3 άγνωστα οφέλη του αμύγδαλου που θα σε εκπλήξουν

Μέχρι σήμερα γνώριζες ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών συμβάλλει στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος, αλλά το πίστευες ότι μπορεί να μειώσει τις ρυτίδες σου;

αμυγδαλα_οφελη Istock

Σίγουρα γνωρίζεις την θρεπτική αξία των ξηρών καρπών για την γενική υγεία του οργανισμού σου, και πιο συγκεκριμένα πόσο υγιεινά είναι τα αμύγδαλα.

Αυτός ο ξηρός καρπός είναι διάσημος για τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει και είναι ωφέλιμα για την υγεία της καρδιά, την αντιοξειδωτική τους βιταμίνη Ε και τη φυτική τους πρωτεΐνη. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα στην κατηγορία των ξηρών καρπών.

Αλλά αποδεικνύεται, ότι τα αμύγδαλα έχουν πολλά ακόμη να προσφέρουν! Νέες έρευνες δείχνουν ότι έχουν ακόμη περισσότερα οφέλη για την υγεία από ό,τι πίστευες. Πρόσφατες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα αμύγδαλα μπορούν να ωφελήσουν το έντερο σου, να βελτιώσουν την υγεία του δέρματος και ακόμη και να υποστηρίξουν τη φυσική κατάσταση σου.

Διάβασε επίσης:  Ο ξηρός καρπός που σε βοηθά να χάσεις βάρος σύμφωνα με τους ειδικούς

3 άγνωστα οφέλη του αμύγδαλου που θα σε εκπλήξουν

αμυγδαλα_οφελη
Istock

Τα αμύγδαλα ωφελούν την υγεία του εντέρου

Είναι γνωστό ότι οι φυτικές ίνες που συναντάς στα αμύγδαλα υποστηρίζουν την υγιή πέψη. Ένα τέταρτο φλιτζάνι μερίδα ολόκληρων ξηρών καρπών περιέχει 4,5 γραμμάρια φυτικών ινών, ή το 18% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης φυτικών ινών για τους άνδρες και το 12% για τις γυναίκες.

Η λήψη άφθονων φυτικών ινών όχι μόνο εξομαλύνει την εντερική διέλευση αλλά και τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια που συνθέτουν ένα χαρούμενο μικροβίωμα του εντέρου.

Μια μελέτη του Δεκεμβρίου 2022 στο American Journal of Clinical Nutrition υποδηλώνει ότι οι φυτικές ίνες δεν είναι ο μόνος παράγοντας που κάνει τα αμύγδαλα καλά για το έντερο σου. Η μελέτη διερεύνησε πώς τα μικρόβια του εντέρου διασπούν τα αμύγδαλα για να παράγουν μια ουσία που ονομάζεται βουτυρικό οξύ. Το βουτυρικό οξύ είναι η πλέον προτιμώμενη πηγή "καυσίμου" από τα κύτταρα του παχέος εντέρου και μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στη διατήρηση της επένδυσης του εντέρου σου. Επιπλέον, άλλη έρευνα έδειξε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του βουτυρικού οξέος και του κορεσμού, που σημαίνει σε μία γρήγορη μετάφραση ότι θα σε βοηθήσει στον στόχο σου να διατηρήσεις ή/ και να μειώσεις το βάρος σου.

Τα αμύγδαλα βελτιώνουν την απόδοσή σου στο γυμναστήριο

Τα αμύγδαλα αποτελούν ένα υπέροχο σνακ πριν ή μετά την προπόνησή σου χάρη στον συνδυασμό σύνθετων υδατανθράκων και πρωτεΐνης. Υπάρχει, όμως, και κάτι που πιθανόν δεν γνωρίζεις για τα αμύγδαλα.

Σύμφωνα με μια μελέτη από τον Ιανουάριο του 2023 στο Frontiers in Nutrition, τα αμύγδαλα προσφέρουν ακόμη περισσότερη βοήθεια στην προπόνησή σου από όση νομίζεις. Σε αυτήν την έρευνα αποδείχτηκε ότι οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί βοήθησαν στη μείωση της κούρασης και της έντασης κατά την αποκατάσταση των μυών, αύξησαν τη δύναμη των ποδιών και της πλάτης και μείωσαν τη μυϊκή βλάβη μετά την προπόνηση.

Ο λόγος για αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα βρίσκεται στη μοναδική περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών των αμυγδάλων που βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών μετά την προπόνηση, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών και μαγνησίου.

Τα αμύγδαλα μπορούν να μεταμορφώσουν την επιδερμίδα σου

Όταν σκέφτεσαι την περιποίηση του δέρματός σου, η προσοχή σου στρέφεται κυρίως σε κρέμες ή συνταγογραφούμενα καθαριστικά προσώπου. Αλλά ορισμένα τρόφιμα - όπως τα αμύγδαλα - μπορούν να αποτελέσουν μία φυσική και αποτελεσματική λύση με χαμηλότερο κόστος.

Μια μελέτη του Φεβρουαρίου 2021 στο Nutrients έδειξε ότι η κατανάλωση υψηλών δόσεων αμυγδάλων (μιλάμε περίπου 56 ολόκληρα αμύγδαλα την ημέρα) οδήγησε σε μείωση των ρυτίδων και μείωση του ανομοιόμορφου τόνου του δέρματος λόγω της μελάγχρωσης.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν το 20% των ημερήσιων θερμίδων τους από αμύγδαλα εμφάνισαν 16% μείωση των ρυτίδων μετά από 24 εβδομάδες. Ομολογουμένως, η ποσότητα που προτείνεται να καταναλώσεις είναι αρκετή, αλλά είναι ένας πολλά υποσχόμενος δείκτης της δύναμης των αμυγδάλων για την αντιγήρανση.

Διάβασε επίσης: 5 υγιεινές τροφές που θα "ανεβάσουν" τη διάθεσή σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i