Είναι θρεπτικά πλέον τα φρούτα & τα λαχανικά;

Είναι σήμερα τα φρούτα και τα λαχανικά όσο θρεπτικά ήταν πριν από 50 χρόνια;

Είναι θρεπτικά πλέον τα φρούτα & τα λαχανικά;

Αν και παραμένουν αναπόσπαστο και εντελώς απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας, είναι πλέον κοινό «μυστικό» ότι τρώγοντας φρούτα και λαχανικά δεν εξασφαλίζουμε τις ίδιες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά που είχαν πριν από 50 χρόνια, για παράδειγμα. Ο λόγος, όπως αποκαλύπτει και σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση HortScience έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλέον παίρνουμε από τις ίδιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις όλο και περισσότερο σοδειές, με αποτέλεσμα οι καρποί που εξασφαλίζουμε να είναι λιγότερο «ποιοτικοί».


Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι και το ίδιο το έδαφος έχει υποστεί υπερ-καλλιέργεια, που σημαίνει ότι μετά από τόσα χρόνια χρήσης οι ικανότητές του να παράγει σοδειές με όλες τις θρεπτικές ιδιότητες που θα μπορούσαν να έχουν εξαντληθεί. Ακόμα χειρότερα, αυτές οι συνθήκες έχουν οδηγήσει στην ανάγκη για χρήση ακόμη μεγαλύτερων ποσοτήτων φυτοφαρμάκων.


Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η μη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι οι κακές συνθήκες παραγωγής τους.5 τρόποι να αποκομίσεις περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα φρούτα και τα λαχανικά σου


- Αγόρασε προϊόντα του τόπου σου

Όσο περισσότερο ταξιδεύουν αυτά τα ιδιαίτερα ευπαθή τρόφιμα, τόσο λιγότερα θρεπτικά καταλήγουν να είναι όταν βρεθούν στο πιάτο σου. Η πιο ασφαλής επιλογή είναι είτε να καλλιεργείς μόνη σου ό,τι μπορείς να καλλιεργήσεις (π.χ. τα μυρωδικά σε γλάστρες είναι μια πολύ απλή λύση) ή να τα αγοράζεις από ντόπιους παραγωγούς.
- Αν δεν είναι στην εποχή τους, καλύτερα πάρε κατεψυγμένα

Τα φρούτα και τα λαχανικά καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή, όταν είναι στην καλύτερη εποχή τους. Έτσι, είναι προτιμότερο να επιλέξεις ένα κατεψυγμένο προϊόν από ένα που καλλιεργήθηκε σε θερμοκήπιο ή ταξίδεψε τη μισή υφήλιο για να φτάσει στην κουζίνα σου.


- Μην διαλέγεις πάντα εκείνα  που δείχνουν πιο «όμορφα»

Τα μεγάλα, γυαλιστερά φρούτα και λαχανικά είναι βέβαιο ότι θα τραβήξουν την προσοχή σου στο σούπερ μάρκετ, όμως είναι λάθος να θεωρείς ότι είναι καλύτερα. Συνήθως, τα οργανικά προϊόντα έχουν μικρότερο μέγεθος και δεν είναι τόσο στιλπνά και «τέλεια», αλλά έχουν λιγότερα φυτοφάρμακα και είναι πιο υγιεινά.

Είναι θρεπτικά πλέον </p> <p>τα φρούτα </p> <p>& τα λαχανικά; - εικόνα 1

 

- Κόψτα σε μεγάλα κομμάτια

Όταν ετοιμάζεις τα γεύματά σου, μην ψιλοκόβεις τα φρούτα και τα λαχανικά. Ο λόγος είναι ότι όσο περισσότερες επιφάνειές τους είναι εκτεθειμένες στην οξείδωση, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους χάνουν.


- Μην τα μαγειρεύεις για πολλή ώρα

Είναι προτιμότερο να τα τρως ωμά, όταν αυτό είναι δυνατό ή να τα μαγειρεύεις για λίγη ώρα, κατά προτίμηση στον ατμό, ώστε να διατηρήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος από τα θρεπτικά συστατικά τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i