Γιατί η ντομάτα αξίζει μια θέση στη διατροφή σου;

Το ήξερες ότι οι ντομάτες διαθέτουν μια ποικιλία ωφελειών για το δέρμα, το έντερο αλλά και τη καρδιά σου;

Ντομάτα unsplash

Οι ντομάτες αποτελούν must προσθήκη στις σαλάτες τόσο του καλοκαιριού, όσο πλέον και του χειμώνα. Τους ζεστούς μήνες του χρόνου, ωστόσο, οι ντομάτες βρίσκονται σε αφθονία και διαθέτουν το κλασσικό κατακόκκινο χρώμα τους, ενώ μάλιστα πολλές φορές είναι πιο γευστικές. Ταιριάζουν άψογα σε πολλές συνταγές, ενώ μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους, αναδεικνύοντας την νοστιμιά και τα αρώματα τους. Η ντομάτα, πέραν της δροσερής και χορταστικής ιδιότητα της, διαθέτει σημαντικά διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό, προστατεύοντας ή/και βελτιώνοντας την υγεία της καρδιάς, του εντέρου αλλά και του δέρματος.

Γιατί η ντομάτα αξίζει μια θέση στη διατροφή σου;

Περιέχει μια σειρά πολύτιμων βιταμινών: Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι η ντομάτα ανήκει στην κατηγορία των φρούτων καθώς αποτελεί μέρος ενός φυτού που βγάζει σπόρους. Παρόλα αυτά αντιμετωπίζεται ως λαχανικό, λόγω της γεύση που διαθέτει. Έχοντας κάνει την πρακτική αυτή διάκριση που απασχολεί αμφότερους επιστήμονες και μάγειρες, η ντομάτα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, καθώς μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό έως και το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Ταυτόχρονα, περιέχει βιταμίνη Α, η οποία υποστηρίζει την καλή υγεία του ανοσοποιητικού, της όρασης και του δέρματος, όπως επίσης και βιταμίνη Κ που είναι σημαντική για τα οστά.

Προστατεύει την υγεία της καρδιάς: Οι ντομάτες περιέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο και είναι υπεύθυνο για το κατακόκκινο χρώμα της. Σχετική μελέτη έχει αποδείξει ότι το εν λόγω αντιοξειδωτικό προστατεύει την καρδιά και είναι περισσότερο αποτελεσματικό όταν καταναλώνεται κατευθείαν από την ντομάτα και τα υποπροϊόντα αυτής, παρά από ένα συμπλήρωμα διατροφής. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μειώνει τα ποσοστά κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και του εγκεφαλικού.

Βελτιώνει την όραση: Το λυκοπένιο είναι επίσης ωφέλιμο και για τα μάτια. Όμως δεν είναι το μοναδικό στοιχείο της ντομάτας που φροντίζει την όραση, αφού τον εν λόγω φρούτο περιέχει ταυτόχρονα λουτεΐνη και βήτα-καροτίνη. Σύμφωνα με έρευνες,τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την όραση και προστατεύουν από παθήσεις των ματιών, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Ενισχύει την υγεία του πεπτικού συστήματος: Οι φυτικές ίνες αλλά και τα υγρά στοιχεία που περιέχονται στην ντομάτα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί σε ορισμένους ανθρώπους ότι η ντομάτα προκαλεί δυσφορία στο στομάχι, εντείνοντας την δυσπεψία.

Προστατεύει το δέρμα από εξωτερικές φθορές: Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2011 διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός τοματοπολτού και ελαιολάδου προστατεύει τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και ενίσχυσε την παραγωγή προ-κολλαγόνου – ενός μορίου που δίνει στο δέρμα τη δομή του και το διατηρεί σφριγηλό και νεανικό. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι το λυκοπένιο στις ντομάτες είναι το πανίσχυρο συστατικό που οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα. Το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό βρίσκεται στην υψηλότερη συγκέντρωσή του όταν οι ντομάτες έχουν μαγειρευτεί.

Διάβασε επίσης: Πότε οι ντομάτες μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας;

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i