Μπορεί το ανθρακούχο νερό να προκαλέσει ουρολοίμωξη;

Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας; Όλα όσα εξηγεί ο ειδικός.

"παγωμένο" hack iStock

Το ανθρακούχο νερό με την πάροδο των χρόνων κερδίζει όλο και περισσότερους φανατικούς καταναλωτές, αφού δίνει την αίσθηση του αναψυκτικού ή ποτού, προσδίδοντας μια ενδιαφέρουσα οπτική στο απλό νερό. Ουσιαστικά πρόκειται για νερό με φυσαλίδες, οι οποίες προέρχονται κυρίως από το διοξείδιο του άνθρακα, χωρίς να επιβαρύνεται με θερμίδες. Η ιδιαίτερα γαργαλιστική γεύση του και το άρωμα που διαθέτει σε πολλές περιπτώσεις είναι και ο βασικός λόγος που επιλέγεται συχνά στην θέση του "βαρετού" νερού.

Ωστόσο, οι ενστάσεις γύρω από την υπερβολική κατανάλωσή του εντείνουν την ανησυχία για το αν τελικά προκαλεί προβλήματα στην φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας. Όπως εξηγεί o ουρολόγος Austin DeRosa, το ανθρακούχο νερό φαίνεται πως δεν ενδείκνυται ως η καλύτερη επιλογή νερού αναφορικά με την υγεία της ουροδόχου κύστεως. 

Πώς το ανθρακούχο νερό επηρεάζει αρνητικά την ουροδόχο κύστη;

Και αυτό γιατί: Η ουροδόχος κύστη είναι το όργανο του ουροποιητικού συστήματος που συχνά απειλείται από εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι προσβάλλοντας την οδηγούν στην ανάπτυξη βακτηρίων και τελικά στη γνωστή και ως "πάθηση του καλοκαιριού", ουρολοίμωξη. Η τελευταία συνοδεύεται από μια σειρά συμπτωμάτων, άλλοτε οξείας και άλλοτε ήπιας μορφής, προκαλώντας φλεγμονή τόσο στην ουροδόχο κύστη, όσο και στην ουρήθρα. Σύμφωνα με την ειδικό, το ανθρακούχο νερό μπορεί να λειτουργήσει ως διουρητικό, το οποίο ενδέχεται να ερεθίσει το εν λόγω όργανο, προκαλώντας δυσφορία και πόνο στην περιοχή.

Στις περιπτώσεις μάλιστα που έχει αναπτυχθεί ήδη κάποια λοίμωξη στην περιοχή, τότε το διοξείδιο του άνθρακα εντείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, αφήνοντας δυσάρεστη αίσθηση στον ασθενή. Όπως επισημαίνει o Dr. DeRosa κάθε είδους έντονη ή ήπια ενόχληση στα όργανα του ουροποιητικού συστήματος θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως από τους αρμόδιους γιατρούς και θεραπευτές, ενώ ο τακτικός έλεγχος τους είναι σημαντικό να βρίσκεται στη ρουτίνα των εξετάσεων που ακολουθούμε κάθε έξι με 12 μήνες. Καταλήγοντας, συμπεραίνει πως το ανθρακούχο νερό φαίνεται ότι δε συνιστά σημαντικό πρόβλημα όταν καταναλώνεται με μέτρο και φυσικά συνδυάζεται με την κατανάλωση 2 έως 3 λίτρων "απλού" νερού σε ημερήσια βάση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i