
Έχεις αποφασίσει να φτιάξεις ένα λαχταριστό γλυκό ή ένα απολαυστικό φαγητό. Έχεις διαλέξει τη συνταγή, έχεις συγκεντρώσει τα σκεύη, και με ενθουσιασμό ξεκινάς τη διαδικασία. Η κουζίνα αρχίζει να γεμίζει αρώματα από τα υλικά που χρησιμοποιείς, και όλα δείχνουν να πηγαίνουν τέλεια. Ώσπου, ξαφνικά, ανακαλύπτεις ότι σου λείπουν κάποια βασικά υλικά. Ίσως να μην έχεις βούτυρο, ζάχαρη, ή αυγά. Και σκέφτεσαι τι θα κάνεις τώρα;
Σε μια τέτοια στιγμή, η πρώτη σου σκέψη μπορεί να είναι να τα παρατήσεις ή να βγεις έξω για να αγοράσεις ό,τι σου λείπει. Αλλά στην πραγματικότητα, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική δεν είναι τόσο άκαμπτες διαδικασίες όσο μπορεί να φαίνονται. Στην κουζίνα, υπάρχει πάντα τρόπος να προσαρμοστείς και να δημιουργήσεις κάτι εξίσου νόστιμο, ακόμη κι αν λείπουν μερικά βασικά υλικά, γιατί πολύ απλά μπορείς να τα αντικαταστήσεις με άλλα και να σου δώσουν το ίδιο λαχταριστό αποτέλεσμα!
Αντικατάσταση συστατικών
Λάδι αντί για βούτυρο
Τόσο το βούτυρο όσο και τα έλαια ανήκουν σε μια χημική κατηγορία που ονομάζεται λιπίδια. Περιλαμβάνει στερεά, ημιστερεά και υγρά λίπη. Σε ένα ψημένο προϊόν, η "δουλειά" αυτών των συστατικών είναι να παρέχουν γεύση και να επηρεάζουν τη δομή και την υφή του τελικού προϊόντος.
Μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ βουτύρου και λαδιού είναι ότι το βούτυρο είναι μόνο περίπου 80% λιπίδια (το υπόλοιπο είναι νερό), ενώ το λάδι είναι σχεδόν 100% λιπίδια. Το λάδι δημιουργεί μια πιο μαλακή ψίχα, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα εξαιρετικό λίπος για ψήσιμο.
Aquafaba ή λιναρόσπορος αντί για αυγά
Το Aquafaba είναι το υγρό που στραγγίζετε από μια κονσέρβα οσπρίων – όπως ρεβίθια ή φακές. Περιέχει πρωτεΐνες, όπως το ασπράδι του αυγού.
Οι πρωτεΐνες στο ασπράδι του αυγού περιλαμβάνουν λευκωματίνες και το aquafaba περιέχει επίσης αλβουμίνες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείς να φτιάξεις μαρέγκα από ασπράδια αυγών ή από aquafaba, αν θέλεις μια vegan εκδοχή.
Μια άλλη εναλλακτική λύση που περιέχει αλβουμίνη για τα αυγά είναι ο λιναρόσπορος. Αυτοί οι σπόροι σχηματίζουν μια παχιά υφή γέλης όταν αναμειγνύονται με λίγο νερό. Η υφή είναι παρόμοια με το ωμό αυγό και μπορεί να προσφέρει δομή και γαλακτωματοποίηση σε ψημένες συνταγές που απαιτούν μικρή ποσότητα από ασπράδι αυγού.
Μέλι αντί για ζάχαρη
Το μέλι είναι ένα σύνθετο σιρόπι με βάση τη ζάχαρη που περιλαμβάνει λουλουδένιες ή βοτανικές γεύσεις και αρώματα. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και στο ψήσιμο, προσθέτοντας τόσο γεύση όσο και υφή σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων.
Εάν προσθέσεις μέλι αντί για κανονική ζάχαρη σε αρτοσκευάσματα, έχε κατά νου ότι το μέλι προσδίδει μια πιο απαλή, υγρή υφή. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει περισσότερη υγρασία. Είναι επίσης λιγότερο κρυσταλλικό από τη ζάχαρη, εκτός αν το αφήσεις να κρυσταλλώσει.
Η ένταση της γλυκύτητας μπορεί επίσης να είναι διαφορετική – μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι το μέλι είναι πιο γλυκό από το αντίστοιχο σε κόκκους, επομένως καλό θα είναι να προσαρμόσεις τις συνταγές σου ανάλογα με τα γούστα σου.
Διάβασε επίσης:
Ένα αυγό την ημέρα: Από ποιο πρόβλημα υγείας μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες;
Με ποια τροφή να συνδυάσεις τα αυγά για καλύτερη απορρόφηση συστατικών;
Βούτυρο, μαργαρίνη ή vegan βούτυρο: Ποιο είναι πιο υγιεινό;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr