Τι είναι, πραγματικά, αυτό που λέμε ισορροπημένη διατροφή;

Υιοθετώντας την καλή διατροφή, θέτεις τη βάση για την καλή υγεία και την ευεξία σου.

Ισορροπημένη διατροφή iStock

Πλέον, οι περισσότεροι προσπαθούμε να τρώμε ισορροπημένα, να έχουμε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος και να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής που μας αρέσει. Τι είναι, όμως, αυτό που λέμε ισορροπημένη διατροφή; Ισορροπημένη είναι η διατροφή όπου υπάρχει η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, μέταλλα και βιταμίνες. Σε αντίθεση με τις διάφορες δίαιτες που είναι στη μόδα, περιλαμβάνει όλα τα μακροθρεπτικά και τα μικροθρεπτικά συστατικά χωρίς να παραλείπει ή να προτείνει την υπερκατανάλωση κάποιου. Πάμε να δούμε αναλυτικά μερικές πληροφορίες για τα όσα αναφέραμε.
 

Πρωτεΐνες 

Είναι ο δομικός λίθος της μυϊκής σου μάζας. Με απλά λόγια, το σώμα σου χρειάζεται την πρωτεΐνη, γιατί αποτελεί το κύριο συστατικό των ανθρώπινων κυττάρων. Καλές πηγές πρόσληψης πρωτεΐνης είναι τα ψάρια, τα πουλερικά χωρίς πέτσα, τα όσπρια.

Υδατάνθρακες

Ναι, λοιπόν! Οι υδατάνθρακες είναι αρκετά σημαντικοί σε μια ισορροπημένη διατροφή. Είτε είναι απλοί είτε σύνθετοι, σου παρέχουν ενέργεια. Η μεγάλη διαφορά των απλών από τους σύνθετους υδατάνθρακες είναι ότι οι απλοί καίγονται γρήγορα και σου δίνουν αμέσως ενέργεια, ενώ οι σύνθετοι καίγονται πιο αργά και τροφοδοτούν το σώμα με ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

• Απλούς υδατάνθρακες μπορείς να βρεις στα λευκά αρτοσκευάσματα, στη ζάχαρη, στο ραφιναρισμένο ρύζι.

• Σύνθετους υδατάνθρακες μπορείς να βρεις στα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, που περιέχουν μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών, προωθούν την πέψη και συμβάλλουν στη μείωση της LDL ή "κακής" χοληστερόλης.

Λιπαρά

Τα λιπαρά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα καλά και τα κακά. Στα πρώτα ανήκουν τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα, τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία της καρδιάς, καθώς συμβάλλουν στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα, του σωματικού βάρους και της συστολικής αρτηριακής πίεσης. Τα κακά λιπαρά, από την άλλη, είναι τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά που συσχετίζονται με την
παχυσαρκία αλλά και με την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων και καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους.

• Τα καλά λιπαρά υπάρχουν στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο, στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και στα ψάρια.

• Τα κακά λιπαρά υπάρχουν στο αγελαδινό βούτυρο, σε τυριά, στα έτοιμα προϊόντα, όπως κέικ και γλυκά, αλλά και στα τηγανητά τρόφιμα.
 

Βιταμίνες και μέταλλα 

Τα μέταλλα βοηθούν τα ένζυμα να επιτύχουν τη λειτουργία των κυττάρων. Οι βιταμίνες είναι σημαντικές, καθώς ενισχύουν τον βασικό μεταβολισμό και είναι απαραίτητες για τη σωστή πήξη του αίματος.

Η αναγκαιότητα του να τρως σωστά

Η καλή διατροφή είναι θεμελιώδης αρχή για την καλή υγεία και την ευεξία. Η ισορροπημένη διατροφή σε βοηθά να διατηρείς ένα υγιές σωματικό βάρος και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη στο αίμα αλλά και διάφορων καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων. Όταν ένας άνθρωπος δεν ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, τότε οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πολλές. Το ανοσοποιητικό του σύστημα εξασθενεί και γίνεται πιο ευάλωτος σε ιώσεις και αρρώστιες. Το μυϊκό του σύστημα δε λαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά και σιγά σιγά συρρικνώνεται. Η επιδερμίδα χάνει την ελαστικότητά της και γερνάει πιο γρήγορα, τα οστά επίσης χάνουν την πυκνότητά τους και εμφανίζουν σημάδια οστεοπόρωσης, ενώ το σωματικό βάρος αυξάνεται και αρκετές φορές καταλήγει στην παχυσαρκία.

3 μυστικά για να τρως σωστά

Αν θέλεις να εντάξεις ή να επανεντάξεις την ισορροπημένη διατροφή στη ζωή σου, κάνε focus στα τρία παρακάτω σημεία:

1. Δοκίμασε τους συνδυασμούς τροφίμων σε δυάδες και τριάδες. Τα κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) θα πρέπει να αποτελούνται από τριάδες τροφίμων. Μια τριάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει μία πηγή πρωτεΐνης,
μία πηγή υδατάνθρακα και μία πηγή φρέσκου τροφίμου. Με αυτό τον τρόπο θα πάρεις όλες τις βιταμίνες και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι. Τα ενδιάμεσα γεύματα θα πρέπει να αποτελούνται από δυάδες (πρωτεΐνη + υδατάνθρακα ή φρέσκο τρόφιμο + πρωτεΐνη) έτσι ώστε να εξασφαλίζεις το αίσθημα του κορεσμού, αλλά και να έχεις τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

2. Επίλεγε τρόφιμα εποχής. Το να τρως διαφορετικά τρόφιμα σε διαφορετικές εποχές βοηθά το σώμα να αντιμετωπίζει τον μεταβαλλόμενο καιρό. Γι’ αυτό τον λόγο η διατροφή μας το καλοκαίρι γίνεται πιο ελαφριά και επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό, ενώ τον χειμώνα εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας σε αμυλούχα τρόφιμα για να μας δώσουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε.

3. Να θυμάσαι: Δεν υπάρχουν "όχι" και "μη". Όταν μιλάμε για ισορροπημένη διατροφή, βγάζουμε έξω τα "μη". Θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να ακούει το σώμα. Πολλές φορές λαχταράς να φας ένα τρόφιμο και αυτή είναι η απάντηση του οργανισμού σου για να σου πει ότι το χρειάζεσαι. Επομένως, καλό είναι να μη χρησιμοποιείς επαναλαμβανόμενα μοτίβα που θα σε κουράσουν. Όλα μπορούν να υπάρχουν στο πιάτο σου, αλλά πάντα σε ισορροπία!

Από τη Γεωργία Παρασκευά, διαιτολόγο - διατροφολόγο (@healthynewyou_nutrition).

 

Διατροφικά πλάνα: Πώς θα τα διαβάζεις για να σε βοηθήσουν να τρως σωστά

Ρωτήσαμε 6 διατροφολόγους: Ποιες είναι οι κορυφαίες συμβουλές για μια ισορροπημένη διατροφή;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i