Αφγανική κουζίνα: Τρεις παραδοσιακές και υγιεινές συνταγές από το Youtube κανάλι "Pick Up Limes"

Μέσα από μία ματιά στις αφγανικές συνταγές μαθαίνουμε ένα κομμάτι από τις ομορφιές αυτού του τόπου αλλά και την κουλτούρα των ανθρώπων του.

pickuplimes Instagram @pickuplimes

Η Sadia Badiei, το πρόσωπο πίσω από το Youtube κανάλι "Pick Up Limes", είναι το παιδί δύο προσφύγων από το Αφγανιστάν που ζουν στον Καναδά. Η ίδια αναφέρει ότι έχει μεγαλώσει με πρωταγωνιστή στη διατροφή της το αφγανικό φαγητό, όπως, άλλωστε, θα ήταν αναμενόμενο. Πρόσφατα, μοιράστηκε ένα βίντεο μέσα από το οποίο γνωρίζουμε καλύτερα τη γαστρονομία της ταλαιπωρημένης αυτής χώρας, που κρύβει μοναδικές γεύσεις, καθώς συνδυάζει πολλά υλικά - τα οποία μάλιστα είναι και υγιεινά. Μέσα από μία ματιά στις αφγανικές συνταγές μαθαίνουμε ένα κομμάτι από τις ομορφιές αυτού του τόπου αλλά και την κουλτούρα των ανθρώπων του. 

Τρεις παραδοσιακές και υγιεινές συνταγές της κουζίνας του Αφγανιστάν: 

Αφγανική σαλάτα 

Αφγανική σαλάτα

Αυτή η απλή σαλάτα είναι αυτή με την οποία μεγάλωσα. Είναι τόσο απλό και νόστιμο να το απολαύσετε μαζί με ρύζι, μπαντζάν (ένα αφγανικό πιάτο μελιτζάνας) ή κάρι.

Υλικά 

  • 2 μεσαίες ντομάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 1/2 αγγούρι κομμένο σε κομμάτια 
  • 1/4 κόκκινο κρεμμύδι σε κομμάτια 
  • χυμό από μισό λάιμ 
  • 1 κ.σ. φύλλα μέντας 
  • αλάτι 

Εκτέλεση: Ανακάτεψε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και απόλαυσε. 

Borani banja - Το αφγανικό πιάτο με μελιτζάνες 

 

Υλικά: 

  • 2 πράσινες πιπεριές τσίλι, κομμένες κατά μήκος

  • 3 μέτριες ντομάτες, ψιλοκομμένες

  • 2 κουταλιές της σούπας (30 mL) πάστα ντομάτας σε κονσέρβα

  • ½ κ.γ. (2 γραμμάρια) κουρκουμά

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • 1 κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες πάχους ½ εκατοστών

  • 2 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες πάχους 1 εκ

Για τη σάλτσα γιαουρτιού σκόρδου

  • 1 φλιτζάνι (240 mL) άγλυκο γιαούρτι σόγιας

  • 2 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες

  • ½ κ.γ. αλάτι

Σερβίρεται καλά με: αφγανική σαλάτα, φρυγανισμένη πίτα

Eκτέλεση: 

  • Ξεφλούδισε τις μελιτζάνες και κόψε τις στη μέση οριζόντια και στη συνέχεια κόψε σε λωρίδες πάχους 1 εκ.
  • Ζέστανε το λάδι σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Όταν το λάδι είναι ζεστό πρόσθεσε προσεκτικά τις μελιτζάνες, έτσι ώστε να μαγειρεύεται στο λάδι μια στρώση μελιτζάνας. Άφησε να ψηθούν και από τις δύο πλευρές, περίπου 2 - 3 λεπτά. Αναποδογύρισε τα κομμάτια όπως απαιτείται για να εξασφαλιστεί ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Μετάφερε τη τηγανητή μελιτζάνα σε ένα σουρωτήρι σε ένα μπολ για να στραγγίξει τυχόν περίσσεια λαδιού. 
  • Για τα παρακάτω βήματα, θα χρειαστούμε 60 ml λάδι. Εάν υπάρχουν περισσότερα από αυτά στο τηγάνι, βγάλε προσεκτικά λίγο λάδι. Εάν υπάρχει λιγότερο από αυτό, προσθέστε λίγο περισσότερο λάδι στο τηγάνι.
  • Μείωσε τη θερμοκρασία του τηγανιού σε μέτρια ένταση. Πρόσθεσε το σκόρδο. Μαγείρεψε μέχρι το σκόρδο να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ανακατεύουμε παράλληλα. 
  • Πρόσθεσε τις πράσινες πιπεριές, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας, τον κουρκουμά και το αλάτι. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για ακόμη 1 - 2 λεπτά.
  • Ρίξε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή ένταση και, στη συνέχεια, τοποθέτησε το κομμένο κρεμμύδι πάνω από τη σάλτσα. Στη συνέχεια, βάλε τη μισή μελιτζάνα πάνω από τα κρεμμύδια, στρώσε τις φέτες ντομάτας πάνω από αυτά και τελείωσε με τις υπόλοιπες μισές φέτες μελιτζάνας σε ένα μόνο στρώμα.
  • Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια, περίπου 20 λεπτά. Προσπάθησε να μην ανακατεύεις, αν είναι δυνατόν, έτσι ώστε το κρεμμύδι και οι ντομάτες να διατηρούν το σχήμα τους.
  • Ενώ το πιάτο μαγειρεύεται, φτιάξε τη σάλτσα συνδυάζοντας το γιαούρτι, το σκόρδο και το αλάτι σε ένα μικρό μπολ.
  • Μπορείς να το σερβίρεις απευθείας από το τηγάνι με λίγο από το ντρέσινγκ γιαουρτιού. Εναλλακτικά, μπορείς να μεταφέρεις λίγο για τη σάλτσα γιαουρτιού στη βάση ενός πιάτου σερβιρίσματος. Στη συνέχεια, πάρε το μείγμα και μεταφέρέ το στο πιάτο. 
  • Ολοκλήρωσε με λίγη ακόμα σάλτσα γιαουρτιού, αποξηραμένο δυόσμο και σκόνη πάπρικας για γαρνίρισμα.

