Ζάχαρη στη διατροφή: 3 εύκολοι τρόποι να μειώσεις την πρόσληψή της

Συνήθως, καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη και με πολλούς τρόπους. Με αυτές τις μικρές αλλαγές, σίγουρα θα μειώσεις τις ποσότητες.

Ζάχαρη στη διατροφή iStock

Οι περισσότεροι καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης από ό, τι είναι καλό για το σώμα και την υγεία μας. Η μείωση της ζάχαρης στην καθημερινότητα ωστόσο δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Αφενός, πολλές φορές είναι δύσκολο να αντισταθούμε σε κάτι γλυκό, αφετέρου υπάρχουν κρυμμένες ποσότητες σε πολύ περισσότερα προϊόντα από όσα θα πιστεύαμε. Παρακάτω θα βρεις τρεις εύκολους τρόπους για να μειώσεις την κατανάλωσή της, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά σου. 

Τι προκαλεί η ζάχαρη στον οργανισμό; 

1.Δώσε προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων

Η ζάχαρη εμπεριέχεται σε περισσότερα τρόφιμα από ό, τι μπορεί κανείς να φανταστεί, όπως είναι οι ζωμοί κοτόπουλου, οι έτοιμες σούπες, τα αλλαντικά, ο καπνιστός σολομός, οι τορτίγιες, τα κράκερς και πολλά ακόμα. Αν αφιερώσεις λίγο χρόνο στο να διαβάσεις τις ετικέτες των συσκευασιών, σίγουρα θα εκπλαγείς από το μεγάλο εύρος των τροφών που περιέχουν ζάχαρη στα συστατικά τους. Αυτός, όμως, είναι και ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να βρεις μία λύση και να αφήσεις εκτός του καλαθιού σου τροφές που μέχρι τώρα επέλεγες, νομίζοντας πως είναι sugar - free. Μπορεί η συνήθεια αυτή να είναι χρονοβόρα στην αρχή, όμως, σύντομα θα μάθεις πολλές λεπτομέρειες για τα συσκευασμένα τρόφιμα και θα κάνεις τις σωστές επιλογές για εσένα άμεσα και εύκολα. 

2.Μην μετατρέπεις το πρωινό σου γεύμα σε... επιδόρπιο

Μπορεί η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη να είναι χαμηλή, όμως τα low-sugar, επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού εξακολουθούν να την περιέχουν, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνεις ποσότητες ζάχαρης από την αρχή κιόλας της μέρας. Προτίμησε για πρωινό γεύμα απλή βρώμη και δώσε γεύση με φυσικές επιλογές, όπως είναι τα φρούτα ή τα βούτυρα καρπών - αν θέλεις κάτι γλυκό - ή επίλεξε φυσικές τροφές όπως είναι το γιαούρτι, τα αυγά ή τα λαχανικά. 

Ακόμα ένας ένοχος για την πρόληψη ζάχαρης από τις πρωινές, κιόλας, ώρες είναι οι χυμοί φρούτων. Περιόρισέ τους σε ένα μικρό ποτήρι το πρωί και την υπόλοιπη ημέρα προτίμησε ολόκληρα φρούτα.

3. Επίλεξε προσεκτικά τα σνακ σου

Τα σνακ μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε ένα ακόμη γλυκό μέσα στη μέρα σου. Πολλές έτοιμες μπάρες δημητριακών, για παράδειγμα, περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Το ίδιο ισχύει και για τα κονσερβοποιημένα και αποξηραμένα φρούτα. Αντί αυτών, προτίμησε: 

  • Ξηρούς καρπούς
  • Σπιτικά popcorn
  • Φρέσκα φρούτα 
  • Μπάρες δημητριακών των οποίων τα συστατικά έχεις ελέγξει προσεκτικά ή και έχεις φτιάξει μόνη σου. 

Τι να φάω αντί για ζάχαρη; Μερικές φυσικές επιλογές για να την αντικαταστήσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i