Αυτό είναι το μεγαλύτερο tip για να διατηρείς σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Ειδικότερα εάν έχεις διαβήτη 1 (αλλά και αν δεν έχεις) αυτές οι συμβουλές της διατροφολόγου είναι στα basics.

επίπεδα σακχάρου unsplash

Από τη Δήμητρα Γλυνού, Κλινική διατροφολόγο (cibus.gr).

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Χωρίς σωστή διατροφή, άσκηση και ινσουλινοθεραπεία, ένα άτομο με διαβήτη τύπου 1 θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επιπλοκές στην υγεία του.

Δεν υπάρχει τυπική δίαιτα για τον διαβήτη. Ένας διατροφολόγος ή διαιτολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να καταλήξεις σε προγράμματα γευμάτων και να δημιουργήσεις μια δίαιτα που θα σε βοηθήσει μακροπρόθεσμα. Είναι εύκολο να καταλήξεις στο γρήγορο φαγητό και σε άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα όταν έχεις λίγο χρόνο. Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα προσφέρουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά και είναι υψηλά σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Το μεγαλύτερο tip

Ο προγραμματισμός γευμάτων εκ των προτέρων και οι τακτικές αγορές μπορούν να σε βοηθήσουν. Μια καλά εφοδιασμένη κουζίνα με υγιεινά τρόφιμα μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να μειώσεις την περιττή ζάχαρη, υδατάνθρακες, νάτριο και λίπος που μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα. Η συνέπεια είναι πολύ σημαντική. Για να διατηρήσεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μην παραλείπεις γεύματα, προσπάθησε να τρως περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα και δώσε προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων.

Plus: Οι ομάδες τροφών που πρέπει να υπάρχουν στα γεύματά σου 

Υδατάνθρακες 

Υπάρχουν τρεις τύποι υδατανθράκων: άμυλο, σάκχαρα και φυτικές ίνες. Μπορείς να τους βρεις με τη μορφή οσπρίων, αμυλούχων λαχανικών, φρούτων, ζυμαρικών ή ψωμιού. Οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε σάκχαρα στο πεπτικό σύστημα και στη συνέχεια απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης. Είναι σημαντικό να διαχειριστείς την πρόσληψη υδατανθράκων εάν έχεις διαβήτη τύπου 1. Μερικοί υδατάνθρακες δρουν γρηγορότερα στο σάκχαρο του αίματος από άλλους. Εάν αντιμετωπίζεις χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι καλύτερο να επιλέξεις έναν υδατάνθρακα ταχείας δράσης που θα αφομοιωθεί εύκολα και θα απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος.

Φρούτα

Τα φρούτα είναι φυσικές πηγές σακχάρων και πρέπει να υπολογίζονται ως υδατάνθρακες μέσα σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Μπορείς να επιλέξεις φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πόσοι υδατάνθρακες υπάρχουν σε ορισμένες μερίδες φρούτων. Αυτό θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης.

Λαχανικά 

Το άμυλο βρίσκεται φυσικά σε πολλά κοινά λαχανικά, όπως πατάτες, καλαμπόκι και μπιζέλια. Τα αμυλούχα λαχανικά περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες από άλλα λαχανικά και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και να λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό της πρόσληψης υδατανθράκων. Τα μη αμυλούχα λαχανικά έχουν χαμηλότερο αντίκτυπο στο σάκχαρό και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και φυτοχημικά. Μπορείς να καταναλώσεις έως και 3 φλιτζάνια από αυτά τα είδη λαχανικών ανά γεύμα χωρίς να έχεις σημαντικό αντίκτυπο στο σάκχαρο στο αίμα.

Πρωτεΐνες και λίπη 

Οι πρωτεΐνες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη διατήρηση των μυών και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τα καλά λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Οι πρωτεΐνες βρίσκονται στο κρέας, στα ψάρια τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια. Παραδείγματα καλών λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Αν και οι πρωτεΐνες και τα λίπη δεν αυξάνουν άμεσα το σάκχαρό, χρειάζεται να περιορίσεις την πρόσληψη επεξεργασμένων ή λιπαρών κρεάτων, τα οποία περιέχουν υψηλότερα επίπεδα κορεσμένου λίπους και νατρίου. Ενώ αυτές οι ουσίες δεν έχουν άμεση επίδραση στο σάκχαρο του αίματος, η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά καρδιακές παθήσεις.

Πότε να ΜΗΝ τρώμε μαϊντανό: Οι "παρενέργειες" που πρέπει να γνωρίζουμε

Να ακολουθείς vegan διατροφή εάν έχεις διαβήτη τύπου 1;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i