"Περιέχουν όλα τα γαλακτοκομικά λακτόζη;" και άλλες 3 ερωτήσεις για τη λακτόζη

Η διατροφολόγος απαντά στις πιο συνηθισμένες μας απορίες για τα lactose free γαλακτομικά προϊόντα.

Γαλακτοκομικά iStock

Από τη Βίρνα Σκουλίδη, διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc. Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές (dietlicious.wixsite.com/virnaskoulidi).

Η λακτόζη είναι είδος σακχάρου που υπάρχει φυσικά στο γάλα - στο αγελαδινό βρίσκεται σε 4,7 γρ. ανά 100 ml. Ως φυσικό σάκχαρο, η λακτόζη είναι μια πηγή ενέργειας ιδιαίτερα σημαντική για τη βρεφική ηλικία, όπου υπάρχει ταχεία ανάπτυξη, σωματική και πνευματική. Η λακτόζη διασπάται από το ένζυμο λακτάση που βρίσκεται στο λεπτό έντερο, το όργανο όπου συμβαίνει η πέψη των
τροφίμων και η απορρόφηση των θρεπτικών τους συστατικών. Όταν τρώμε τροφές που περιέχουν λακτόζη, η λακτάση διασπά τη λακτόζη σε δύο απλά σάκχαρα: τη γλυκόζη και τη γαλακτόζη.

Το σώμα στη συνέχεια απορροφά αυτά τα απλά σάκχαρα στο έντερό μας. Όταν
υπάρχει μείωση ή απώλεια του ενζύμου λακτάση, δεν μπορούμε να διασπάσουμε ή να απορροφήσουμε τη λακτόζη, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσάρεστων
συμπτωμάτων, όπως πόνος στην κοιλιά και διάρροια. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε καθόλου τη λακτόζη. Συνήθως μια ποσότητα λακτόζης έως 12 γρ. σε μία δόση, δηλαδή όσο ένα μεγάλο φλιτζάνι γάλα, προκαλεί ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλότερες δόσεις μπορεί να είναι ανεκτές αν διανεμηθούν σε όλα τα γεύματα της ημέρας.

ΕΡΏΤΗΣΗ #1 Πώς παράγεται το γάλα χωρίς λακτόζη;

Παρότι το λέμε "χωρίς λακτόζη", στην πραγματικότητα δεν έχει αφαιρεθεί αυτό το στοιχείο από το γάλα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι κατασκευαστές προσθέτουν το ένζυμο λακτάση κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, το οποίο λείπει ή είναι μειωμένη η δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχει μια ποικιλία διαθέσιμων προϊόντων χωρίς λακτόζη, όπως γάλα, πλήρες και αποβουτυρωμένο χωρίς λακτόζη, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος κ.ά.

ΕΡΏΤΗΣΗ #2 Περιέχουν όλα τα γαλακτοκομικά λακτόζη;

Τα σκληρά και τα μαλακά τυριά (ώριμα τυριά) είναι φυσικά χωρίς λακτόζη και μπορούν να καταναλωθούν από τα άτομα με δυσανεξία σε αυτήν. Τα βακτήρια ζυμώνουν ένα μέρος της λακτόζης και τη μετατρέπουν σε γαλακτικό οξύ κατά τη διαδικασία ωρίμανσης. Η λακτόζη που απομένει αποβάλλεται στη συνέχεια κατά τη διαδικασία στράγγισης.

ΕΡΏΤΗΣΗ #3 Περιέχει και το γιαούρτι λακτόζη;

Ναι, ωστόσο το γιαούρτι και το γάλα (κεφίρ) που έχουν υποστεί ζύμωση με ζωντανές καλλιέργειες γιαουρτιού βελτιώνουν την πέψη της λακτόζης σε άτομα με δυσανεξία σε αυτήν, όπως επιβεβαιώνεται και από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). 

ΕΡΏΤΗΣΗ #4 Γιατί το γάλα χωρίς λακτόζη σού φαίνεται πιο γλυκό;

Παρά τα οφέλη, υπάρχουν επίσης μερικά αρνητικά στην κατανάλωση γάλακτος χωρίς λακτόζη. Η λακτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο, επομένως οι κατασκευαστές μπορεί να προσθέσουν γλυκαντικά σε ορισμένα προϊόντα χωρίς λακτόζη για να την αντικαταστήσουν. Εάν όμως φροντίσεις να περιορίσεις τα σάκχαρα από τα υπόλοιπα στοιχεία του γεύματός σου, π.χ. του πρωινού, τότε μπορείς να το αντισταθμίσεις.

Δυσανεξία στη λακτόζη; 10 τρόφιμα για να τη διαχειριστείς στη διατροφή σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i