Αυτός είναι o ξηρός καρπός που μπορεί να σε προστατεύσει από την "κακή" χοληστερίνη

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά σνακ όχι μόνο για τη γεύση αλλά και τα απίστευτα οφέλη στον οργανισμό.

ξηροι_καρποι Istock

Τα κάσιους μπορεί να μην είναι το δημοφιλέστερο σνακ (γεια σας, φιστίκια και αμύγδαλα), αλλά έχουν τελικά απίστευτα οφέλη για την υγεία του σώματός σου. Τα κάσιους είναι μια εξαιρετική πηγή ακόρεστων λιπαρών, του τύπου λίπους που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης ( κακή χοληστερίνη) και στην αύξηση της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας ( καλή χοληστερίνη).

Τι είναι η κακή χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη είναι μια λιποειδής ουσία που παράγεται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό μας και βρίσκεται επίσης στις ζωικές τροφές. Τα κάσιους, λοιπόν, έχουν την ικανότητα να αυξάνουν τα "καλά" HDL σωματίδια που μεταφέρουν τη χοληστερίνη στο συκώτι, όπου αποβάλλεται, και να ελαττώνει τα "κακά" LDL σωματίδια που μπορεί, με τον χρόνο, να συσσωρευτούν στις αρτηρίες. 

Τα οφέλη των κάσιους, όμως, δεν τελειώνουν εδώ!

Τα κάσιους προσφέρουν πρωτεΐνη, ένα μακροθρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του κορεσμού. Είναι ένα πραγματικά υπέροχο φαγητό που πρέπει να το ενσωματώσεις στο μενού σου για να σε βοηθήσει να μείνεις χορτάτη για περισσότερο χρόνο.

Έχουν, επίσης, χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, επομένως είναι εξαιρετικά για τις περισσότερες δίαιτες.

Διάβασε επίσης: Φυτική πρωτεΐνη: Πώς θα αυξήσεις την πρόσληψή της και όχι τις θερμίδες

κασιους_ξηροι_καρποι
Splash News/ Ideal Image

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των κάσιους, ωστόσο, είναι η σύνθεσή τους σε μικροθρεπτικά συστατικά. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε χαλκό, ένα μέταλλο που απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας και την υγεία του εγκεφάλου, και μαγνήσιο, το οποίο υποστηρίζει τη λειτουργία των μυών και των νεύρων. Παρέχουν επίσης σίδηρο, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα σου.

Μαζί με τις βιταμίνες και τα μέταλλα, τα κάσιους διαθέτουν αντιοξειδωτικά - φυτικές ενώσεις που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες πυροδοτούν το οξειδωτικό στρες και μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

Σε μια μερίδα κάσιους, θα προσλάβεις 1,89 χιλιοστόγραμμα σιδήρου, που αντιστοιχεί στο 10,5% της ημερήσιας πρόσληψης που χρειάζεται το σώμα σου. Αυτό το συστατικό χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία αιμοσφαιρίνης, των πρωτεϊνών στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα και στους μυς.

Όταν έχεις έλλειψη σιδήρου, μπορεί να εμφανίσεις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, αδυναμία, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι μέσα σε αυτές τις μικρές μπουκίτσες κρύβονται απίστευτα οφέλη για την γενική υγεία του οργανισμού σου, και αξίζει να προστεθούν στη διατροφή σου άμεσα. 

Εκτός από την όλη μορφή ξηρού καρπού, τα κάσιους αναμειγνύονται και σε βούτυρο, όπως τα φιστίκια και τα αμύγδαλα. Αυτά τα αλείμματα έχουν γενικά παρόμοια διατροφικά προφίλ με τους ωμούς ξηρούς καρπούς, με άφθονο υγιές ακόρεστο λίπος και πρωτεΐνη. Ωστόσο, μπορούν να αναμειχθούν με άλλα συστατικά όπως έλαιο καρδάμου, ηλιέλαιο, αλάτι και ζάχαρη. Ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο λαδιού που προστίθεται, η περιεκτικότητα του βουτύρου κάσιους σε κορεσμένα λίπη μπορεί να αυξηθεί, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την ( κακή) χοληστερόλη και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ασθένεια.

Διάβασε επίσης: "Πράσινη" διατροφή: Ενδεικτικό πλάνο από τη διατροφολόγο για να τη δοκιμάσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i