Ελιές: Σου προσφέρουν ό,τι και το ελαιόλαδο; Και πώς να μειώσεις την περιεκτικότητά τους σε νάτριο;

Μπορεί το ελαιόλαδο να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της ελιάς στη διατροφή;

Ελιές iStock

Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για την ξεχωριστή του γεύση και τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και η βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης. Ωστόσο, μια κοινή απορία είναι εάν το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για ολόκληρες ελιές στη μαγειρική ή τις σαλάτες.

Ενώ το ελαιόλαδο προέρχεται από ελιές, δεν είναι άμεσο υποκατάστατό τους

Οι ολόκληρες ελιές περιέχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές ενώσεις που δεν υπάρχουν στο ελαιόλαδο. Για παράδειγμα, μια μεσαίου μεγέθους μαύρη ελιά περιέχει περίπου 1 γραμμάριο φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της υγείας του πεπτικού συστήματος και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Οι ελιές περιέχουν επίσης πολυφαινόλες, όπως η ελευρωπαΐνη και η υδροξυτυροσόλη, που έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Από την άλλη πλευρά, το ελαιόλαδο είναι μια καλή πηγή υγιεινών λιπών, όπως τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Η χρήση του ελαιολάδου ως υποκατάστατου άλλων τύπων ελαίων ή λιπών στη μαγειρική είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Επιπλέον, η χρήση ελαιόλαδου ως ντρέσινγκ για σαλάτες ή το ψωμί μπορεί να προσθέσει γεύση και υγιεινά λιπαρά στη διατροφή σου.

Όσον αφορά στο μαγείρεμα, η χρήση ελαιόλαδου αντί για ολόκληρες ελιές θα έχει ως αποτέλεσμα διαφορετική γεύση και υφή. Για παράδειγμα, εάν μια συνταγή απαιτεί ψιλοκομμένες ελιές ως επικάλυψη ή συστατικό, η χρήση ελαιολάδου δεν θα παρέχει την ίδια γεύση ή υφή. Ωστόσο, η προσθήκη λίγου ελαιόλαδου πάνω από ένα πιάτο μπορεί να προσφέρει παρόμοια γεύση και υγιή περιεκτικότητα σε λιπαρά με τη χρήση ολόκληρων ελιών.

Πώς μπορώ να μειώσω την περιεκτικότητα των ελιών σε νάτριο;

Ένα ακόμα κοινό πρόβλημα που σχετίζεται με τις ελιές είναι ότι μπορεί να είναι πλούσιες σε νάτριο. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείς να μειώσεις την αλμύρα των ελιών και να τις κάνεις πιο υγιεινό μέρος της διατροφής.

Ένας απλός τρόπος για να μειώσεις την περιεκτικότητα των ελιών σε νάτριο είναι να τις ξεπλύνεις με νερό πριν τις καταναλώσεις. Αυτό μπορεί να αφαιρέσει μέρος του αλατιού που χρησιμοποιείται στο διάλυμα άλμης στο οποίο συχνά συντηρούνται οι ελιές. Τοποθέτησε τις ελιές σε ένα σουρωτήρι και πέρασέ τις κάτω από κρύο νερό για λίγα δευτερόλεπτα. Μπορείς επίσης να τις μουλιάσεις σε νερό για μερικές ώρες για να μειώσεις πιο πολύ την αλμύρα.

Ένας άλλος τρόπος είναι να επιλέξεις ελιές που φέρουν την ετικέτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή χωρίς προσθήκη αλατιού. Αυτές οι ελιές επεξεργάζονται με λιγότερο ή καθόλου αλάτι, γεγονός που τις καθιστά μια πιο υγιεινή επιλογή. Ωστόσο, φρόντισε να ελέγξεις την ετικέτα για τυχόν άλλα πρόσθετα συστατικά, όπως ζάχαρη ή συντηρητικά, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν το συνολικό θρεπτικό περιεχόμενο των ελιών.

Είναι επίσης σημαντικό να προσέχεις τα μεγέθη των μερίδων όταν καταναλώνεις ελιές. Μια μερίδα είναι συνήθως 5-6 ελιές, οι οποίες περιέχουν περίπου 115-120 mg νατρίου. Η κατανάλωση μεγαλύτερης μερίδας θα αυξήσει γρήγορα και την πρόσληψη νατρίου.

Εκτός από τη μείωση της περιεκτικότητας σε νάτριο, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη και τα συνολικά διατροφικά οφέλη από τη συμπερίληψη των ελιών στη διατροφή σου. Είναι μια καλή πηγή υγιεινών λιπαρών, όπως τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λίπη, τα οποία έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από φλεγμονές και χρόνιες ασθένειες.

Μπορούν 5 ελιές τη μέρα να ρίξουν τη χοληστερίνη;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i