Το εύκολο ρόφημα που απαλλάσει από τη δυσπεψία - Δοκιμασμένο!

Έφαγες τη γαλοπούλα (ή σε έφαγε;) και νιώθεις βαρυστομαχιά, δηλαδή δυσπεψία και καούρα. Πώς θα ανακουφιστείς;

tea istock

Η δυσπεψία είναι μια διαταραχή του πεπτικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από πόνο, δυσφορία ή καούρα στο άνω μέρος της κοιλιάς. Τα συμπτώματα της δυσπεψίας μπορεί να διαρκέσουν από λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες και μπορεί να εμφανιστούν μετά από κάθε γεύμα ή να είναι συνεχή. Τα πιο συχνά συμπτώματα της δυσπεψίας είναι:

  • Πόνος ή δυσφορία στο άνω μέρος της κοιλιάς
  • Καούρα
  • Ρέψιμο
  • Φούσκωμα
  • Ναυτία
  • Εμετός

Εκτός από τη δυσπεψία το πολύ φαγητό μπορεί να σου προκαλέσει και καούρα. 

Η καούρα είναι μια αίσθηση καύσου στο στήθος που ξεκινά από την ξιφοειδή απόφυση και αντανακλά προς τα επάνω στο θώρακα, μέχρι τον τράχηλο ή και την κάτω γνάθο. Είναι ένα συχνό σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου.

Συνήθως προκαλείται από την παλινδρόμηση οξέος, από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Ο οισοφάγος συνδέει το στόμα με το στομάχι. Ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας είναι ένας μυς που βρίσκεται στο τέλος του οισοφάγου και λειτουργεί ως βαλβίδα που εμποδίζει το οξύ να επιστρέψει στον οισοφάγο. Όταν ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας χαλαρώνει ή δεν κλείνει σωστά, το οξύ μπορεί να επιστρέψει στον οισοφάγο και να προκαλέσει καούρα.

Η αποφυγή των ποτών και των τροφών που προκαλούν τα συμπτώματα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις τις επιπτώσεις της δυσπεψίας. Ωστόσο, υπάρχει ένα ρόφημα που μπορεί να μειώσει τα ενοχλητικά συμπτώματα.  

Τσάι τζίντζερ


Το τσάι τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων πολλών γαστρεντερικών ενοχλήσεων, όπως:

  • γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • φούσκωμα
  • δυσπεψία
  • καούρα

Το τζίντζερ μειώνει την πίεση στο διάφραγμα και βελτιώνει τη γαστρική κένωση. Χωρίς μείωση αυτής της πίεσης, το στομαχικό οξύ ρέει πίσω στον οισοφάγο.

Η κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ μπορεί να σε ανακουφίσει από τη δυσπεψία και να σου προσφέρει μια καταπραϋντική αίσθηση.

Η μπύρα από τζίντζερ είναι λιγότερο πιθανό να βοηθήσει λόγω της ανθράκωσης, ενώ μερικές φορές περιέχει καφεΐνη. Οι περισσότερες τζίντζερ ale επίσης δεν περιέχουν αρκετό τζίντζερ για να έχουν θετική επίδραση στη δυσπεψία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i