Πρωτόγονη δίαιτα: υπέρ & κατά της paleo diet

Η πρωτόγονη δίαιτα, γνωστή και ως paleo diet αποτελεί αυτή τη στγμή το πιο hot πρόγραμμα διατροφής σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δοκιμάσαμε για εσένα την διατροφή του πρωτόγονου ανθρώπου και σε βοηθάμε να αποφασίσεις αν θα την εφαρμόσεις!

16.09.2012

Γράφει: Shape.gr

εχεις διαβασει

Πρωτόγονη δίαιτα: 
υπέρ & κατά της 
paleo diet

Πρωτόγονη Δίαιτα

Tην δοκίμασε η Νάνσυ Βλοντάκη, Creative Art Director του SHAPE

«Η αδυναμία μου είναι τα μπισκότα και οι πάστες» παραδέχεται η Νάνσυ. Όταν παρατήρησε ότι η ενέργειά της ήταν χαμηλή ενώ είχε πάρει και 3 κιλά, πήγε σε γυμναστήριο και άρχισε να μειώνει τις μερίδες της. Σταμάτησε να παίρνει κιλά, αλλά δεν έχασε καθόλου βάρος, οπότε χρειαζόταν μια αλλαγή στη διατροφή της.

Η δίαιτα: Οι οπαδοί της πρωτόγονης διατροφής (Paleo Solution – το βιβλίο του Robb Wolf κυκλοφορεί στα ελληνικά βιβλιοπωλεία στην Αγγλική) πιστεύουν πως η διατροφή των πρώτων προγόνων μας με ωμές τροφές είναι πιο υγιεινή από το σύγχρονο (υπερβολικά επεξεργασμένο) τρόπο διατροφής. Αυτό σημαίνει όχι τσιπς, ή μπισκότα, ή ακόμη και προσυσκευασμένες «υγιεινές» τροφές, όπως το γιαούρτι. Αντίθετα, τρως τρία με τέσσερα γεύματα με 110-225 γραμμ. άπαχη πρωτεΐνη (κοτόπουλο, γαλοπούλα ή θαλασσινά), ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα λαχανικά και καλά λιπαρά (έλαια ή ξηρούς καρπούς). Η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κυμαίνεται από 1.200 έως 1.400.

Η εν λόγω διατροφή που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1970  έχει πάρεις πολλές μορφές και έχει αλλάξει πολλά ονόματα (θα την βρεις και ως caveman diet- δίαιτα του πρωτόγονου ανθρώπου). Αυτή τη στιγμή αποτελεί νέα μόδα καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να απλοποιήσουν τον τρόπο που τρέφονται. Φυσικά, το ρόλο τους παίζουν και οι μεγάλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως είναι και η Megan Fox, που τρέφονται ακολουθώντας την πρωτόγονη διατροφή.

Δες τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πρωτόγονης διατροφής…

Editor's Picks:

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

#shapegreece