Η κορυφαία δίαιτα για το 2016 (& οι καλύτερες ανά κατηγορία)

Η κορυφαία δίαιτα για το 2016 δεν σου είναι άγνωστη, αφού κερδίζει τον εν λόγω τίτλο από το U.S. News & World Report τα τελευταία έξι χρόνια.

shutterstock_357744512

Ο εκδοτικός οίκος U.S. News & World Report έδωσε στη δημοσιότητα την λίστα με τις καλύτερες δίαιτες για το 2016 και γενικά και ανά κατηγορία.

Για 6η συνεχή χρονιά, στην 1η θέση της γενικής κατηγορίας βρέθηκε η δίαιτα του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα (NHLBI), η οποία σχεδιάστηκε με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση της υπέρτασης μέσω της διατροφής.

H δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension- το πρόγραμμα διατροφής που σταματάει την υπέρταση) στοχεύει κατά κύριο λόγο στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ωστόσο είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και για την απώλεια βάρους, τη μείωση της κακής χοληστερόλης και την πρόληψη κατά του διαβήτη.

dash-diet

Η δίαιτα DASH χωρίζεται σε δύο φάσεις: Η πρώτη φάση είναι ένα πρόγραμμα μετάβασης χαμηλό σε υδατάνθρακες, σχεδιασμένο για να “επαναφέρει” το μεταβολισμό σου. Στη διάρκεια αυτής της φάσης δεν μπορείς να τρως φρούτα και τροφές ολικής άλεσης αλλά σε ενθαρρύνει να απελευθερώσεις τον εσωτερικό σου άνθρωπο των σπηλαίων και να τρως άφθονο κρέας.

Η δεύτερη φάση βάζει ξανά τις τροφές ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα αμυλούχα λαχανικά στη διατροφή σου και είναι σχεδιασμένη ως μία μακροπρόθεσμη λύση διαχείρισης του βάρους σου.

Η λίστα με τις καλύτερες δίαιτες γενικά συμπληρώνεται από την MINT δίαιτα (νέα προσθήκη για το 2016) και την TLC δίαιτα.

Η μεν Mind προσπαθεί να διατηρήσει τις γνωστικές ιδιότητες με στοιχεία τόσο από την DASH όσο και από τη Μεσογειακή διατροφή και επικεντρώνεται σε τροφές που βοηθούν τον εγκέφαλο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οι χειρότερες τροφές για τον εγκέφαλο (γι’ αυτό ξεχνάς διαρκώς)

H δε δίαιτα TLC (Therapeutic Lifestyle Changes Diet), δημιουργήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Health’s National Cholesterol Education Program, ως μια θεραπευτική αγωγή για υγιή καρδιά, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η συγκεκριμένη δίαιτα δεν έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για την απώλεια βάρους, ωστόσο αν ακολουθηθεί σωστά, συμβάλλει και σε αυτήν, καθώς αποτελεί μια καλή προσέγγιση για το φαγητό. Ουσιαστικά είναι μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, που περιορίζει τα κορεσμένα λίπη καθώς και τον αριθμό των επιτρεπόμενων λιπαρών συνολικά.

Για να κερδίσει την πρώτη θέση στη λίστα του U.S. News & World Report, μια δίαιτα πρέπει να είναι εύκολη στην εφαρμογή, θρεπτική, ασφαλής και αποτελεσματική τόσο για την απώλεια βάρους όσο και για την πρόληψη του διαβήτη και της καρδιοπάθειας.

5 κανόνες κοινοί σε όλες τις (καλές) δίαιτες

«Οι λίστες μας ακυρώνουν την πεποίθηση πως δεν υπάρχουν καλές δίαιτες αλλά το σημαντικότερο είναι πως τα εν λόγω προγράμματα είναι βιώσιμα», τόνισε η υπεύθυνη ρεπορτάζ υγείας των "U.S. News", κυρία Angela Haupt, η οποία συμπλήρωσε:

«Εκτός από τα δεδομένα και τη σειρά κατάταξης, κάθε δίαιτα έχει συγκεκριμένο προφίλ με λεπτομέρειες όπως το πώς λειτουργεί, αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ή αντικρούουν τους ισχυρισμούς της και διατροφικά εργαλεία που σε συνδυασμό με τον αρμόδιο διατροφολόγο, θα βοηθήσουν κάθε άνθρωπο που το επιθυμεί, να κάνει τη δίαιτα τρόπο ζωής και να πετύχει τους διατροφικούς στόχους και τους στόχους υγείας και ευεξίας που έχει θέσει».

Οι ειδικοί που κρίνουν τις δίαιτες για λογαριασμό του U.S. News, περιλαμβάνουν διατροφολόγους, γιατρούς που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση του διαβήτη, των προβλημάτων καρδιάς, της απώλειας βάρους, οι οποίοι έκριναν κάθε πλάνο διατροφής για τα βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα αποτελέσματά του, την ευκολία στην εφαρμογή, την ασφάλεια και τα θρεπτικά στοιχεία που παρέχει.

Οι κορυφαίες δίαιτες χωρίστηκαν σε 9 κατηγορίες. Ιδού τα συνολικά αποτελέσματα.

Οι καλύτερες δίαιτες γενικά

1. DASH Diet

2. MIND Diet

2. TLC Diet

Οι καλύτερες εμπορικές δίαιτες

1. Mayo Clinic Diet

1. Weight Watchers

3. Jenny Craig

Οι καλύτερες δίαιτες για αδυνάτισμα

1. Weight Watchers

2. HMR Program

3. Biggest Loser Diet

Για γρήγορη απώλεια βάρους

1. Biggest Loser

1. HMR Program

3. Weight Watchers

Οι 5 δίαιτες που καταπολεμούν και ασθένειες

Οι ευκολότερες να τις ακολουθήσεις

1. Fertility Diet

1. MIND Diet

1. Weight Watchers

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οι 5 χειρότερες δίαιτες για το 2016: Ποιοί διάσημοι τις ακολουθούν

Για υγιεινή διατροφή

1. DASH Diet

2. TLC Diet

3. MIND Diet

Για το διαβήτη

1. Fertility Diet

2. Biggest Loser Diet

2. DASH Diet

Για την υγεία της καρδιάς

1. Ornish Diet

2. TLC Diet

3. DASH Diet

Για χορτοφάγους

1. Mediterranean Diet

2. Flexitarian Diet

3. Ornish Diet

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i