Τρεις τροφές αποτοξίνωσης για να δοκιμάσεις αυτή την εβδομάδα

Ένας πολύ καλός τρόπος για να επαναφέρεις το σώμα σου στη βέλτιστη ευεξία του.

αυγά iStock

Το σώμα μας εκτίθεται συνεχώς σε τοξίνες από τα τρόφιμα που τρώμε, τον αέρα που αναπνέουμε και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Το να δίνουμε στο σώμα μας ένα διάλειμμα και να υποστηρίζουμε τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τη γενική μας ευεξία. Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις αποτοξίνωση, η ενσωμάτωση συγκεκριμένων τροφών στη διατροφή σου μπορεί να ενισχύσει τη διαδικασία καθαρισμού.

Σάντουιτς με αγγούρι: Ένα χορταστικό σνακ για την περίοδο της αποτοξίνωσης

Εδώ θα βρεις τρεις τροφές που αποτελούν εξαιρετικές προσθήκες στην εβδομάδα αποτοξίνωσής σου:

Σπόροι Chia:

Οι σπόροι Chia είναι μικροσκοπικοί "σταθμοί" παραγωγής ενέργειας γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά. Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό των σπόρων chia είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Μόλις δύο κουταλιές της σούπας σπόροι chia παρέχουν 7 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη φάση αποβολής της αποτοξίνωσης, βοηθώντας στην απομάκρυνση των αποβλήτων και των τοξινών από το σώμα.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι υστερούν στην ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών, γεγονός που την καθιστά ένα από τα κύρια συστατικά που λείπουν στις ρουτίνες αποτοξίνωσης τους.

► Για να ενσωματώσεις τους σπόρους chia στην εβδομάδα αποτοξίνωσής σου, πρόσθεσε δύο κουταλιές της σούπας στο καθημερινό σου smoothie ή oatmeal. 

Σταυρανθή λαχανικά:

Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο είναι παραδείγματα σταυρανθών λαχανικών που προσφέρουν εντυπωσιακά οφέλη αποτοξίνωσης. Αυτά τα λαχανικά περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται γλυκοσινολικά, η οποία έχει βρεθεί ότι υποστηρίζει την αποτοξίνωση του ήπατος. Το συκώτι παίζει ζωτικό ρόλο στην αποτοξίνωση του σώματος και η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των ικανοτήτων αποτοξίνωσής του.

► Για να απολαύσεις τα οφέλη αυτών των λαχανικών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αποτοξίνωσης, δοκίμασε να φτιάξεις μία τραγανή σαλάτα με μπρόκολο ή χρησιμοποίησε ψιλοκομμένο λάχανο ως βάση για τη σαλάτα σου.

Αυγά:

Τα αυγά φημίζονται ως μία τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και παίζουν επίσης ρόλο στην αποτοξίνωση. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που ονομάζεται χολίνη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χολίνη είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία του ήπατος. Η έλλειψη της χολίνης μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο των ηπατικών κυττάρων και μειωμένο μεταβολισμό του λίπους.

Ενώ μικρές ποσότητες χολίνης μπορούν να βρεθούν σε φυτικές πηγές όπως το τόφου και το μπρόκολο, τα αυγά είναι από τις πιο πλούσιες πηγές αυτής της σημαντικής θρεπτικής ουσίας.

► Δοκίμασε ένα γεύμα με αυγά Scramble ή να πρόσθεσε 2-3 βραστά αυγά ως πηγή πρωτεΐνης στο μεσημεριανό σου γεύμα.

Η ενσωμάτωση αυτών των τριών τροφών στην εβδομάδα αποτοξίνωσης μπορεί να προσφέρει πολύτιμη υποστήριξη για τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματός σου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η αποτοξίνωση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει διάφορα όργανα και συστήματα του σώματος. Ενώ αυτές οι τροφές μπορεί να είναι ευεργετικές, είναι απαραίτητο να υιοθετήσεις μια ολιστική προσέγγιση για την αποτοξίνωση που περιλαμβάνει την τη συνεχή ενυδάτωση, τον επαρκή ύπνο, τη διαχείριση του στρες και την αποφυγή της έκθεσης σε πρόσθετες τοξίνες. Συμβουλεύσου έναν επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγο πριν κάνεις σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σου, ειδικά εάν έχεις υποκείμενες παθήσεις υγείας ή παίρνεις φάρμακα.

Τρία βότανα που βοηθούν στη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i