Αυτό το ποτό σου κάνει καλό | Πιες υπεύθυνα!

Στις γιορτές επίλεξε να πεις σαμπάνια. Έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και το δέρμα σου.

champania istock

Είτε είσαι πάνω από το εορταστικό τραπέζι με την οικογένειά σου, είτε στο πάρτι της εταιρείας, η σαμπάνια είναι μία εξαιρετική επιλογή για τις γιορτές. Το κρασί είναι, σίγουρα μία διαχρονική επιλογή που δεν θα σε απογοητεύσει, αλλά εάν επιθυμείς να ακολουθήσεις μια πιο υγιεινή επιλογή όσο αφορά το αλκοόλ, τότε ένα σαμπανιζέ ποτήρι είναι το απόλυτο must try.

Η σαμπάνια μπορεί να σου φέρει αυτή την γλυκιά ζάλη ταχύτερα από το κρασί, αλλά θα το κάνει με λιγότερη ποσότητα. Έτσι, εκτός ότι γλυτώνεις τους σχολιασμούς για το ένα "ποτήρι παραπάνω" που θα πεις στο πάρτι, η σαμπάνια έχει την ιδιότητα να αποβάλλεται πιο γρήγορα από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να επανέρχεσαι άμεσα.

Τα οφέλη του εορταστικού ποτού δεν σταματούν εκεί! Η σαμπάνια "κρύβει" μερικά μοναδικά οφέλη για την υγεία σου όπως είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ενώ οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητές της υπόσχονται λαμπερό δέρμα τα φετινά Χριστούγεννα.

Διάβασε επίσης: Οι θερμίδες των ποτών: Από Baileys και prosecco μέχρι κρασί ποια θα σε επιβαρύνουν

Σαμπάνια: τα οφέλη για την υγεία σου

σαμπανια_οφελη
Istock

1. Βελτιώνει τη μνήμη σου

Μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ του Ηνωμένου Βασιλείου, δόθηκε σε ποντίκια μία συγκεκριμένη ποσότητα σαμπάνιας (κάθε μέρα για έξι εβδομάδες) και στη συνέχεια έπρεπε να περάσουν έναν λαβύρινθο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που δεν έπιναν σαμπάνια είχαν ένα μέσο ποσοστό επιτυχίας στο λαβύρινθο 50%, αλλά αυτό αυξήθηκε στο 70% μετά από μερικές φυσαλίδες. Η παραπάνω έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι η μέτρια κατανάλωση σαμπάνιας έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία όπως η μνήμη. Εάν και η μελέτη δεν έγινε σε ανθρώπους αποδεικνύεται ότι το σαμπανιζέ ποτό μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία συγκεκριμένων σημείων του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη γνώση και τη μνήμη.

2. Είναι καλή για την καρδιά σου

Μελέτη διαπίστωσε ότι ο αφρώδης οίνος περιείχε υψηλά επίπεδα πολυφαινολών - αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα κόκκινα σταφύλια, αλλά λιγότερο έντονα στα λευκά σταφύλια.

Οι πολυφαινόλες μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να αποτρέψουν καρδιακά προβλήματα, κάτι πο ακούγεται εξαιρετικά ωφέλιμο και για μετά το πέρας των εορτών.

3. Έχει λιγότερες θερμίδες

Βρίσκεσαι μπροστά από το εορταστικό τραπέζι και πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα σε κρασί, μπύρα ή σαμπάνια. Εάν επιθυμείς να μην φορτωθείς με extra θερμίδες - υπολόγισε την γαλοπούλα και τα μελομακάρονα- η σαμπάνια είναι η πλέον κατάλληλη επιλογή με 80 έως 90 θερμίδες.

Επιπλέον, οι φυσαλίδες επιβραδύνουν τον χρόνο κατανάλωσης και προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού. Έτσι, η επιλογή της σαμπάνιας μπορεί ενδεχομένως να σου εξοικονομήσει εκατοντάδες θερμίδες.

4. Κάνεις κέφι με λιγότερη ποσότητα και επανέρχεσαι ευκολότερα

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Surrey στο Guildford διαπίστωσε ότι τα επίπεδα αλκοόλ των συμμετεχόντων που έπιναν σαμπάνια ήταν υψηλότερα μετά από 20 λεπτά κατανάλωσης από ότι σε εκείνους που ήπιαν αφρώδες κρασί. Συμπέραναν, λοιπόν, ότι ο αφρός εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος γρηγορότερα ως αποτέλεσμα της ανθράκωσης που οδηγεί το αλκοόλ από το στομάχι στο λεπτό έντερο.

Το καλύτερο; Αποδείχτηκε ότι με τη σαμπάνια επανέρχεσαι ταχύτερα σε σύγκριση με άλλα ποτά. Πιο συγκεκριμένα, μετά από 45 λεπτά θα είσαι σαν μην έχεις πιει τίποτα.

5. Βελτιώνει την επιδερμίδα σου

Η σαμπάνια αποτοξινώνει το δέρμα χάρη στα αντιοξειδωτικά, ενώ το τρυγικό οξύ έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Για όσους έχουν λιπαρό δέρμα, οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητές της σαμπάνιας είναι εξαιρετικά ωφέλιμες. Καταλαβαίνεις ότι η σαμπάνια είναι η πιο έξυπνη, και σίγουρα πιο απολαυστική, επιλογή για τις γιορτές.

Διάβασε επίσης: Μία συνταγή για την τέλεια χριστουγεννιάτικη σοκολάτα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i