Το απλό κόλπο για να πετύχεις τα "τέλεια" βρστά αυγά

Θα το κάνεις συνέχεια!

αυγά iStock

Όταν βράζεις αυγά, μπορεί να σου έχει τύχει να "ξεχειλίσουν”, να σπάσουν, να τρέξει ασπράδι μέσα στο νερό ή να μην κρατήσουν ωραίο σχήμα. Υπάρχει όμως ένα απλό κόλπο που μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά: το να προσθέτεις λίγο αλάτι στο νερό όταν βράζουν τα αυγά. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα γεύσης, αλλά έχει και επιστημονική βάση. 

Σε τι θα σε βοηθήσει το αλάτι

1) Το αλάτι στο βραστό νερό αλλάζει το περιβάλλον των πρωτεϊνών του ασπραδιού του αυγού, επιταχύνοντας τη διαδικασία πήξης τους, δηλαδή το ασπράδι στερεοποιείται πιο γρήγορα. Αυτό έχει δύο πολύ πρακτικά πλεονεκτήματα: αν το αυγό έχει μικρή ρωγμή (που μπορεί να εμφανιστεί πριν ή κατά το βράσιμο), το ασπράδι δεν θα τρέξει πολύ μέσα στο νερό, αλλά θα "κλειδώσει” σχεδόν άμεσα στο σημείο της ρωγμής. Έτσι, διατηρείς το σχήμα του αυγού και αποφεύγεις να χάσεις μέρος του περιεχομένου του μέσα στο νερό.

2) Επιπλέον, πολλοί πιστεύουν ότι το αλάτι βοηθά στο ξεφλούδισμα των αυγών - δηλαδή ότι μετά το βράσιμο το κέλυφος βγαίνει πιο εύκολα. Το αλάτι δεν κάνει πάντα τα αυγά πιο εύκολα στο ξεφλούδισμα, αλλά σίγουρα βοηθά στη σταθερότητα του ασπραδιού όταν υπάρχει ρωγμή, αποτρέποντας διαρροές.

3) Άλλο όφελος είναι η υφή: το ασπράδι γίνεται πιο σταθερό, πιο συνεκτικό, λιγότερο "τσιμπημένο” ή "μαλακό” σε σημεία όπου θα μπορούσε να έχει αραιώσει λόγω της έντονης βράσης ή απότομα αυξημένης θερμοκρασίας. Με το αλάτι, η πήξη των πρωτεϊνών του αυγού προχωρά πιο ομαλά, και το ασπράδι "δένεται” πιο γρήγορα.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να προσθέσεις τεράστια ποσότητα αλατιού, μόνο μια μικρή κουταλιά του γλυκού σε αρκετό νερό είναι αρκετή. Το αλάτι δεν θα σου αλλάξει δραματικά τη γεύση του αυγού αν δεν παρατραβήξεις την ποσότητα.

Όταν τελειώσουν το βράσιμο, καλό είναι να τα βυθίσεις αμέσως σε κρύο νερό ή με νερό και πάγο, αυτό σταματά τη διαδικασία μαγειρέματος και βοηθά στο ξεφλούδισμα.

Διάβασε επίσης:

Τηγανητά αυγά χωρίς λάδι: Το hack για να τα ψήσεις και στο πάνω μέρος

Πρωτεΐνη από αυγά: Πόσα πρέπει να φας για να έχεις "high protein" γεύμα;

Αδυνάτισμα με αυγά: Τι λένε οι επιστήμονες για τη "δίαιτα βραστών αυγών"

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i