Ο πραγματικός λόγος που λαχταράς γλυκό μετά το μεσημεριανό

Μια γλυκιά ανταμοιβή ή μια επιβλαβής διατροφική " συμπεριφορά" ;

γλυκο_ορεξη Istock

Είναι ένα συνηθισμένο μοτίβο μερικές ώρες μετά το μεσημεριανό να επιστρέφεις στην κουζίνα για ένα μπισκότο ή ένα κομμάτι σοκολάτα.

Αν και η συνήθεια αυτή μπορεί να φαίνεται αβλαβής, αυτά τα τρόφιμα μπορεί να είναι γεμάτα με ζάχαρη, λίπος, θερμίδες και επιβλαβή πρόσθετα συστατικά όπως η ζάχαρη καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, η οποία έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και άλλες παθήσεις.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτές τις λιγούρες, όπως διατροφικές ελλείψεις, μη ισορροπημένη διατροφή, στρες και ορισμένες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο.

Η πείνα και η πληρότητα καθοδηγούνται από τις ορμόνες γκρελίνη και λεπτίνη, οι οποίες δίνουν σήμα στον εγκέφαλο πότε είναι ώρα να αρχίσει ή να σταματήσει να τρώει.

Διάβασε επίσης: Χωρίς ζάχαρη: 6 συμβουλές για να το μειώσετε από τη διατροφή σας

Ο πραγματικός λόγος που λαχταράς γλυκό μετά το μεσημεριανό

Εάν ψάχνεις για γλυκά αμέσως μετά το γεύμα σου, μπορεί να υποδηλώνει ανεπάρκεια σε βιταμίνες όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Το μαγνήσιο, για παράδειγμα, βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής ινσουλίνης, η οποία διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα σταθερό. Χωρίς αρκετό μαγνήσιο, το σάκχαρο στο αίμα θα μπορούσε να πέσει, οδηγώντας σε λαχτάρα για επιδόρπιο.

Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι ο αισθητηριακός κορεσμός. Όταν η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου φαγητού γίνεται λιγότερο ευχάριστη, προκαλεί ένα αίσθημα αμηχανίας. Ωστόσο, το να καταναλώσεις  ένα διαφορετικό φαγητό που μπορεί να μην συναντάτε τόσο συχνά - όπως καραμέλα ή κέικ - σε κάνει να αισθάνεσαι ξανά ένα ευχάριστο αισθημα πληρότητας.

Μπορεί, επίσης, να λαχταράς γλυκά λόγω των χημικών ουσιών που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Οι γλυκές τροφές ενεργοποιούν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, που ονομάζεται μεσολιμβικό σύστημα ντοπαμίνης, το οποίο αναγκάζει τους νευρώνες να απελευθερώσουν μια πλημμύρα ντοπαμίνης. Αυτό λέει στον εγκέφαλο ότι η εμπειρία ήταν θετική, γεγονός που ενισχύει αυτή τη συμπεριφορά.

γλυκο_διατροφη
Istock

Η επανειλημμένη κατανάλωση ζάχαρης στο τέλος της ημέρας μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο να "χτίσει" μια ανοχή και να απαιτήσει ακόμα περισσότερα γλυκά για να πάρει την ίδια δόση ντοπαμίνης και σεροτονίνης.

Με την πάροδο του χρόνου, το να φας κάτι γλυκό μετά το μεσημεριανό σου μπορεί να γίνει μια συνήθης συμπεριφορά. Ο εγκέφαλός σου σχηματίζει συσχετισμούς και το σώμα σου αρχίζει να περιμένει αυτή τη γλυκιά λιχουδιά ως μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας. 

Το άγχος και η συναισθηματική δυσφορία μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε λαχτάρα για επιδόρπιο, καθώς η λήψη περισσότερης σεροτονίνης μπορεί να τονώσει τη διάθεση και να ανακουφίσει τα συναισθήματα άγχους ή κατάθλιψης.

Ο πιο βασικός τρόπος να αντιμετωπίσεις αυτή την διατροφική συμπεριφορά είναι το μεσημεριανό σου γεύμα να περιλαμβάνει μια ισορροπία πρωτεϊνών, φυτικών ινών και υγιεινών λιπών για την προώθηση του κορεσμού και τη μείωση της λαχτάρας μετά το από αυτό. 

Διάβασε επίσης: Οι βασικοί κανόνες που συνοδεύουν κάθε υγιεινό πλάνο διατροφής

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i