Πόσο υγιεινή είναι η διατροφή που ακολουθείς (πραγματικά);

Φαίνεται μια απλή ερώτηση, αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι περισσότεροι δεν μπορούν να απαντήσουν σωστά.

διατροφή iStock

Πόσο υγιεινή είναι η διατροφή σου; Φαίνεται μια απλή ερώτηση, αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι περισσότεροι Αμερικανοί δυσκολεύονται να την απαντήσουν σωστά. Ο λόγος; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η διατροφή τους είναι πιο υγιεινή από ό,τι είναι.

Ένα μικρό ποσοστό μπορεί να αξιολογήσει με ακρίβεια

"Διαπιστώσαμε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των ενηλίκων των ΗΠΑ μπορεί να αξιολογήσει με ακρίβεια πόσο υγιεινή είναι η διατροφή τους και είναι ενδιαφέρον ότι εκείνοι που μπορούν να αξιολογήσουν με ακρίβεια, είναι όσοι αντιλαμβάνονται τη διατροφή τους ως φτωχή", δήλωσε η Jessica Thomson, PhD, ερευνήτρια επιδημιολόγος και επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης. "Επιπλέον, οι περισσότεροι ενήλικες υπερεκτιμούν την ποιότητα της διατροφής τους, μερικές φορές σε σημαντικό βαθμό".

Οι ερευνητές ήθελαν να ανακαλύψουν εάν μια απλή ερώτηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διαλογής για μελέτες διατροφής - για να αντικαταστήσει ή να συμπληρώσει τα λεπτομερή διατροφικά ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούνται συνήθως στη διατροφική έρευνα. Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι η αυτοαξιολόγηση της υγείας είναι ισχυρός προγνωστικός παράγοντας νοσηρότητας και θνησιμότητας, αλλά υπάρχει ελάχιστη έρευνα σχετικά με το εάν η ποιότητα της δίαιτας που αξιολογείται από τον ίδιο είναι προγνωστική για την πραγματική ποιότητα της διατροφής κάποιου.

Η μελέτη 

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από την National Health and Nutrition Examination Survey, μια εθνικά αντιπροσωπευτική έρευνα ενηλίκων των ΗΠΑ που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν λεπτομερή 24ωρα ερωτηματολόγια διατροφής και να αξιολογήσουν τη διατροφή τους ως εξαιρετική, πολύ καλή, καλή, δίκαιη ή κακή.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα ερωτηματολόγια τροφίμων για να βαθμολογήσουν την ποιότητα της διατροφής κάθε συμμετέχοντα. Παραδείγματα τροφίμων που κατατάσσονται ως πιο υγιεινά περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή λίπη, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, θαλασσινά και φυτικές πρωτεΐνες. Τα τρόφιμα που θεωρούνται λιγότερο υγιεινά περιελάμβαναν επεξεργασμένα δημητριακά και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, πρόσθετα σάκχαρα ή κορεσμένα λίπη.

Συμπεράσματα 

Η μελέτη αποκάλυψε σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των βαθμολογιών που υπολόγισε ο ερευνητής και του τρόπου με τον οποίο οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τη διατροφή τους. Από τους 9.700 συμμετέχοντες, περίπου οι 8.000 (το 85%!) αξιολόγησαν εσφαλμένα την ποιότητα της διατροφής τους. Από αυτούς, σχεδόν όλοι (99%) υπερεκτίμησαν την υγιεινή της διατροφής τους.

Παραδόξως, η ακρίβεια ήταν η υψηλότερη μεταξύ εκείνων που βαθμολόγησαν τη διατροφή τους ως κακή, μεταξύ των οποίων η βαθμολογία του ερευνητή ταίριαζε με τη βαθμολογία των συμμετεχόντων κατά 97% του χρόνου. Το ποσοστό των συμμετεχόντων που αξιολόγησαν με ακρίβεια την ποιότητα της διατροφής τους κυμαινόταν από 1%-18% στις άλλες τέσσερις κατηγορίες αξιολόγησης.

"Είναι δύσκολο για εμάς να πούμε εάν οι ενήλικες των ΗΠΑ δεν έχουν ακριβή κατανόηση των συστατικών μιας υγιεινής έναντι της ανθυγιεινής διατροφής ή εάν οι ενήλικες αντιλαμβάνονται την υγιεινή διατροφή τους όπως θα ήθελαν να είναι - δηλαδή υψηλότερη σε ποιότητα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. ", είπε ο Τόμσον. "Μέχρι να κατανοήσουμε καλύτερα τι λαμβάνουν υπόψη τα άτομα κατά την αξιολόγηση της υγιεινής διατροφής τους, θα είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε ποιες γνώσεις και δεξιότητες είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της αυτοαξιολόγησης ή της αντίληψης για την ποιότητα της διατροφής".

Αναρωτιέσαι αν και εσύ, όντως, ακολουθείς τελικά μία υγιεινή διατροφή; Βρες εδώ τους βασικούς κανόνες που συνοδεύουν κάθε υγιεινό πλάνο διατροφής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i