Bolani - Το Αφγανικό Flatbread

 

Το Bolani είναι ένα γεμιστό ψωμί από την αφγανική κουζίνα. Συνήθως γεμίζει με ένα μείγμα πατάτας, κόλιανδρου και πράσινων πιπεριών, αλλά μπορεί επίσης να γεμίσει με κολοκύθα, κόκκινες φακές ή σχοινόπρασο. Συνήθως σερβίρεται με πράσινο chutney και απολαμβάνεται ως συνοδευτικό ή ως σνακ με ένα φλιτζάνι τσάι.

Υλικά:

*Για τη Ζύμη*

  • 1 φλιτζάνι (240 mL) ζεστό νερό
  • 1½ κ.σ. φυτικό έλαιο
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. μαγιά 
  • 3 φλιτζάνια + 1 κ.σ. αλεύρι ψωμιού

*Για τη γέμιση*

  • 2 μεγάλες πατάτες
  • 1 φλιτζάνι (52 γραμμάρια) κομμένο πράσινο κρεμμύδι
  • 1 φλιτζάνι (16 g) φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. κουρκουμά
  • ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 2½ κ.γ. φυτικό έλαιο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μεγάλο ρηχό μπολ, προσθέτουμε το νερό, το λάδι, το αλάτι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και μετά προσθέτουμε το αλεύρι. Χρησιμοποίησε ένα κουτάλι για να το αναμείξεις όσο το δυνατόν καλύτερα, μέχρι να γίνει δύσκολο να αναμειχθεί.
  • Χρησιμοποίησε τα χέρια σου για να ζυμώσεις τη ζύμη για 3 λεπτά, ή μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική. Πρόσθεσε λίγο ακόμη αλεύρι, εάν χρειάζεται, αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με ένα υγρό πανί και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου ενώ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους 1 εκ. Βράζουμε τις πατάτες  για 15 λεπτά περίπου. 
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τις πατάτες, το ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμύδι, τον κόλιανδρο, το πράσινο τσίλι, τον φρέσκο κόλιαντρο, το αλάτι, τον κουρκουμά και το μαύρο πιπέρι. Χρησιμοποιύμε ένα πιρούνι ή πολτοποιητή πατάτας για να ανακατέψουμε το μείγμα. 
  • Κόβουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια και κάνουμε το κάθε κομμάτι, μια μπάλα με τα χέρια μας. Πασπαλίζουμε κάθε μπάλα με αλεύρι.
  • Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας μας και με έναν πλάστη ανοίγουμε κάθε μπάλα σε ένα λεπτό κύκλο με διάμετρο περίπου 20 - 22 cm. Στοχεύουμε σε ένα πάχος παρόμοιο με αυτό μιας τορτίγιας. Όσο πιο λεπτό τόσο το καλύτερο, αλλά όχι τόσο λεπτό ώστε να σκιστεί.
  • Πριν προσθέσουμε τη γέμιση, σηκώνουμε απαλά τη τυλιγμένη ζύμη και αλευρώνουμε ξανά την επιφάνεια εργασίας.
  • Απλώνουμε ⅓ φλιτζάνι γέμιση πατάτας πάνω από τη μισή ζύμη. Βεβαιωνόμαστε ότι αφήνουμε ένα περιθώριο 1 cm κατά μήκος της άκρης. Βουτάμε τα δάχτυλά μας σε ένα μπολ με νερό και απλώνουμε λίγο νερό κατά μήκος αυτού του περιγράμματος, μόνο στο μισό του κύκλου.
  • Διπλώνουμε τη ζύμη στη μέση, πάνω από τη γέμιση, για να δημιουργούμε ένα bolani σε σχήμα μισού φεγγαριού.
  • Πιέζουμε προς τα έξω όλες τις φυσαλίδες αέρα από το bolani χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας, ξεκινώντας από τη διπλωμένη πλευρά προς την άκρη. 
  • Πρόσθεσε 1 κ.γ. λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Όταν το λάδι ζεστάνει, βάλε το bolani στο τηγάνι.
  • Αφήνουμε να μαγειρευτούν για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Όταν ο πάτος είναι χρυσαφένιος, αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε να ψηθεί από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια, το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, όπου το κόβουμε σε τρίγωνα και σερβίρουμε. 

Δες στο παρακάτω βίντεο αναλυτικά αυτές, αλλά και αλλες συνταγές της κουζίνας του Αφγανιστάν: 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i