Μπορούν 5 ελιές τη μέρα να ρίξουν τη χοληστερίνη;

Οι μέλετες που έγιναν και οι μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη δείχνουν πολύ θετικά αποτελέσματα για τις βιολογικές ελιές Καλαμών

ελιές ελαιόλαδο dulezidar

Φαίνεται πως οι ελιές Καλαμών μπορεί να γίνουν ο φυσικός τρόπος για να ρίξεις τη χοληστερίνη – απλά πρόσθεσε 5 βιολογικές ελιές στη σαλάτα σου.

Τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία τα γνωρίζουμε. Φαίνεται όμως πως οι ελιές, με συγκεκριμένο τρόπο παραγωγής ώστε να διατηρούν τα φυσικά ευεργετικά τους χαρακτηριστικά, είναι ένας αποτελεσματικός φυσικός τρόπος για να ρίξεις τη χοληστερίνη.

Ο φυσικός τρόπος για να ρίξεις τη χοληστερίνη;

Πριν από δύο χρόνια, στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης το 2016, στην αρχαία Ολυμπία, παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα μιας μικρής σε μέγεθος έρευνας για τα οφέλη του καρπού ελιάς στην υγεία.

Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξήγησε πως η κατανάλωση ελιάς θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων. Η έρευνα διήρκησε 60 ημέρες και συμμετείχαν 20 υγιείς άντρες και γυναίκες, ηλικίας 22-65 ετών που δεν λάμβαναν την περίοδο εκείνη κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Πώς τρώμε το κουλούρι Θεσσαλονίκης στo Shape; Γεμιστό με σύκο/ αβοκάντο/ μαρμελάδα και άλλες ιδέες για να «κλέψεις»!

ωματότυπος «μήλο»: Τα μυστικά για να νικήσεις το λίπος στην κοιλιά που επιμένει!

Μόλις 5 ελιές έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν τη χοληστερόλη

Μετά από εξέταση περίπου 30 τύπων ελληνικών βιολογικών ελιών, επιλέχθηκαν οι βιολογικές ελιές τύπου Καλαμών που παράχθηκαν από το Κτήμα Σακελλαρόπουλου, καθώς βρέθηκαν να περιέχουν 5 φορές υψηλότερη συγκέντρωση υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης από τις υπόλοιπες εμπορικά διαθέσιμες ποικιλίες. Για την ακρίβεια, οι συγκεκριμένες περιείχαν 1300 mg υδροξυτυρόλη και 560 mg τυροσόλη ανά κιλό. Πιο συγκεκριμένα, στην ημερήσια μερίδα των 5 ελιών οι συμμετέχοντες έπαιρναν 25 mg υδροξυτυροσόλης και 10 mg τυροσόλης.

Όπως ανακοίνωσε η Δρ. Κατσαρού, στους συμμετέχοντες στην έρευνα παρατηρήθηκαν σημαντική αύξηση της HDL και του λόγου της ολικής προς την LDL χοληστερόλης, καθώς και σημαντική μείωση στο λόγο της ολικής προς την HDL χοληστερόλη και στο λόγο LDL/HDL στο 95% της στατιστικής αντιστοιχίας.

«Συμπερασματικά», δήλωσε η καθηγήτρια, «η καθημερινή κατανάλωση αυτών των ελιών Καλαμάτας μπορεί θετικά να επηρεάσει το λιπιδαιμικό προφίλ και μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών νοσημάτων».

Aυτό το διάστημα ολοκληρώνεται ο δεύτερος κύκλος των κλινικών μελετών για την επίδραση της κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμάτας στο λιπιδαιμικό προφίλ εθελοντών. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά τα άτομα που συμμετέχουν εθελοντικά εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία και πιθανώς λαμβάνουν και θεραπευτική αγωγή. Τα αποτελέσματα αναμένονται σύντομα.

Τα ελληνικά ελαιόλαδα σε μελέτη στο Χάρβαρντ

Μια ξεχωριστή αναγνώριση για το ελληνικό ελαιόλαδο, αποτελεί η συμμετοχή του σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Όπως ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2018, το ελαιόλαδο Σακελλαρόπουλου συμμετέχει στην Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής, που διενεργεί η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Πρόκειται για μελέτη διάρκεια 3 ετών, σε 44 Πυροσβεστικούς σταθμούς του IFD (Indianapolis Fire Department) και σε επιλεγμένες ομάδες πυροσβεστών. Ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών που μετέχουν στην μελέτη αγγίζει τους 1000 εθελοντές και η μελέτη ονομάζεται "FEEDING AMERICA'S BRAVEST".

Περισσότεροι από ένας στους τρεις πυροσβέστες στις Η.Π.Α. είναι παχύσαρκοι και οι καρδιακές προσβολές είναι η υπ' αριθμόν ένα αιτία θανάτου στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, με μεγάλη διαφορά μάλιστα συγκρινόμενη με τα εγκαύματα και τα επικίνδυνα αέρια που περιλαμβάνονται στον καπνό της φωτιάς. Σκοπός της μελέτης είναι να αποδείξει ότι αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες, με επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο, σε ομάδες ανθρώπων που έχουν υψηλό κίνδυνο ασθενειών, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται πολύ σημαντικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i