Το μυστικό για γρήγορη και ασφαλή απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους δεν είναι ένα σπριντ, είναι ένας μαραθώνιος.

Φούσκωμα στην κοιλιά iStock

Πόσο μας αρέσει η υπόσχεση της "γρήγορης και ασφαλούς" απώλειας βάρους; Αλλά ας μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας - αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον δεν είναι! 

Το σώμα σου, μια τέλεια μηχανή 

Φαντάσου το σώμα σου σαν έναν χαρούμενο, αφοσιωμένο εργάτη στο εργοστάσιο. Λατρεύει τις ρουτίνες και τη συνέπεια, και πραγματικά δεν εκτιμά τις άγριες αλλαγές ή τις απρόβλεπτες συνθήκες. Είναι πλάσμα της συνήθειας. Για να χάσουμε βάρος, πρέπει να κάνουμε αυτή τη μικρή εργάτρια να αλλάξει τη ρουτίνα της, αλλά αργά και με συνέπεια. Η βιασύνη απλώς τη μπερδεύει και μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες συνέπειες, όπως... κλείσιμο ή απεργία. 

Η μυστική συνταγή για την απώλεια βάρους, είτε το πιστεύεις είτε όχι, είναι το μυαλό μας. Ο εγκέφαλός μας μοιάζει λίγο με πρόθυμα κουτάβια. Ενθουσιάζονται εύκολα με την άμεση ικανοποίηση - ένα κομμάτι πίτσα, μια σακούλα πατατάκια ή ένα παγωτό. Όμως, όπως ένα κουτάβι, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται εκπαίδευση και πειθαρχία για να επιλέξει το καρότο από το cupcake. Εδώ είναι που η ψυχολογία είναι χρήσιμη. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για την ψυχολογία της απώλειας βάρους.

Οι στρατηγικές 

Είναι σαν υπερδυνάμεις για τον εγκέφαλό σου, βοηθώντας τον να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να κάνει πιο υγιεινές επιλογές. Είναι όλα σχετικά με την επίγνωση, την αυτο-παρακολούθηση και την επίλυση προβλημάτων. Είναι σαν να δίνεις στον εγκέφαλό σου τη δύναμη να αντισταθεί στο δέλεαρ των ανθυγιεινών τροφών και να προτιμήσει την απόλαυση των υγιεινών.

Για παράδειγμα, αντί να σκέφτεσαι "δεν μπορώ να φάω κέικ", μια μικρή αλλαγή στο mindset σου θα σε έκανε να πεις: "Επιλέγω να μην φάω κέικ, γιατί κάνω πιο υγιεινές επιλογές". Όλα έχουν να κάνουν με τη θετική ενίσχυση. Και να θυμάσαι, δεν πρόκειται μόνο για "απώλεια βάρους". Έχει να κάνει με την απόκτηση υγείας. Κάθε καλή επιλογή που κάνεις, κάθε άσκηση που κάνεις και κάθε λαχανικό που τρως, είναι ένα βήμα προς έναν πιο υγιή εαυτό.

Η απώλεια βάρους δεν είναι ένα σπριντ, είναι ένας μαραθώνιος. Η γρήγορη και ασφαλής απώλεια βάρους περιλαμβάνει σταθερές αλλαγές στις οποίες το σώμα μπορεί να προσαρμοστεί και να διατηρήσει σε μακροπρόθεσμη βάση. Το μυστικό όπλο σε αυτό το ταξίδι είναι το μυαλό σου, το οποίο μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να ευνοεί τις υγιεινές επιλογές έναντι των ανθυγιεινών μέσω έξυπνων στρατηγικών. Και πάνω από όλα, ο στόχος δεν είναι μόνο να χάσεις κιλά, αλλά να αποκτήσεις υγεία, ευεξία και ευτυχία.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i