Ντάκος ή χωριάτικη; Ποια σαλάτα είναι πιο υγιεινή;

Πόσες θερμίδες περιέχουν και ποιες είναι οι διαφορές τους ανάλογα τα υλικά;

χωριάτικη iStock

Τόσο ο ντάκος, όσο και η χωριάτικη αποτελούν βασικές επιλογές της σαλάτας. Η πληθώρα των υλικών συχνά δημιουργεί την αίσθηση πως πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο γεύμα που μπορούμε άφοβα να εντάξουμε στο διατροφικό μας πλάνο, καθώς όχι μόνο σε χορταίνουν αλλά και γιατί γεμίζουν τον οργανισμό σου με θρεπτικά συστατικά λόγω των φρέσκων λαχανικών που περιέχουν.

Οι δύο αυτές σαλάτες, παρόλο που μοιάζουν αρκετά ως προς τα συστατικά, διαθέτουν μικρές αλλά σημαντικές διαφορές στη διατροφική τους αξία, καθιστώντας τη μια λίγο καλύτερη από την άλλη – ως προς την περιεκτικότητα σε θερμίδες – χωρίς φυσικά καμία από τις δύο να χάνει την ιδιότητα του υγιεινού γεύματος.

Όπως επισημαίνει ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, διαιτολόγος – διατροφολόγος, σε ανάρτηση του στα social media, ο ντάκος αλλά και η χωριάτικη είναι εξαιρετικά θρεπτικές σαλάτες αφού και οι δύο περιέχουν ντομάτα, φέτα, υγιή λίπη (ελαιόλαδο) αλλά και ελιές.

Ντάκος ή χωριάτικη: Ποιες οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές τους;

Πρώτον, οι σαλάτες αυτές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και το λυκοπένιο (καροτενοειδές), τα οποία βρίσκουμε σε πληθώρα στην ντομάτα. Και δεύτερον, προσφέρουν στον οργανισμό καλά μονοακόρεστα λιπαρά από το ελαιόλαδο και τις ελιές, όπως επίσης και σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών από την προσθήκη φέτας.

Από την άλλη, το παξιμάδι που περιέχει ο ντάκος εξασφαλίζει περισσότερες ποσότητες υδατανθράκων και πρωτεϊνών, μετατρέποντας τη σαλάτα σε ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Βέβαια, τα λαχανικά που υπάρχουν στη χωριάτικη σαλάτα (αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι) επιτρέπουν στο σώμα να ενυδατωθεί περισσότερο μέσω ενός γεύματος, μεγαλώνουν το μέγεθος της μερίδας, ενώ παράλληλα προσφέρουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή κουερσετίνη και λουτεολίνη από την πιπεριά και το αγγούρι και το σελήνιο από το κρεμμύδι.

Μέσος όρος θερμίδων:

Ντάκος: 750 θερμίδες

Χωριάτικη: 600 θερμίδες

Σύμφωνα με τον Δρ. Παπαλαζάρου μπορείς να καταναλώσεις άφοβα οποιαδήποτε από τις δύο εκδοχές επιθυμείς αρκεί να προσέξεις τα εξής: μην το παρακάνεις με την προσθήκη λαδιού καθώς τα λιπαρά και οι θερμίδες μπορούν να αυξηθούν κατά πολύ. Επίσης, προτίμησε τυρί χαμηλών λιπαρών, ώστε η σαλάτα να παραμείνει ένα ελαφρύ γεύμα.

 

Διάβασε επίσης: Πώς τρώγεται ο ντάκος; 3 μεσογειακές συνταγές ιδανικές για το καλοκαιρινό γεύμα

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i