Δες ποια είναι τα τρόφιμα στα οποία μπορείς να εθιστείς, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα τρόφιμα που ενοχοποιούνται ως «εθιστικά» είναι, κυρίως, τρόφιμα που προκαλούν αίσθημα ευφορίας.

young-beautiful-woman-picture-id1011494746 Credit:CoffeeAndMilk

Ενώ η έννοια του εθισμού στα τροφίμα είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα μεταξύ των ερευνητών, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι τα εξαιρετικά-επεξεργασμένα τρόφημα, τα λιπαρά, τα ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως πίτσα, η σοκολάτα, τα τσιπς και τα μπισκότα είναι αναντικατάστατα είδη στις ζωές πολλών ανθρώπων, που αν και γνωρίζουν ότι τους βλάτουν συνεχίζουν και τα καταναλώνουν.

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σχετικά με το θέμα, ο Δρ Nicole Avena της Ιατρικής Σχολής Μοunt Sinai διαπίστωσε ότι συμπεριφορές και στάσεις γύρω από ορισμένα είδη τροφών ήταν ακριβώς στα πρότυπα του εθισμού.

Ο Δρ. Avena ζήτησε από 504 συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν τα τρόφιμα εκείνα που φαίνεται να τους προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα. Μάλιστα ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν την Κλίμακα Εθισμού στα Τρόφιμα του Yale, η οποία μετρά τις φορές  που κάποιος λέει τις φράσεις:«με αυτά που τρώω, νιώθω συχνά σωματικά άρρωστος" ή " είμαι κουρασμένη από την υπερκατανάλωση τροφής, αλλά συνεχίζω" για να τους βοηθήσει να προσδιορίσουν τις μεγαλύτερες διατροφικές παραβάσεις τους.

The Mamagers Update:

20 (πιο ρεαλιστικούς) στόχους που έχω βάλει για τον εαυτό μου και για τα παιδιά μου

Το αληθινό πρόσωπο της επιλόχειας κατάθλιψης – μια μητέρα μιλάει για τη δική της μάχη

Οι οθόνες δεν κάνουν μεγαλύτερο κακό στην ψυχική υγεία των εφήβων από τις πατάτες

Τότε παρατήρησε κάτι. Τα τρόφιμα που προκάλεσαν στους συμμετέχοντες την μεγαλύτερη σωματική δυσφορία ήταν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα  ή εκείνα που είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα λίπη και σάκχαρα.

«Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι ένα εξαιρετικά εύγευστο γεύμα που αποτελείται από επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να παράγει συμπεριφορές και αλλαγές στον εγκέφαλο που έχει και ένας εθισμένος στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ," ανέφερε ο Δρ. Avena.

"Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη θεραπεία της παχυσαρκίας», είπε ο Avena σε δήλωσή του σχετικά με τη μελέτη. "Μπορεί τελικά να μην είναι ένα απλό θέμα το να αφαιρέσεις ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή σου.  Ίσως, να χρειάζονται οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για να περιορίσει κάποιος το κάπνισμα, ή την κατανάλωση αλκοόλ ή τη χρήση ναρκωτικών ουσιών».

Διάβασε επίσης: Αποτοξίνωση από τη ζάχαρη με ΑΥΤΟ το πλάνο των 3 ημέρων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i