#NoFoodWaste: 4 εύκολες συνταγές για να αξιοποιήσεις το φαγητό που περίσσεψε

Εκτός από θέματα υγείας, κέρδους, ήθους, το να αντιμετωπίζεις τα περισσεύματα του φαγητού με αγάπη, χρησιμοποιώντας τα και την επόμενη μέρα, θα σε κάνει να δεις και τη μαγειρική με έναν πιο δημιουργικό τρόπο.

φαγητό που περίσσεψε iStock

Από τη Σελήνη Κουτρουλού, διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Ένα απολαυστικό γεύμα είναι αρκετό για να μας φτιάξει την ημέρα. Φαντάσου τώρα ότι, κάνοντας κάποιες μικρές παραλλαγές, θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις και ως γεύμα της επόμενης ημέρας. Η απόλαυση θα διπλασιαζόταν αν γνώριζες ότι μέσα από όλο αυτό θα γλίτωνες χρόνο και θα ελάττωνες τη σπατάλη φαγητού. Το φαγητό που μας περίσσεψε είναι ένας φανταστικός τρόπος για να μειώσουμε τον χρόνο, το κόστος μαγειρικής, αλλά και για να παραμείνουμε υγιείς. Η καλύτερη συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι να αλλάξεις τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τα περισσεύματα. Αυτό θα σε κάνει να δεις και τη μαγειρική με έναν πιο δημιουργικό τρόπο.

Σαλάτα με κοτόπουλο και πλιγούρι (4 μερίδες) 

Έχεις μαγειρέψει κοτόπουλο ψητό στον φούρνο για μεσημεριανό και δε θέλεις να φας το ίδιο γεύμα για βραδινό; Αυτή η ευφάνταστη σαλάτα θα σου δώσει τη λύση.  Τοποθέτησε ένα μικρό κατσαρολάκι σε φωτιά, ρίξε μέσα 350 ml νερό και 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και άφησέ το να βράσει. Μόλις βράσει, το απομακρύνεις από τη φωτιά, ρίχνεις μέσα 150 γρ. πλιγούρι, το σκεπάζεις με μια μεμβράνη και το αφήνεις μέχρι το πλιγούρι να απορροφήσει όλο το νερό. Όταν είναι έτοιμο, το αδειάζεις σε ένα μπολ και προσθέτεις τα κομμάτια από το κοτόπουλο, 1 αγγούρι κομμένο σε ροδέλες, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, 10 ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα, ψιλοκομμένο μαϊντανό, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύεις και είναι έτοιμο!
 

Τortilla wraps

Ένα πολύ εύκολο και υγιεινό πιάτο στο οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε λαχανικό σου έχει περισσέψει. Γέμισε μια τορτίγια με ψητά λαχανικά, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι και καρότα. Πρόσθεσε 2-3 φέτες βραστό αβγό, αγγούρι, ντομάτα και ¼ του φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό. Για περισσότερη απόλαυση μπορείς να αλείψεις το τορτίγια wraps σου με 1 κ.σ. σος γιαουρτιού.

Σπιτικό dip στο λεπτό (4 μερίδες)

Σου έχω την καλύτερη ιδέα για συνοδευτικό dip στο κρέας, το ψάρι ή τα λαχανικά που σου έχουν περισσέψει. Ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί: ½ φλιτζάνι ρεβίθια σε κονσέρβα, 2 σκελίδες σκόρδο, ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό και 3 κ.σ. χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια προσθέτεις 1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Εάν η υφή δεν είναι τόσο ρευστή όσο επιθυμείς, αραίωσε με λίγο νερό. Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και είναι έτοιμο!

Νόστιμη σος για ένα υγιεινό σνακ

Θες να καταναλώσεις γρήγορα το αβοκάντο που σου περίσσεψε; Σου έχω την πιο εύκολη και νόστιμη λύση για να συνδυάζεις τα σνακ σου. Ανάμειξε 1 ώριμο αβοκάντο, 1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια, 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο,
2 κ.σ. χυμό λεμονιού, λίγο ψιλοκομμένο κόλιαντρο, αλάτι και πιπέρι. Κι αν έχεις περισσότερη φαντασία, κόψε μια τορτίγια σε τριγωνάκια, ψήσ’ τη για 5-10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο και απόλαυσε αμέσως υγιεινά τσιπς και το πιο νόστιμο συνοδευτικό.

Να προτιμήσω οργανικά ή συμβατικά τρόφιμα; 5 βασικές απορίες βρίσκουν απάντηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i