Μεταβολισμός και αδυνάτισμα: Αυτοί είναι οι 4 μύθοι που πρέπει να ξεχάσεις για να χάσεις κιλά

Μεταβολισμός και αδυνάτισμα: συχνά ακούμε τη λέξη μεταβολισμός σε συζητήσεις σχετικές με την προσπάθεια απώλειας βάρους. Τι σημαίνει όμως; Με απλά λόγια, ο μεταβολισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σου μετατρέπει την κατανάλωση της τροφής σε ενέργεια.

18.07.2016

Γράφει: Κατερίνα Πατούλια

Μεταβολισμός και αδυνάτισμα: Η Karen Ansel, M.S., R.D., πιστεύει ότι πολλοί άνθρωποι κατηγορούν το μεταβολισμό τους για τις άκαρπες προσπάθειες αδυνατίσματός τους, ενώ δε φταίει αυτός τις περισσότερες φορές.

metavolismos

Ας δούμε τα βασικά: τι είναι ο μεταβολισμός

Στην ουσία αυτό που εννοούμε όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «μεταβολισμός» είναι το Σύνολο της Ημερήσιας Ενεργειακής Δαπάνης και αντικατοπτρίζει το σύνολο των θερμίδων που χρειάζεται ο οργανισμός για να καλύψει τις ανάγκες του. Οι θερμίδες αυτές δεν είναι σταθερές, αλλά αλλάζουν καθημερινά, επειδή εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Άρα, ο μεταβολισμός είναι άθροισμα το οποίο αποτελείται από:

Τις θερμίδες που απαιτούνται για βασικό μεταβολισμό (ΒΜ), δηλαδή την ενέργεια που δαπανά ο οργανισμός για τις ζωτικές λειτουργίες του σε συνθήκες πλήρους ηρεμίας και καλύπτει 60-75% των
συνολικών θερμίδων.

Τις θερμίδες που δαπανώνται από τη φυσική δραστηριότητα.

Τις θερμίδες που καίμε όταν μεταβολίζουμε τις τροφές που καταναλώνουμε.

Ο μεταβολισμός μεταβάλλεται, επίσης, ανάλογα με το μέγεθος και τη σύσταση του σώματος, το φύλο, την ηλικία, τα γονίδια, τις ορμόνες και τις διατροφικές επιλογές.

 Μεταβολισμός και αδυνάτισμα: Όταν ο μεταβολισμός σου είναι υγιής

  • Ο δείκτης της ζυγαριάς σου παραμένει σταθερός
  • Ο μεταβολισμός σου αυξάνει ή μειώνει την όρεξή σου σύμφωνα με τις θερμίδες που χρειάζεται το σώμα σου σε μία συγκεκριμένη μέρα. Εάν ο μεταβολισμός σου λειτουργεί όπως πρέπει, το βάρος σου παραμένει σταθερό. Εάν δε λειτουργεί σωστά, η εξίσωση βγαίνει λάθος, προκαλώντας είτε μειωμένη καύση θερμίδων είτε διαρκή πείνα.
  • Το σάκχαρο του αίματος είναι ισορροπημένο
  • Εάν καταναλώνεις επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ροφήματα με ζάχαρη, τα επίπεδα σακχάρου μεταβάλλονται, με αποτέλεσμα το πάγκρεας να εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη και να αυξάνεται το ενδοκοιλιακό λίπος.
  • Αποτρέπει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων της καρδιάς
  • Προλαμβάνει τον κίνδυνο του μεταβολικού συνδρόμου

Ο συνδυασμός τριών από τα παρακάτω –μεγάλη περιφέρεια μέσης, υψηλά τριγλυκερίδια (λίπος στο αίμα που συσσωρεύεται μέσα και γύρω από τα όργανα), αυξημένα επίπεδα σακχάρου, χαμηλή HDL ή υψηλή αρτηριακή πίεση– μπορεί να προκαλέσει μεταβολικό σύνδρομο, που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, παθήσεων της καρδιάς και διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ιδού λοιπόν μερικοί μύθοι γύρω από το δίδυμο μεταβολισμός και αδυνάτισμα , τους οποίους δεν πρέπει να πιστεύεις πια:

[related id="36571"]

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

Best of network

#shapegreece