοκλείνεις και εσύ το ψυγείο για να τσιμπολογήσεις επειδή σε πιάνουν βραδινές λιγούρες; Σου έχουμε τη λύση να το σταματήσεις!

γυναίκα που τρώει μπροστά στο ψυγείο επειδή έχει βραδινές λιγούρες iStock

Είσαι και εσύ από τους τύπους που αναζητούν κάτι να τσιμπολογήσουν αργά το βράδυ επειδή σε πιάνουν βραδινές λιγούρες;

Το ζήτημα δεν είναι πόσο θα φας, αλλά η ποιότητα από αυτό που θα φας. Τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα θρέφουν και προάγουν τη σταθερότητα όσον αφορά τη διάθεση, τον κύκλο του ύπνου, την ενέργεια και την όρεξη, ενώ τα επεξεργασμένα τρόφιμα κάνουν το αντίθετο. Η τάση για τσιμπολόγημα ανθυγιεινών τροφών μέχρι αργά το βράδυ μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Πεινάς συνεχώς; Δες τι μπορεί να σου κόψει την πείνα

night_food
iStock

10 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κόψεις το βραδινό τσιμπολόγημα

  1. Σταμάτα να τρως από μια συγκεκριμένη ώρα και μετά
  2. Προγραμμάτισε τα γεύματά σου
  3. Βάλε stop στις προκλήσεις που υπάρχουν γύρω σου
  4. Μην ξεχνάς τις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα
  5. Έχε έτοιμο το βραδινό σου
  6. Φτιάξε μόνη σου υγιεινά επιδόρπια
  7. Περιόρισε τα επεξεργασμένα τρόφιμα
  8. Μείνε απασχολημένος
  9. Πρόσεχε τα συναισθηματικά ερεθίσματα
  10. Άκου το σώμα σου

1. Σταμάτα να τρως από μια συγκεκριμένη ώρα και μετά

o'clock
iStock

Αντί για ένα γενικό "όχι σνακ πριν τον ύπνο" όρισε μια ώρα διακοπής του φαγητού για να μπορείς να το τηρείς καλύτερα, δηλαδή να μην τρως τίποτα μετά τις 7μ.μ. Φυσικά η δική σου ώρα μπορεί να είναι νωρίτερα ή αργότερα, ανάλογα με το πρόγραμμά σου.

2. Προγραμμάτισε τα γεύματά σου

meal_plan
iStock

Το να περιμένεις πολύ ώρα πριν από το επόμενο γεύμα σου μπορεί να σε κάνει να πεινάσεις περισσότερο και τελικά να καταλήξεις να τρως ενώ δεν πρέπει. Οπότε προγραμμάτισε τακτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρήσεις το σάκχαρο στο αίμα σου σε συγκεκριμένα επίπεδα και να αποτρέψεις τις βραδινές λιγούρες.

Αν πάλι χρειάζεσαι ένα σνακ μεταξύ των γευμάτων, οι 150 θερμίδες είναι ένα καλό όριο. Προσπάθησε να τρως από δύο ομάδες τροφίμων, όπως για παράδειγμα ένα φρούτο (μήλο) και 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι που περιέχει καλά λιπαρά.

3. Βάλε stop στις προκλήσεις που υπάρχουν γύρω σου

stop_sweets
iStock

Μια πηγή υπερκατανάλωσης τροφής που συχνά παραβλέπεται είναι η πρόκληση. Αν υπάρχουν εθιστικά επεξεργασμένα τρόφιμα στο χώρο εργασίας ή στο σπίτι σου, μπορεί να σου προκαλέσουν λιγούρες, μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν στον χώρο και με τη σειρά τους αυτές οι λιγούρες να συσσωρευτούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ξεσπάσουν ως λαιμαργία το βράδυ.

4. Μην ξεχνάς τις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα

protein and fiber
iStock

Τόσο η πρωτεΐνη όσο και οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στον κορεσμό και έτσι θα βοηθήσουν στην πρόληψη από τις λιγούρες. Για παράδειγμα, η λιγούρα για γλυκό και αλμυρό επιμένει όταν δεν είμαστε διατροφικά ισορροπημένοι. Όταν το σώμα σου υποστηρίζεται με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, οι συνεχείς λιγούρες σου πιθανότατα θα υποχωρήσουν.

5. Έχε έτοιμο το βραδινό σου γεύμα

dinner
iStock

Πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι στο σπίτι σου σε περιμένει το φαγητό σου που έχεις ήδη ετοιμάσει. Έχοντας το δείπνο ήδη έτοιμο σημαίνει ότι δεν πέφτεις θύμα του εθιστικού fast food στο δρόμο για το σπίτι ή δεν τρως μια τροφή που λαχταράς επειδή δεν υπάρχει τίποτα άλλο. 

6. Φτιάξε μόνη σου υγιεινά επιδόρπια

healthy_desserts
iStock

Μπορείς να δημιουργήσεις μόνη σου υγιεινά επιδόρπια, που δεν θα σε γεμίσουν περιττές θερμίδες, ή μπορείς ακόμα και να αρκεστείς σε ένα κομμάτι από κάποιο αγαπημένο σου φρούτο.

7. Περιόρισε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

chips
iStock

Τροφές όπως τα μπισκότα, τα κουλούρια, τα κράκερς και τα τσιπς, τείνουν να είναι τα τρόφιμα που τρώμε πιο απερίσκεπτα και είναι δύσκολο να σταματήσουμε σε ένα μόνο μπισκότο ή δύο ή τρία τσιπς. Είναι καλύτερο να μην τα αγοράζεις καθόλου, αλλά αν το κάνεις προτίμησε να τα κρύψεις από το οπτικό σου πεδίο.

8. Προσπάθησε να μένεις απασχολημένη

games
iStock

Βρες μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει φαγητό, τελείωσε το καθάρισμα μετά το δείπνο και βγες από την κουζίνα. Αν έχεις οικογένεια, παίξε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ή αν είσαι μόνη, διάβασε ένα βιβλίο. Αυτό που δεν πρέπει να κάνεις είναι να καθίσεις μπροστά στην τηλεόραση γιατί έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την υπερκατανάλωση τροφής.

9. Πρόσεχε τα συναισθηματικά ερεθίσματα

stress
iStock

Εάν έχεις την έφεση να τρως πολύ, τότε πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική στα συναισθηματικά ερεθίσματα, όπως για παράδειγμα το άγχος. Εξασκήσου στη γιόγκα ή κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, αν στο τέλος της ημέρας αισθάνεσαι σφιγμένη, αγχωμένη ή καταβεβλημένη.

10. Άκου το σώμα σου

full
iStock

Εάν νιώθεις ότι έχεις χορτάσει και απλά έχεις μια λιγούρα, καλύτερα να μη φας κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις υπερβολικά φουσκωμένη και θα σου φέρει δυσφορία κατά τη διάρκεια κυρίως της νύχτας. Επιπλέον, αν το φαγητό πολύ κοντά στη ώρα του ύπνου και έχεις παρατηρήσει ότι σου προκαλεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι ένα σημάδι να τρως πιο νωρίς, πριν πέσεις στο κρεβάτι.

Τα 5 βραδινά σνακ που έχουν λίγες θερμίδες και είναι "yummy"

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i