Ξεκινάς διατροφή χωρίς γλουτένη; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Έχει αναδειχθεί σε μία μεγάλη τάση διατροφής και ολοένα και περισσότεροι την υιοθετούν πλέον.

διατροφή χωρίς γλουτένη iStock

Αφού για χρόνια η διατροφή χωρίς γλουτένη έχει έρθει στο προσκήνιο, τα τρόφιμα που μπορούν να σε βοηθήσουν να την ακολουθήσεις υπάρχουν πλέον παντού. Για άτομα που δεν μπορούν να ανεχτούν τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, αυτή η ποικιλία είναι μια πραγματική ευλογία. Αλλά όχι μόνο για εκείνους. Η ευκολία στις επιλογές, αλλά και τα εμφανή πλεονεκτήματα μίας τέτοιας διατροφής, την έχουν αναδείξει πλέον ως μία από τις πιο δημοφιλείς.  Οι άνθρωποι έχουν στραφεί πλέον στη διατροφή χωρίς γλουτένη για να χάσουν βάρος, να ενισχύσουν την ενέργειά τους ή γενικά να αισθάνονται πιο υγιείς. 

Μπορείς να ακολουθήσεις διατροφή χωρίς γλουτένη χωρίς να έχεις κοιλιοκάκη; 

Μια τέτοια διατροφή μπορεί να είναι επίσης πολύ χρήσιμη για άτομα που έχουν συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου - ένα πολύ συχνό φαινόμενο - ή διαβήτη τύπου 1. Πέρα από αυτά, μπορεί ακόμα να αποτελέσει και έναν υγιεινό τρόπο διατροφής γενικότερα, που θα έχει αρκετά οφέλη για εσένα, όπως: 

Μπορεί να σε ανακουφίσει από τα πεπτικά συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δοκιμάζουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για τη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων και αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πιο κοινές καταστάσεις που πολλοί αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς όπως είναι το φούσκωμα, η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα, τα αέρια, η κόπωση και πολλά άλλα συμπτώματα.

Μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια

Πολλές φορές αισθανόμαστε κουρασμένοι και υποτονικοί και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών λόγω κάποιας βλάβης στο έντερο.

Μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Δεν είναι ασυνήθιστο να χάσεις βάρος όταν αρχίζεις να ακολουθείς μια διατροφή χωρίς γλουτένη.

Τι θα πρέπει να αποφύγω; 

Βασικός ένοχος είναι το σιτάρι, η σίκαλη το κριθάρι και τα προϊόντα τους. Η αποφυγή της γλουτένης σημαίνει τον αποκλεισμό των παραδοσιακών ψωμιών, δημητριακών, ζυμαρικών, πίτσας. 

Μια τέτοια διατροφή θα μου στερήσει τις επιλογές ή τη γεύση; 

Σε μία τέτοια διατροφή υπάρχουν πολλές κατηγορίες τροφών που μπορούν να καταναλωθούν. Τα ακόλουθα τρόφιμα είναι ούτως ή άλλως χωρίς γλουτένη: 

  • Κρέας και ψάρια. Όλα εκτός από τα επεξεργασμένα όπου υπάρχουν και άλλα υλικά, όπως είναι τα αλλαντικά. 
  • Όλα τα είδη αυγών. 
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά. 
  • Οι ξηροί καρποί και σπόροι.
  • Τα αλείμματα και τα έλαια καρπών.
  • Όλα τα βότανα και μπαχαρικά.

Επιπλέον, τώρα πια υπάρχουν έξτρα επιλογές που μπορείς να βρεις παντού και θα σού χαρίσουν τόσο την ποικιλία που χρειάζεσαι όσο και τη γεύση. Οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου, με τη σειρά "Χωρίς Γλουτένη" σού δίνουν μια μεγάλη ποικιλία για να μην αποκλείσεις το αλεύρι - και ό,τι συνεπάγεται αυτό - από τη διατροφή σου και να διαλέξεις εκείνο που θέλεις, χωρίς να στερείται απόλαυσης σε σχέση με τη βασική σειρά άλευρων, αφού δεν τους λείπει τίποτα εκτός από γλουτένη. Έτσι, για όποια ανάγκη και γούστο σου, υπάρχει η ανάλογη ποικιλία που μπορεί να καλύψει άμεσα, εύκολα και γευστικά. Συγκεκριμένα: 

