
Παρά ορισμένες κοινές παρανοήσεις, τα κονσερβοποιημένα προϊόντα (όπως οι ντομάτες) μπορεί να είναι μια πιο νόστιμη, θρεπτική και πιο προσιτή επιλογή σε σύγκριση με τις φρέσκες ντομάτες. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι ενώ τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι βολικά, στερούνται θρεπτικών συστατικών. Είναι όμως πραγματικά αληθινή αυτή η διαδικασία σκέψης; Ας αναλύσουμε τη διαφορά μεταξύ φρέσκιας και κονσερβοποιημένης ντομάτας για να δούμε τι προκύπτει.
Φρέσκες ντομάτες
Οι ντομάτες περιέχουν πολλές ευεργετικές ενώσεις για την υγεία –όπως φυτικές ίνες και βιταμίνες Α και C– που είναι σημαντικές για μια υγιή καρδιά, καθώς και για τα μάτια, το δέρμα και τα ούλα. Οι ντομάτες περιέχουν επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και χρωστική ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο, το οποίο προσδίδει στις ντομάτες το έντονο κόκκινο χρώμα τους και συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και στην πρόληψη του καρκίνου.
Ντομάτες: 9 λόγοι για να μειώσεις την κατανάλωσή τους
Ενώ μπορεί να είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο, οι φρέσκες ντομάτες συχνά στέλνονται σε μεγάλες αποστάσεις το χειμώνα ή καλλιεργούνται σε θερμαινόμενα θερμοκήπια. Μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες από χωράφι μέχρι το πιάτο σου, για να έχεις φρέσκες ντομάτες όταν είναι εκτός εποχής και σίγουρα δεν θα έχουν τόσο καλή γεύση. Ενώ οι φρέσκες ντομάτες μπορούν να προσθέσουν μια γευστική μπουκιά σε πολλά πιάτα, είναι καλύτερες όταν είναι στην εποχή τους.
Ντομάτες σε κονσέρβα
Οι κονσέρβες ντομάτας συγκομίζονται στην κορύφωση της γεύσης και της θρεπτικής τους αξίας και κονσερβοποιούνται μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Επιπλέον, είναι αρκετά προσιτές, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή είναι μια οικονομική, εύκολη και βολική επιλογή για εσένα και την οικογένειά σου.
Εκτός του ότι είναι αρκετά προσιτές στην τιμή, είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σου για να λειτουργεί σωστά και μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της ενέργειας και στη μείωση του κινδύνου ορισμένων ασθενειών. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ντομάτες σε κονσέρβες είναι ακόμη πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και φιλικές προς το περιβάλλον από τις φρέσκες ντομάτες.
Και, καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να μαγειρεύουν από την άνεση του σπιτιού τους, οι κονσερβοποιημένες ντομάτες έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα χάρη στην ευκολία χρήσης, την υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και μια ποικιλία μορφών (όπως σάλτσα ντομάτας, πάστα ντομάτας, ντομάτες σε κύβους, βραστές και ολόκληρες). Δεδομένου ότι οι φρέσκες ντομάτες μπορεί να κοστίζουν περισσότερο –ειδικά το φθινόπωρο/χειμώνα/άνοιξη– καλύτερα να χρησιμοποιείς προϊόντα ντομάτας σε κονσέρβα/βάζο για πιάτα στα οποία η υφή της φρέσκιας δεν είναι σημαντική, όπως πιάτα με ζυμαρικά, πίτσα, λαζάνια, κάρυ, σούπες, μαγειρευτά και κατσαρόλες και θέλεις αυτή την κορύφωση της γεύσης και της θρεπτικής αξίας.
Τι να επιλέξεις τελικά;
Ενώ οι φρέσκες ντομάτες μπορούν να καταναλωθούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, είναι στο αποκορύφωμά τους το καλοκαίρι. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι δύσκολο να απολαύσεις την ωρίμανσή τους κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, του χειμώνα και της άνοιξης.
Αντίθετα, τις ντομάτες σε κονσέρβες μπορείς να τις απολαύσεις όλο το χρόνο ως μια προσιτή, θρεπτική επιλογή που προσφέρει με αυτές τις υπέροχες καλοκαιρινές γεύσεις όποτε τις χρειάζεσαι.
Διάβασε επίσης:
6 σημαντικά οφέλη που έχουν οι ντομάτες στον οργανισμό
Γιατί η ντομάτα αξίζει μια θέση στη διατροφή σου;
Ντομάτες και ντοματίνια: Οι διαφορές τους και τι να προτιμήσεις
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr