Πώς να καταναλώνεις τη σοκολάτα με τον πιο υγιεινό τρόπο;

Τα παρακάτω 4 προϊόντα σού εξασφαλίζουν τη νόστιμη γεύση της, ενώ δεν περιέχουν ζάχαρη.

σοκολάτα unsplash

Λόγω εν μέρει του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τη διατροφή με πρωταγωνιστές τα ωμά, vegan τρόφιμα, το κακάο έχει επιστρέψει στο προσκήνιο των υγιεινών τροφίμων. Όχι, όμως, η κλασική σοκολάτα εμπορίου, αλλά πιο ακατέργαστες μορφές του κακάο που σου χαρίζουν τη γεύση της, με τον πιο αγνό και θρεπτικό τρόπο. 

κακάο

Ένας κόκκος κακάο περιέχει 54% λιπαρά (αυτό είναι το βούτυρο κακάο), 31% υδατάνθρακες (κυρίως φυτικές ίνες με μικρή ποσότητα σακχάρων), 11% πρωτεΐνη, 3% πολυφαινόλες (φλαβονόλες και προανθοκυανίνες) και λιγότερο από 1% ιχνοστοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου, του σιδήρου, του χαλκού και του φωσφόρου, δημιουργώντας ένα πραγματικό superfood - όταν βρίσκεται σε ακατέργαστη μορφή. 

Παρακάτω θα βρεις 4 προϊόντα που σού εξασφαλίζουν τη νόστιμη γεύση της σοκολάτας, ενώ δεν περιέχουν ζάχαρη και πολλή επεξεργασία.

1.Kακάο nibs

Kακάο nibs
iStock

Τα κακάο nibs είναι πολύ μικρά κομμάτια σοκολάτας κατευθείαν από το ωμό ακατέργαστο "φασόλι" του κακάο. Πρόκειται για τη λιγότερο επεξεργασμένη και πιο φυσική μορφή της σοκολάτας. Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, μαγγάνιο, χρώμιο, βιταμίνη C και έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι και τα βατόμουρα.

  • Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: Μια μικρή χούφτα στο γιαούρτι, τα δημητριακά ή τα smoothies bowls σου. Φυσικά, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και σε κέικ, μάφινς ή μπισκότα.

2.Ωμοί, βιολογικοί καρποί του κακάο

κακάο

Οι ωμοί, βιολογικοί καρποί του κακάο είναι από τις πιο πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών και είναι πλούσιοι με τα παραπάνω στοιχεία και ένα από τα πιο θρεπτικά φυτά στον πλανήτη. Τα κακαόδεντρα παράγουν λοβούς κακάο. Όταν ανοιχτούν, οι λοβοί απελευθερώνουν κόκκους κακάο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους. 

  • Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: 1-2 κ.γ. την ημέρα σκέτους, σε ροφήματα ή μέσα στο πρωινό σου.

3.Κακάο σε σκόνη

κακάο

Το κακάο σε σκόνη είναι το προϊόν που απομένει όταν αφαιρείται το βούτυρο κακάο από την πάστα κακάο. Η σκόνη κακάο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσεις αντιοξειδωτικά στη διατροφή σου χωρίς λίπος ή ζάχαρη.

  •  Πώς να το χρησιμοποιήσεις: Η σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη μπορεί να προστεθεί σε smoothies και ψημένα προϊόντα, όπως ψωμί και muffins. Μπορείς επίσης να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις ρόφημα ζεστής σοκολάτας.

4.Κακαόμαζα

Η πάστα κακάο (κακαόμαζα) προέρχεται από το άλεσμα των φασολιών κακάο και είναι άψητο, ακατέργαστο προϊόν με πλήρη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή. Η ακατέργαστη πάστα κακάο παρασκευάζεται με σύνθλιψη των ωμών κόκκων κακάο σε υγρό. Αυτό το υγρό στερεοποιείται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου και το αποτέλεσμα είναι η πάστα κακάο. Επειδή δεν χρησιμοποιείται θερμότητα σε αυτή τη διαδικασία, η πάστα κακάο διατηρεί τις φυσικές της ιδιότητες. Η πάστα κακάο περιέχει περίπου 55% βούτυρο κακάο και είναι ένα εξαιρετικά απαλό προϊόν, ιδανικό για χρήση σε οποιαδήποτε συνταγή σοκολάτας.

  • Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: 1-2 κ.γ. σε smoothies, ως topping στη γκρανόλα ή στον καφέ και σε ζεστά ροφήματα.

Η πάστα κακάο είναι ένας φανταστικός κενός καμβάς με τον οποίο μπορείς να δημιουργήσεις άπειρες συνταγές. Μπορείς να φτιάξεις αντιοξειδωτικές μπάρες σοκολάτας με την πάστα λιώνοντάς τη με βούτυρο κακάο και προσθέτοντας το δικό σου γλυκαντικό, καθώς και συστατικά που ενισχύουν την υγεία όπως ξηροί καρποί, καρύδα και αποξηραμένα φρούτα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i