Κρέας | 8 πράγματα που θα συμβούν αν το κόψεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας έρευνες δείχνουν τι θα συμβεί στο σώμα και τη συνολική υγεία του οργανισμού σου, εάν κόψεις το κόκκινο κρέας.

meat istock

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Internal Medicine, μια ομάδα ερευνητών του Χάρβαρντ προσπάθησε να βρει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και της θνησιμότητας. Οι πληθυσμοί που εξετάστηκαν περιελάμβαναν περίπου 84.000 γυναίκες από τη μελέτη Nurses' Health Study και 38.000 άνδρες.

Τα άτομα στη μελέτη που κατανάλωναν το περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν την τάση να πεθαίνουν νεότεροι και να πεθαίνουν πιο συχνά από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Αυτά τα άτομα έτειναν, επίσης, να:

  • ζυγίζουν περισσότερο,
  • ασκούνται λιγότερο,
  • καπνίζουν περισσότερο καπνό
  •  πίνουν περισσότερο αλκοόλ από τα υγιέστερα άτομα στη μελέτη.

Ωστόσο, ακόμη και όταν οι ερευνητές αντιστάθμισαν τις επιπτώσεις του ανθυγιεινού τρόπου ζωής, η θνησιμότητα και το κρέας παρέμειναν συνδεδεμένα.

Και άλλες μελέτες έχουν διεξάγει, επίσης, έρευνες σχετικά με το κρέας, ενώ πολλές από αυτές εστίασαν στα αποτελέσματα της διακοπής του από τη διατροφή.

Παρακάτω θα βρεις τι μπορεί να σου προκαλέσει η απομάκρυνση του κόκκινου κρέατος στην υγεία σου σύμφωνα με έρευνες.

Διαβάστε επίσης: Τελικά, πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρώμε;

Κόκκινο κρέας: Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν το κόβεις

κοκκινο_κρεας
istock

1. Χάνεις μερικά κιλά

Ένα άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο Journal of General Internal Medicine αναφέρει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που ακολουθούσαν μη χορτοφαγική διατροφή. Και, επιπλέον, οι vegan χάνουν περισσότερο βάρος από τους ανθρώπους που εξακολουθούν να τρώνε αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

2. Είσαι λιγότερο "όξινη"

Τα υγιή σώματα χρειάζονται μια καλή ισορροπία pH. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της σύγχρονης δίαιτας αποτελείται από τρόφιμα που σχηματίζουν οξύ, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος. Το κόκκινο κρέας παράγει ένα υψηλό όξινο φορτίο για να το απορροφήσει και να το εξουδετερώσει ο οργανισμός. Επιπλέον, η υψηλή οξύτητα στο σώμα δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για ασθένειες. Πρόσθεσε το στρες και τον κακό ύπνο στο μείγμα και έχεις μειώσει την αντοχή σου σε ασθένειες υψηλής θνησιμότητας όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

3. Νιώθεις λιγότερο φουσκωμένη

Το σώμα αφομοιώνει το κόκκινο κρέας πιο αργά από ό,τι άλλα τρόφιμα, γι' αυτό μπορεί να αισθάνεσαι δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος και αυξημένα αέρια μετά από ένα δείπνο με μπριζόλα. Αν και μπορεί να αντιμετωπίσεις κάποια δυσπεψία αμέσως μετά την διακοπή του κόκκινου κρέατος, είναι κυρίως το αποτέλεσμα της κατανάλωσης περισσότερων υγιεινών τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες.

Μακροπρόθεσμα, θα αυξηθούν τα καλά βακτήρια στο έντερό σου, τα οποία θα μειώσουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα και θα σε κάνουν να αισθάνεσαι λιγότερο φουσκωμένη. Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Research διαπίστωσε ότι οι χορτοφάγοι είχαν χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονής από τους κρεατοφάγους.

4. Η όψη του δέρματός σου βελτιώνεται

Το καθαρό δέρμα ξεκινά από το εσωτερικό. Με την διακοπή του κόκκινου κρέατος, έρχονται περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι επίσης γεμάτα με βιταμίνες όπως A, C και E που είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν ατέλειες στην επιδερμίδα.

5. Μειώνεται ο κίνδυνος σοβαρών ασθενειών

Η απομάκρυνση του κόκκινου κρέατος από το μενού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο πολλαπλών ασθενειών. Το κόκκινο κρέας μπορεί να περιέχει υψηλές ποσότητες κορεσμένου λίπους, το οποίο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη. Μελέτη του 2018 που δημοσιευτήκε στο European Heart Journal διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος παράγει μια ένωση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

κοκκινο_κρεας
istock

6. Μειώνεται ο κίνδυνος για ορισμένους τύπου καρκίνου

Δίαιτες υψηλές σε κορεσμένα λιπαρά έχουν συσχετιστεί με αυξημένη φλεγμονή στο σώμα και η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου.

Το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ταξινόμησε το κόκκινο κρέας ως πιθανό καρκινογόνο, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο. Υπήρξαν δηλαδή αναφορές που συνδέουν την υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνου του παχέος εντέρου.

7. Έχεις περισσότερη ενέργεια

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως τα όσπρια, τα φυτικά λίπη, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας.

8. Ίσως λείψουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά

Αν και είναι δυνατό να αναπληρώσεις τη χαμένη πρωτεΐνη στη διατροφή σου, ορισμένα θρεπτικά συστατικά προέρχονται κυρίως από το κόκκινο κρέας και μπορεί να παρατηρηθεί ανεπάρκεια εάν δεν βρεις τρόπους να τη συμπληρώσεις.

Διαβάστε επίσης: Κόκκινο κρέας και μακροζωία: Τα οφέλη και οι πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωσή του

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i