Κολλαγόνο: Οι τροφές που συμβάλλουν στη φυσική του παραγωγή

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας παράγει λιγότερο κολλαγόνο.

τροφές με Κολλαγόνο iStock

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται φυσικά στο σώμα και παρέχει δομή στο δέρμα, τα οστά, τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους μας. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας παράγει λιγότερο κολλαγόνο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ρυτίδες, πόνο στις αρθρώσεις και μειωμένη κινητικότητα. Ένας τρόπος για να αυξήσεις την πρόσληψη κολλαγόνου είναι μέσω της διατροφής σου. Δες παρακάτω μερικές τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο που πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου:

Ζωμός από κόκκαλα: Ο ζωμός από κόκκαλα φτιάχνεται σιγοβράζοντας τα οστά ζώων και τους συνδετικούς ιστούς, όπως τα πόδια κοτόπουλου ή τα κόκαλα του βοείου κρέατος, για αρκετές ώρες. Αυτή η διαδικασία εξάγει το κολλαγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά από τα οστά και τα κάνει εύκολα εύπεπτα. Η τακτική κατανάλωση ζωμού οστών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος, της υγείας των αρθρώσεων και της λειτουργίας του εντέρου.

Σολομός: Ο σολομός είναι πλούσιος σε κολλαγόνο και περιέχει επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του δέρματος. Τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Κοτόπουλο: Το κοτόπουλο είναι μια εξαιρετική πηγή κολλαγόνου, ειδικά στο δέρμα και στον συνδετικό ιστό. Η κατανάλωση κοτόπουλου με το δέρμα του μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη κολλαγόνου.

Αυγά: Τα ασπράδια περιέχουν κολλαγόνο, ενώ οι κρόκοι είναι πλούσιοι σε αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τη σύνθεση κολλαγόνου. Η προσθήκη αυγών στη διατροφή σου μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της παραγωγής κολλαγόνου στο σώμα.

Μούρα: Τα μούρα, όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα βατόμουρα, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου. Η κατανάλωση ποικιλίας μούρων μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της παραγωγής κολλαγόνου και στην προστασία του δέρματος από τη φθορά.

Φυλλώδη πράσινα: Τα φυλλώδη πράσινα, όπως το σπανάκι, το λάχανο και τα λαχανικά, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, τα οποία είναι σημαντικά για τη σύνθεση κολλαγόνου. Η προσθήκη φυλλωδών λαχανικών στη διατροφή σου μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της παραγωγής κολλαγόνου και στη βελτίωση της υγείας του δέρματος.

Εσπεριδοειδή: Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου. Η τακτική κατανάλωση εσπεριδοειδών μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της παραγωγής κολλαγόνου και στην προστασία του δέρματος από βλάβες.

Βοηθάει η βιταμίνη C να αυξήσεις την παραγωγή κολλαγόνου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i