Οικονομικό και πρωτεϊνούχο σνακ: Τα στραγάλια και η εντυπωσιακή διατροφική τους αξία

Το ελληνικό superfood που μπορεί να γίνει το ιδανικό σνακ σου για το καλοκαίρι.

στραγάλια iStock

Η αναζήτηση ενός υγιεινού σνακ που θα παρέχει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά σε ένα μικρό πακέτο έχουν φέρει στο προσκήνιο ένα ταπεινό, ελληνικό superfood, τα στραγάλια. Αυτά τα μικρά ρεβίθια έχουν αποκτήσει δημοτικότητα για το υψηλό περιεχόμενο πρωτεΐνης, ινών, βιταμινών και μετάλλων που προσφέρουν. 

Τα στραγάλια ως υπερτροφή

Τα στραγάλια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που τα καθιστούν ένα ιδανικό σνακ για όλες τις ηλικίες. Συγκεκριμένα, τα στραγάλια παρέχουν:

Πρωτεΐνη: Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για όσους ακολουθούν μια φυτοφαγική διατροφή ή θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος. Μια μερίδα στραγαλίων (περίπου 100 γραμμάρια) παρέχει περίπου 10-15 γραμμάρια πρωτεΐνης, κάνοντάς τα ιδανικά για την υποστήριξη της μυϊκής υγείας και ενέργειας.

Φυτικές ίνες: Τα στραγάλια είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες ίνες. Αυτές οι ίνες συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Βιταμίνες: Περιέχουν πλούσιες πηγές βιταμινών, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C. Αυτές οι βιταμίνες παίζουν καίριο ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, της νευρολογικής λειτουργίας και της παραγωγής ενέργειας.

Μέταλλα: Περιέχουν αξιόλογες ποσότητες μετάλλων, όπως σίδηρο, φωσφόρο και μαγνήσιο. Ο σίδηρος είναι σημαντικός για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα, ενώ το φωσφόρο και το μαγνήσιο συμμετέχουν στην οστική υγεία και την καλή νευρολογική λειτουργία.

Τα στραγάλια ξεχωρίζουν ως υπερτροφή λόγω του συνδυασμού των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που προσφέρουν. Μπορούν να προστεθούν σε μια ποικιλία διατροφικών προγραμμάτων και να παρέχουν μια πληθώρα οφελών για την υγεία μας.

Πώς να ενσωματώσεις τα στραγάλια στη διατροφή σου

Τα στραγάλια αποτελούν ένα πολύ ευέλικτο σνακ και μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα στην καθημερινή διατροφή. Ας δούμε μερικούς τρόπους για να τα απολαύσεις:

Ψητά στο φούρνο: Ψήσε τα στραγάλια στο φούρνο και πρόσθεσε διάφορα μπαχαρικά, παίζοντας με διάφορες γεύσεις.

Στραγάλια σε σαλάτα: Πρόσθεσε τα στραγάλια σε πράσινες σαλάτες για να προσθέσεις τραγανή υφή και να ενισχύσεις τη διατροφική αξία τους.

Εμπλούτισε τα φαγητά: Πρόσθεσε στραγάλια στα φαγητά σου, όπως στις σούπες, το ριζότο και τα τηγανητά λαχανικά, για να προσθέσεις πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά.

Προσοχή στις ποσότητες

Παρόλο που τα στραγάλια αποτελούν υγιεινό σνακ, πρέπει να τα καταναλώνεις με μέτρο. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα πέψης σε υπερβολικές ποσότητες. Επίσης, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές πρωτεΐνες, προτείνεται να τα συνδυάζονται με άλλες πηγές πρωτεΐνης για να παρέχεις όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στον οργανισμό σου.

Στο σύνολό τους, τα στραγάλια παρέχουν μια μοναδική συνδυαστική πηγή υγιεινών συστατικών, που τα καθιστούν μια ανεκτίμητη προσθήκη στη διατροφή μας. Απόλαυσέ τα με ποικιλία και φαντασία, και ανακάλυψε τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν στην υγεία και την ευεξία σου. Τα στραγάλια μπορούν με βεβαιότητα να χαρακτηριστούν ως το σνακ που δίνει πολλά περισσότερα από αυτά που φαίνεται!

Αυτός είναι o ξηρός καρπός που μπορεί να σε προστατεύσει από την "κακή" χοληστερίνη

Βοηθούν τα κάσιους στην απώλεια βάρους; Τι γίνεται με τις θερμίδες τους;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i