Φάβα: 5 λόγοι που την κάνουν μια διατροφική υπερδύναμη

Αυτά τα όσπρια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά είναι επίσης απίστευτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

φάβα iStock

Η φάβα είναι ένα νόστιμο και ευπροσάρμοστο όσπριο που αποτελεί διατροφική βάση σε πολλούς πολιτισμούς για χιλιάδες χρόνια. Αυτά τα όσπρια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά είναι επίσης απίστευτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα μια πραγματική διατροφική δύναμη. Ακολουθούν πέντε λόγοι που το επιβεβαιώνουν:

Πλούσια σε πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση και την επισκευή των ιστών, την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Η φάβα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, με περίπου 13 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι. Αυτό τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους και vegans που πρέπει να καταναλώνουν αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή τους, αλλά και για τις περιόδους της νηστείας. 

Πλούσια σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγιούς πέψης και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Η φάβα είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, με περίπου 9 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Οι φυτικές ίνες σε βοηθούν επίσης να νιώθεις χορτάτη, διευκολύνοντας τη διαχείριση του βάρους και τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής.

Με βιταμίνες και μέταλλα

Η φάβα είναι μια πλούσια πηγή διαφόρων βιταμινών και μετάλλων, όπως σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο και φυλλικό οξύ. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για υγεία και ενέργεια, ενώ το μαγνήσιο και το κάλιο συμβάλλουν στη διατήρηση της υγιούς καρδιακής λειτουργίας. Το φυλλικό οξύ είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις έγκυες γυναίκες.

Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης

Η φάβα περιέχει ενώσεις που ονομάζονται φυτοστερόλες που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο σώμα. Τα υψηλά επίπεδα LDL ή "κακής" χοληστερόλης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, επομένως η κατανάλωση τροφών που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Ευέλικτο και νόστιμο φαγητό 

Η φάβα είναι απίστευτα ευέλικτη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη γκάμα πιάτων, όπως σαλάτες, σούπες, μαγειρευτά και ντιπ. Έχουν γεύση καρυδιού και βουτυρώδη υφή που συνδυάζεται καλά με μια ποικιλία άλλων συστατικών, όπως σκόρδο, λεμόνι και ελαιόλαδο.

Η φάβα είναι ένα απίστευτα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όσπριο που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Είτε είσαι χορτοφάγος είτε όχι, η ενσωμάτωση της φάβας στη διατροφή είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσεις την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και να βελτιώσεις τη συνολική υγεία σου.

Πώς να μαγειρέψεις τα όσπρια για να αποφύγεις το φούσκωμα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i