Ποιο είναι το ιδανικό gluten free αλεύρι για τα κέικ σου;

Φαρίνα Χωρίς Γλουτένη

Στη σειρά των Μύλων Αγίου Γεωργίου θα βρεις τη Φαρίνα Χωρίς Γλουτένη, την πρώτη φαρίνα της κατηγορίας της. Η βάση της από ρυζάλευρο, καλαμποκάλευρο και άμυλο πατάτας δίνει μια βελούδινη υφή και ένα εξαιρετικά νόστιμο αποτέλεσμα.

Ποιο είναι το ιδανικό gluten free αλεύρι για το ψωμί σου;

Αλεύρι Για όλες τις Χρήσεις Χωρίς Γλουτένη

Δοκίμασε το Αλεύρι Για όλες τις Χρήσεις Χωρίς Γλουτένη, ένα εξαιρετικό μείγμα από ρυζάλευρο, καλαμποκάλευρο και άμυλο πατάτας, που εγγυάται σίγουρο αποτέλεσμα.

Ποιο είναι το ιδανικό gluten free αλεύρι για τις πίτες και τις πίτσες σου;

Μείγμα Αρτοποιίας (Baking Mix)

Επίλεξε το Μείγμα Αρτοποιίας (Baking Mix) Χωρίς Γλουτένη για κάθε λαχταριστή συνταγή όπως πίτες και πίτσα.

Ποιο είναι το ιδανικό gluten free αλεύρι για τα γλυκά σου;

Μείγμα Ζαχαροπλαστικής (Pastry Mix )

Προτίμησε το Μείγμα Ζαχαροπλαστικής (Pastry Mix )Χωρίς Γλουτένη για τις συνταγές γλυκών όπως muffins, τάρτες, cookies και παντεσπάνι.

Για κάθε σου ανάγκη και επιλογή, τα άλευρα Χωρίς Γλουτένη των Μύλων Αγίου Γεωργίου θα σού δώσουν την κατάλληλη λύση για ένα σίγουρο αποτέλεσμα που δε θα του λείπει τίποτα εκτός από τη γλουτένη! 

Mερικά tips που μπορείς να ακολουθήσεις για να κάνεις τη διατροφή με επιτυχία:

  • Διάβαζε τις ετικέτες των τροφίμων. Εξασκήσου στην ανάγνωση ετικετών τροφίμων, ώστε να μπορείς να αναγνωρίζεις εύκολα τρόφιμα χωρίς γλουτένη.
  • Μοιράσου το με τους φίλους σου. Εάν οι φίλοι σου γνωρίζουν ότι ακολουθείς τη συγκεκριμένη διατροφή, είναι πιο πιθανό να επιλέξουν μέρη με επιλογές χωρίς γλουτένη όταν τρώτε έξω αλλά και να σε υποστηρίξουν. 
  • Βρες συνταγές χωρίς γλουτένη. Κάτι τέτοιο μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι πιο δημιουργική με το μαγείρεμα και να κάνετε το μαγείρεμα πιο ευχάριστο. Στο alevri.com μάλιστα θα βρεις μία ολόκληρη καητηγορία με πολλές συνταγές με βάση το αλεύρι που προτιμάς! 
  • Κάνε πλάνο. Προφανώς, όταν ακολουθείς μια συγκεκριμένη διατροφή είναι δύσκολο να την τηρήσεις αν τα αφήνεις όλα στη μοίρα τους. Φρόντισε να οργανώνεις τα γεύματα της εβδομάδας και φτιάξε κάποιες συνταγές από το Σαββατοκύριακο για να έχεις τις επόμενες μέρες. 
  • Φέρε το δικό σου φαγητό. Εάν επισκέπστεσαι την οικογένειά σου, πάρε μαζί σου φαγητά όπως το ψωμί σου χωρίς γλουτένη ή μία πίτα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αισθανθείς ότι μένεις εκτός του οικογενειακού γεύματος αλλά και θα απολαύσεις το γεύμα σου και τη μέρα χωρίς να σου λείψει τίποτα! 

Δες περισσότερες πληροφορίες και πολλές συνταγές στο alevri.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i