
Μετά από μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ, μπορεί να σου φαίνεται απλό να βάζεις τα τρόφιμα στο ψυγείο σου. Όμως, η σωστή τοποθέτηση δεν είναι τόσο αυτονόητη όσο νομίζεις. Από τα ράφια και τα συρτάρια μέχρι την πόρτα, το πού θα βάλεις κάθε τρόφιμο επηρεάζει την ασφάλεια και τη διατήρησή του. Μάθε ποια πέντε τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύεις στην πόρτα του ψυγείου σου, και δες ποια είναι ασφαλές να βάλεις εκεί.
Τα 5 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζεις ποτέ στην πόρτα του ψυγείου
1. Γάλα
Ίσως σου φαίνεται βολικό να βάζεις το γάλα στην πόρτα, αλλά είναι το χειρότερο σημείο. Εκεί η θερμοκρασία ανεβοκατεβαίνει συνεχώς, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων και χαλάει το γάλα πιο γρήγορα. Καλύτερα φύλαξέ το στο πίσω μέρος του ψυγείου, όπου είναι πιο κρύο.
2. Αυγά
Αν και πολλά ψυγεία έχουν ειδική θήκη στην πόρτα, δεν είναι σωστό σημείο για να αποθηκεύεις αυγά. Η θερμοκρασία δεν παραμένει σταθερή και αυτό μειώνει τη φρεσκάδα τους. Κράτησέ τα στο εσωτερικό ράφι, μέσα στο αυθεντικό κουτί τους, ώστε να μην χάνουν υγρασία και να προστατεύονται από οσμές.
3. Κρέας και πουλερικά
Το ωμό κρέας και τα πουλερικά μπορεί να στάξουν υγρά που μολύνουν άλλα τρόφιμα. Στην πόρτα είναι ακόμη πιο επικίνδυνο, αφού η θερμοκρασία δεν παραμένει σταθερή. Βάλε τα πάντα στο κάτω ράφι, τυλιγμένα καλά ή σε κλειστό δοχείο.
4. Φρούτα και λαχανικά
Μπορεί να σκέφτεσαι ότι είναι βολικά στην πόρτα, αλλά ο σωστός χώρος για τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τα ειδικά συρτάρια. Εκεί μπορείς να ρυθμίζεις την υγρασία, κρατώντας τα πιο φρέσκα: χαμηλή για τα φρούτα, υψηλή για τα λαχανικά.
5. Τυρί
Το τυρί χρειάζεται χαμηλή και σταθερή θερμοκρασία. Γι’ αυτό καλύτερα να το αποθηκεύεις στο ειδικό συρτάρι (συνήθως λεπτό, στο μέσο ή κάτω μέρος του ψυγείου) που διατηρεί το κρύο χωρίς να παγώνει. Εκεί μπορείς να βάλεις και αλλαντικά.
Τι μπορείς να αποθηκεύεις στην πόρτα του ψυγείου
- Καρυκεύματα: κέτσαπ, μαγιονέζα, σιρόπι σφενδάμου.
- Σαλάτες & dressings: αν είναι ανοιγμένα, μπορούν να μείνουν στην πόρτα.
- Αναψυκτικά: σόδα, χυμοί ή νερά μπορούν να αποθηκευτούν εκεί, αφού δεν χαλάνε εύκολα.
Πρόσεξε τη θερμοκρασία του ψυγείου σου
Βεβαιώσου ότι το ψυγείο σου διατηρείται στους 4°C ή και χαμηλότερα. Η πόρτα είναι το πιο "ευάλωτο" σημείο, γιατί κάθε φορά που την ανοίγεις ανεβαίνει η θερμοκρασία. Γι’ αυτό, κράτα εκεί μόνο τρόφιμα που αντέχουν τις αλλαγές.
Διάβασε επίσης:
Χρησιμοποιείς σωστά τη μεμβράνη τροφίμων; Δες 4 λάθη που κάνεις
7 πράγματα που αν βάλεις στο πλυντήριο πιάτων θα καταστραφούν
Τρεις τρόποι να αποθηκεύσεις τους ξηρούς καρπούς
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr