H σημασία του πρωινού στη διατροφή και τα 5 vegan τρόφιμα που έχω πάντα στην κουζίνα μου

Μερικοί λόγοι που πάντοτε καταναλώνω πρωινό και τα υλικά που έχω πάντα σπίτι μου.

γυναίκα που τρώει πρωινό iStock

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση πρωινού με την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης ασθενειών, της λήψης των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεσαι αλλά της ενεργοποίησης του μεταβολισμού. Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και μια καλά ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει πρωινά γεύματα. Παρακάτω θα βρεις μερικούς - από τους πολλούς - αποδεδειγμένους επιστημονικά λόγους για τους οποίους θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη βάση στο πρώτο γεύμα της μέρας σου. 

H σημασία του πρωινού στη διατροφή

Μειώνει την επιθυμία για φαγητό αργότερα 

Η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού, ειδικά ενός πλούσιου σε πρωτεΐνη, αυξάνει τον κορεσμό και μειώνει την πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με έρευνα του 2011. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός πρωινού πλούσιου σε πρωτεΐνες μειώνει τα σήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την επιθυμία για φαγητό, κάτι που σε κάνει να παραμένεις χορτάτη για περισσότερες ώρες. 

Καταπολεμά την παχυσαρκία και τις ασθένειες

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013, εκείνοι που καταναλώνουν το μεγαλύτερο ημερήσιο γεύμα τους στο πρωινό έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να χάσουν βάρος και πόντους από τη μέση, σε σχέση με εκείνους που τρώνε ένα μεγάλο δείπνο. Είχαν επίσης σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, γλυκόζης και τριγλυκεριδίων κατά τη διάρκεια της ημέρας, που μεταφράζεται σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, υπέρτασης και υψηλής χοληστερόλης.

Σε βοηθά να λάβεις περισσότερα θρεπτικά συστατικά 

Οι ενήλικες που παραλείπουν το πρωινό είναι πιθανό να χάσουν βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι πιο άφθονα στα τρόφιμα που αποτελούν τα πρωινά γεύματα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021. Αν δεν τρώμε τα τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως στο πρωινό, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες, έχουμε την τάση να μην τα τρώμε την υπόλοιπη ημέρα. Έτσι τα βασικά θρεπτικά συστατικά του πρωινού γίνονται ένα διατροφικό κενό. 

Αποτρέπει την αύξηση του σωματικού λίπους 

Οι ερευνητές συνέκριναν τα οφέλη από την κατανάλωση ενός πρωινού με κανονική πρωτεΐνη με ένα πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και διαπίστωσαν ότι το πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες - το οποίο περιείχε 35 γραμμάρια πρωτεΐνης - απέτρεψε την αύξηση του σωματικού λίπους, τη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης τροφής και το αίσθημα πείνας και σταθεροποιήθηκαν τα επίπεδα γλυκόζης.

Επιταχύνει τον μεταβολισμό 

Η κατανάλωση πρωινού πριν την άσκηση μπορεί να βοηθήσει το σώμα να κάψει περισσότερους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της άσκησης και να αφομοιώσει πιο γρήγορα την τροφή μετά την άσκηση, σύμφωνα με έρευνα του 2018. Συμπερασματικά, η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση πρωινού αύξησε τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα καίει υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθώς και τον ρυθμό που το σώμα αφομοιώνει και μεταβολίζει τα τρόφιμα που καταναλώνονται μετά την άσκηση.

Σε βοηθά να κάψεις διπλάσιες θερμίδες

Το σώμα μας ξοδεύει ενέργεια όταν χωνεύουμε την τροφή, κατά την πέψη, τη μεταφορά και την αποθήκευση των θρεπτικών συστατικών. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως θερμογένεση, είναι ένας δείκτης του πόσο καλά λειτουργεί ο μεταβολισμός μας και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ώρα του γεύματος. Τα αποτελέσματά έρευνας δείχνουν ότι ένα γεύμα που καταναλώνεται το πρωί, ανεξάρτητα από την ποσότητα των θερμίδων που περιέχει, δημιουργεί διπλάσια θερμογένεση από το ίδιο γεύμα που καταναλώνεται για βραδινό. Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό, καθώς υπογραμμίζει την αξία του να τρώμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε στο πρωινό και να μην το παραλείπουμε. 

5 vegan τρόφιμα που έχω πάντα στην κουζίνα μου

Για καλά λιπαρά: Βιτάμ 

Μια μικρή ποσότητα λιπαρών είναι απαραίτητο μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Τα καλά λιπαρά είναι πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων, τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να τα φτιάξει μόνος του. Τα λιπαρά βοηθούν το σώμα να απορροφήσει τη βιταμίνη Α, τη βιταμίνη D και τη βιταμίνη Ε. Αυτές οι βιταμίνες είναι λιποδιαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να απορροφηθούν μόνο με τη βοήθεια λιπών. Για μία vegan διατροφή, έχω πάντα στην κουζίνα μου το Βιτάμ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Βιτάμ (@vitam_gr)

 

Θα πρέπει να προσέξεις να επιλέξεις κυρίως ένα φυτικό spread που παράγεται από έλαια με καλή σύνθεση λιπαρών οξέων, για ένα θρεπτικό αποτέλεσμα, όπως είναι το Βιτάμ, που αποτελεί έναν συνδυασμό υψηλής ποιότητας φυτικών ελαίων και νερού. Η κατάλληλη και ποιοτική επιλογή των φυτικών ελαίων, για την παραγωγή του Βιτάμ, το κάνει να περιέχει εκ φύσεως "καλά" ω-3 και ω-6 λιπαρά, γεγονός που κάνει τη διαφορά στην τελική διατροφική αξία του. 

Πλούσιο σε "καλά" λιπαρά

Όλα τα λιπαρά δεν έχουν την ίδια διατροφική αξία. Προέρχονται από δύο πηγές:

- τα λιπαρά φυτικής προέλευσης (ελαιόλαδο, 100% φυτικά προϊόντα επάλειψης κλπ), τα οποία περιέχουν πληθώρα ωφέλιμων συστατικών όπως τα ω-3. Τα λιπαρά φυτικής προέλευσης είναι πηγή ακόρεστων "καλών" λιπαρών.

- τα λιπαρά ζωικής προέλευσης (αγελαδινό βούτυρο, αλλαντικά, κρέας κλπ) περιέχουν κυρίως κορεσμένα και trans "κακά" λιπαρά.

Όπως προαναφέραμε, το Βιτάμ δημιουργείται από επιλεγμένα φυτικά έλαια χωρίς trans (υδρογονωμένα) λιπαρά, που έχουν ως αποτέλεσμα ένα θρεπτικό spread, ιδανικό για να καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες (όπως όλα τα λιπαρά άλλωστε) και να σε βοηθά να ξεκινάς τη μέρα σου θρεπτικά και γευστικά, χωρίς την παρουσία ζωικών παραγόντων. 

Παράλληλα με τα καλά λιπαρά που περιέχει το Βιτάμ, προσφέρει και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, οι οποίες είναι και αυτές απαραίτητες για τον οργανισμό. 

Το Βιτάμ θα βρεις σε τέσσερις εκδοχές, ανάλογα με τις διατροφικές σου ανάγκες: το Κλασικό Βιτάμ, ένα 100% φυτικό προϊόν, πλούσιο σε βιταμίνη D, πηγή βιταμινών Α και Ε, το Βιτάμ Soft, που εκτός από τα παραπάνω οφέλη αποτελεί και πηγή ω-3 λιπαρών και τη light εκδοχή του, ιδανική για μαγειρική και ζαχαροπλαστική, και τέλος το Βιτάμ culinesse, ιδανικό για σοτάρισμα. 

ΒΙΤΑΜ

Για φυτικές ίνες: Φρούτα και βρώμη ολικής άλεσης 

βρώμη ολικής άλεσης
iStock

Οι φυτικές ίνες – που βρίσκονται κυρίως στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια – είναι γνωστές για την ικανότητά τους να προλαμβάνουν ή να ανακουφίζουν τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες προσφέρουν και άλλα οφέλη στην υγεία, όπως να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Η επιλογή νόστιμων τροφών που παρέχουν φυτικές ίνες δεν είναι δύσκολη. Εγώ επιλέγω να έχω πάντα στην κουζίνα μου για το πρωινό μου φρούτα και βρώμη ολικής άλεσης. 

Για υδατάνθρακες: Ψωμί ολικής άλεσης 

Ψωμί ολικής άλεσης
iStock

Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα βασικά συστατικά στη διατροφή μας και σίγουρα δεν πρέπει να αποκλείονται από αυτή. Ειδικά στο πρωινό μου γεύμα, φροντίζω πάντοτε να τους συμπεριλαμβάνω για να παίρνω όλα τα θρεπτικά συστατικά τους αλλά και την ενέργεια που χρειάζομαι για να ξεκινάω τη μέρα μου. Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, το είδος που σε κρατά χορτάτη περισσότερο. Μια μέση φέτα περιέχει περίπου 12 έως 20 γραμμάρια συνολικών υδατανθράκων, σημαντική ποσότητα των οποίων είναι φυτικές ίνες (3 γραμμάρια ανά φέτα).

Για πρωτεΐνη: Γάλα σόγιας 

Γάλα σόγιας
iStock

Το γάλα σόγιας παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας και συνήθως εμπλουτίζεται με βιταμίνες και μέταλλα. Μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική του γαλακτοκομικού γάλακτος για όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά. Όχι μόνο περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, βιταμίνης D και βιταμίνης Β12.

Βρες περισσότερες πληροφορίες για το Βιτάμ, αλλά και πολλές ιδέες για συνταγές στο vitam.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i