Μουστάρδα: Ο πιο υγιεινός τρόπος να δώσεις νοστιμιά στα γεύματά σου

Η μουστάρδα είναι ένα καρύκευμα με χαμηλές θερμίδες και έντονη γεύση. Ποια άλλα είναι τα οφέλη της και γιατί να την προσθέσεις στη διατροφή σου;

Μουστάρδα iStock

Αν ψάχνεις έναν τρόπο να προσθέσεις γεύση στα γεύματά σου χωρίς να επιβαρυνθείς με επιπλέον θερμίδες, λίπος ή νάτριο, η μουστάρδα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Ως καρύκευμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και έντονης γεύσης, η μουστάρδα μπορεί να προσθέσει μια ιδιαίτερη γεύση σε πολλά πιάτα, από σάντουιτς και σαλάτες μέχρι μαρινάδες και dressings.

Τα οφέλη της χρήσης μουστάρδας

Ένα από τα κύρια οφέλη της χρήσης μουστάρδας ως καρύκευμα είναι ο χαμηλός αριθμός θερμίδων της. Ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα περιέχει μόλις 5-10 θερμίδες, ανάλογα με τον τύπο και τη μάρκα. Αυτό την καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Αλλά, επειδή η μουστάρδα είναι χαμηλή σε θερμίδες, δε σημαίνει ότι στερείται γεύσης. Αντίθετα, η μουστάρδα είναι γνωστή για την έντονη, πικάντικη γεύση της, η οποία μπορεί να προσθέσει μια νόστιμη γευστική νότα σε κάθε πιάτο. Η μουστάρδα παίρνει την ξεχωριστή γεύση της από τους σπόρους του φυτού μουστάρδας, οι οποίοι αλέθονται και αναμιγνύονται με ξύδι, νερό και άλλα καρυκεύματα για να δημιουργήσουν το spread που γνωρίζουμε και αγαπάμε.

Ιδανική για υγιεινή διατροφή 

Εκτός από τις ιδιότητες ενίσχυσης της γεύσης, η μουστάρδα είναι επίσης μια πιο υγιεινή επιλογή από πολλά άλλες σάλτσες. Σε αντίθεση με τη μαγιονέζα, για παράδειγμα, η οποία είναι υψηλή σε θερμίδες και λιπαρά, η μουστάρδα δεν περιέχει ουσιαστικά καθόλου λίπος και μόνο μια μικρή ποσότητα νατρίου. Αυτό την καθιστά μια καλή επιλογή για όσους προσέχουν την πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών.

Πηγή ορισμένων βιταμινών

Η μουστάρδα είναι επίσης καλή πηγή ορισμένων βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ και το κάλιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της ανοσοποιητικής λειτουργίας και της υγείας της καρδιάς, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Πώς να εντάξεις τη μουστάρδα στη διατροφή σου:


Αν θέλεις να προσθέσεις περισσότερη γεύση στα γεύματα και τα σνακ σου, η μουστάρδα είναι ένα εξαιρετικό συστατικό που πρέπει να έχεις στη διάθεσή σου. 

  • Χρησιμοποίησε μουστάρδα ως μαρινάδα για κρέατα. Ανακάτεψε τη μουστάρδα με ελαιόλαδο, σκόρδο και βότανα για να δημιούργησε μια γευστική μαρινάδα για κοτόπουλο, χοιρινό ή μοσχάρι. Άφησε το κρέας να μαριναριστεί στο μείγμα για αρκετές ώρες πριν το ψήσεις για να προσθέσεις επιπλέον γεύση.
  • Πρόσθεσε μουστάρδα στις σάλτσες σαλάτας. Χτύπησε ελαφρά τη μουστάρδα με ελαιόλαδο, ξύδι και μέλι για ένα πικάντικο και γλυκό ντρέσινγκ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες ή ως ντιπ για λαχανικά.
  • Φτιάξε μια σάλτσα με βάση τη μουστάρδα. Ανακάτεψε τη μουστάρδα με γιαούρτι για να δημιουργήσεις μια κρεμώδη σάλτσα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ντιπ για κριτσίνια ή λαχανικά ή ως επικάλυψη για σάντουιτς.
  • Χρησιμοποίησε τη μουστάρδα ως αρωματικό σε σούπες και μαγειρευτά. Πρόσθεσε ένα ή δύο κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα στην αγαπημένη σου συνταγή για σούπα ή μαγειρευτό για να του δώσεις μια επιπλέον γεύση.
  • Συνδύασε μουστάρδα με διαφορετικά προφίλ γεύσης. Η μουστάρδα μπορεί να συνδυαστεί με μια ποικιλία διαφορετικών γεύσεων για να δημιουργήσεις υπέροχους συνδυασμούς. Για παράδειγμα, ανακάτεψε μουστάρδα με μέλι για μια γλυκιά και πικάντικη σάλτσα.
  • Χρησιμοποίησε τη μουστάρδα ως άλειμμα για σάντουιτς. Αντικατάστησε τη μαγιονέζα ή το βούτυρο με μουστάρδα για να προσθέσεις γεύση και να μειώσεις τις θερμίδες. Η μουστάρδα συνδυάζεται τέλεια με κρέατα όπως το ζαμπόν και η γαλοπούλα.
  • Φτιάξε μια βινεγκρέτ με βάση τη μουστάρδα. Ανακάτεψε τη μουστάρδα με ελαιόλαδο, ξύδι και βότανα για να δημιουργήσεις μια πικάντικη και γευστική βινεγκρέτ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες ή ως μαρινάδα για ψητά λαχανικά.

Ενσωματώνοντας τη μουστάρδα στη διατροφή σου με αυτούς τους τρόπους, μπορείς να προσθέσεις γεύση και θρεπτική αξία στα γεύματά σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i