Πώς να θέσεις στόχους στη διατροφή σου;

Να πώς θα το κάνεις με τις συμβουλές της διαιτολόγου.

woman-hand-show-eating-avocado-bread-cheese-toast-white-tshirt-picture-id891931888

Από την κλινική διαιτολόγο διατροφολόγο, Θέκλα Γκιώνη www.myNutriPlan.gr Όταν θέτεις στόχους, ό,τι και αν αφορούν προσπάθησε να είναι... SMART. Τα αρχικά της λέξης SMART χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τα στοιχεία που θα πρέπει να έχει κάθε στόχος που θέτουμε για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τον πετύχουμε. Αναλύοντας το κάθε στοιχείο θα υπάρχει και ένα παράδειγμα που θα αφορά το στόχο για απώλεια βάρους.

Πώς να θέσεις στόχους στη διατροφή σου; Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι:

Πώς να θέσεις στόχους

S.M.A.R.T.

  • Specific / Συγκεκριμένοι
  • Measurable / Μετρήσιμοι
  • Achievable / Επιτεύξιμοι
  • Realistic / Ρεαλιστικοί
  • Time based / Χρονικά δεσμευτικοί

*Specific (Συγκεκριμένοι)

Όταν θέτεις ένα στόχο να είσαι συγκεκριμένος με το τι θες να πετύχεις. Ρώτα τον εαυτό σου:

  • Ποιος; – Αναρωτήσου ποιος θα αναμειχθεί στην επίτευξη του στόχου σου? (Εσύ, ο πιστοποιημένος Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, ο γυμναστής σου).
  • Τι; - Σκέψου τι ακριβώς θέλεις να πετύχεις (Απώλεια σωματικού λίπους, ένταξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών, αύξηση μυϊκής μάζας).
  • Πότε; - Θα το αναλύσουμε περισσότερο στο Time-based αλλά αρκεί αν υπάρχει ένα χρονικό πλαίσιο.
  • Πού; – Σε ποια μέρη θα πρέπει να πας για να πετύχεις το στόχο σου (Στο Διαιτολόγο/Διατροφολόγο, στο γυμναστήριο, στο super market για προμήθειες).
  • Γιατί; - Ποιος είναι ο λόγος που θέλεις να πετύχεις αυτό το στόχο (Η υγεία σου, η ψυχολογία σου).

*Measurable (Μετρήσιμος)

Ποιες μετρήσεις πρόκειται να χρησιμοποιήσεις για να διαπιστώσεις εάν πετυχαίνεις το στόχο σου; Αυτό καθιστά έναν στόχο πιο απτό, διότι παρέχει έναν τρόπο μέτρησης της προόδου. (Σε ένα πιστοποιημένο Διαιτολόγο/Διατροφολόγο, η επίτευξη του στόχου μετριέται με τη λιπομέτρηση που μας δίνει μια πληθώρα μετρήσεων, αλλά και μέσω ενός ημερολογίου καταγραφής τροφίμων με το οποίο βλέπουμε αν έχει επιτευχθεί ο στόχος ένταξης μερικών τροφίμων).

*Achievable (Επιτεύξιμοι)

Ένας στόχος θα πρέπει αν είναι επιτεύξιμος με βάση τις δυνατότητές μας αλλά και τη θέλησή μας. (Η διαδικασία απώλειας βάρους χρειάζεται προσωπική θέληση αλλά και μια οργάνωση στα γεύματά μας).

*Realistic (Ρεαλιστικοί)

Ένας ρεαλιστικός στόχος έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθεί. (Ένας στόχος απώλειας 3 κιλών σωματικού λίπους την εβδομάδα ή γυμναστικής 7 μερών/εβδομάδα δεν είναι τόσο ρεαλιστικός).

*Time-bound (Χρονικά δεσμευτικοί)

Το να θέσεις μια ημερομηνία που θα ξεκινήσεις να προσπαθείς για το στόχο σου και ένα χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα τον έχεις πετύχει είναι ιδιαίτερο σημαντικό. (Το πότε θα πας στο Διαιτολόγο σου, πότε θα πας να αγοράσεις τα τρόφιμα από του super market, πότε θα πας στο γυμναστήριο αλλά και μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα θες να έχεις πετύχει την απώλεια σωματικού βάρους, είναι ημερομηνίες που θα πρέπει να θέσεις από την αρχή).

Μερικά παραδείγματα SMART στόχων είναι:

  • Αν θέλεις να αυξηθεί η μυϊκή σου μάζα: "Θα πάω την Τρίτη στη διαιτολόγο μου για να μου κάνει λιπομέτρηση και να μου βγάλει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, ώστε να αυξήσω τη μυϊκή μου μάζα μέχρι το καλοκαίρι κατά 6 κιλά. Θα ξεκινήσω την Τετάρτη γυμναστήριο και θα πηγαίνω 3 φορές την εβδομάδα όλο το χρόνο. Κάθε 15 μέρες θα κάνω ξανά λιπομέτρηση για να βλέπω την πρόοδό μου".
  • Αν θέλεις να τρως περισσότερα φρούτα την εβδομάδα: "Θα τρώω ένα φρούτο στο δεκατιανό μου τρεις φορές αυτή την εβδομάδα για τον επόμενο 1 μήνα".
  • Προσπαθείς να τρως λιγότερο απ’ έξω: "Θα ετοιμάσω το γεύμα μου από το σπίτι και θα το πάρω μαζί μου στη δουλειά, δύο φορές αυτή την εβδομάδα αντί να κάθε μέρα απ’ έξω".
  • Αν προσπαθείς να επιλέξεις πιο υγιεινά επιδόρπια: "Θα τρώω μαύρη σοκολάτα ή αποξηραμένα φρούτα αντί για μπισκότα σαν επιδόρπιο τρεις ημέρες αυτή την εβδομάδα".
  • Αν προσπαθείς να εντάξεις το τρέξιμο στη γυμναστική σου: "Θα ξεκινήσω να τρέχω 2 χιλιόμετρα 3 φορές την εβδομάδα για τις επόμενες 2 εβδομάδες και μετά να αυξήσω τα χιλιόμετρα στα 3 για τις επόμενες 2 εβδομάδες".

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i