7 λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνη που αξίζει να προσθέσεις στη διατροφή σου

Αποτελούν πηγή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Ειδικότερα εάν δεν τρως κρέας, αύξησε την πρόσληψή τους.

λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνη iStock

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σου για να εκτελεί βασικές λειτουργίες. Αρχικά, οι πρωτεΐνες παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό και είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ανάπτυξη και τη συντήρησή του. Επιπλέον, αποτελούν τα δομικά υλικά για τους μύες, τους χόνδρους, το δέρμα και το αίμα και συντελούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Εάν ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει ζωικές και φυτικές πηγές πρωτεΐνης, η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σου σε πρωτεΐνη θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολη. Αλλά μερικοί άνθρωποι που ακολουθούν vegan/ vegetarian διατροφή δυσκολεύονται να καταναλώσουν γεύματα και σνακ πλούσια σε πρωτεΐνες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης έχουν γενικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές φυτικές τροφές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων λαχανικών, που έχουν εκπληκτικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Εδώ, θα βρεις 7 λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου για να πάρεις την απαραίτητη ποσότητα που χρειάζεσαι στην καθημερινότητά σου.

Είσαι vegan; 7 λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνη που αξίζει να προσθέσεις στην διατροφή σου!

Διάβασε επίσης: Είσαι ή θέλεις να γίνεις vegan; Οι 10 συμβουλές του διαιτολόγου για να είσαι υγιής

λαχανικά
istock

Φακές

Υπάρχει λόγος που οι φακές είναι αγαπημένο φαγητό μεταξύ των διαιτολόγων και των διατροφολόγων. Αυτά τα μικρά διαμάντια είναι γεμάτα με φυτική πρωτεΐνη και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Ένα φλιτζάνι φακές παρέχει στον οργανισμό σου 17,9 γραμμάρια πρωτεΐνης, που είναι σχεδόν 30% περισσότερη πρωτεΐνη από όση βρίσκεται σε δύο μεγάλα αυγά.

Κόκκινα φασόλια

Όπως και οι φακές, έτσι και τα φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Είναι, επίσης, μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, μια βιταμίνη που είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου. Ένα φλιτζάνι φασόλια καλύπτει το 58% των ημερήσιων αναγκών σου σε φολικό οξύ.

Μαύρα φασόλια

Τα μαύρα φασόλια είναι μια καλή επιλογή εάν προσπαθείς να αυξήσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης στη διατροφή σου. Τα μαύρα φασόλια συνδυάζονται καλά με μια σειρά από άλλα φαγητά, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη διατροφική τους αξία του γεύματός σου. Τα μαύρα φασόλια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του στρες.

Αρακάς

Συνήθως, ο αρακάς είναι ένα υποτιμημένο λαχανικό που αξίζει λίγο χώρο στο πιάτο σου. Όχι μόνο είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, αλλά 1 φλιτζάνι αρακά καλύπτει πάνω από το 20% 5 των αναγκών σου σε βιταμίνες Α, C και Κ, συν τις βιταμίνες Β φυλλικό οξύ και θειαμίνη.

Σπανάκι

Το σπανάκι δεν περιέχει πολλές πρωτεΐνες, αλλά περιέχει μια εντυπωσιακή ποσότητα σε σύγκριση με άλλα μη αμυλούχα λαχανικά. Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι σπανάκι περιέχει 260% περισσότερη πρωτεΐνη από ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο κολοκυθάκι.

Είναι, επίσης, μια εξαιρετική πηγή μιας σειράς βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο.

Σπαράγγι

Αυτό το λαχανικό είναι εκπληκτικά υψηλό σε πρωτεΐνη, με περισσότερα από 4 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Είναι, επίσης, μια πλούσια πηγή βιταμινών Α, C, Κ και φυλλικού οξέος για τον οργανισμό σου.

Καρδιές αγκινάρας

Οι αγκινάρες είναι γνωστές για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ένα θρεπτικό συστατικό που λείπει από τη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων. Ένα φλιτζάνι καρδιές αγκινάρας παρέχει 9,69 γραμμάρια φυτικών ινών, που καλύπτει το 34% της ημερήσιας αξίας των φυτικών ινών.

Διάβασε επίσης: Πρωτεϊνική κρέμα Snickers: Ένα σούπερ υγιεινό και γευστικά φανταστικό σνακ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i