Διαλειμματική νηστεία 16:8 | Βλάπτει ή όχι την καρδιά; Τι απαντά κορυφαίος Έλληνας διαιτολόγος

Όλες οι έρευνες δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Ο δρ Αναστάσιος Παπαλάζάρου εξηγεί τι συμβαίνει με τη διαλειμματική νηστεία 16:8 και τη σχέση της με καρδιαγγγεικά προβλήματα.

diet istock

Μην πιστεύεις όλα όσα ακούς ή διαβάζεις. Για κάθε έρευνα, ανασκόπηση ή ανακοίνωση υπάρχουν κάποιοι παράμετροι που τις κρίνουν αξιόπιστες ή όχι. Στο στόχαστρο βρέθηκε πριν λίγες μέρες και η διαλειμματική νηστεία 16:8, η οποία περιλαμβάνει σίτιση για 8 ώρες την ημέρα και 16 ώρες νηστείας

Η δίαιτα αυτή έχει αποδείξει ότι μειώνει το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση και εξισσοροπεί τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα. Όμως σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο American Heart Association Journal, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις αυτού του προγράμματος μπορεί να είναι άσχημες.

Τι απαντά ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου για την έρευνα που έγινε για τη διαλειμματική νηστεία 16:8

papalazarou

Ο dr Αναστάσιος Παπαλαζάρουπτυχιούχος και διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, συγγραφέας, με αφορμή το θόρυβο που προκλήθηκε από την ανακοίνωση της περίληψης μιας μελέτης στο Συνέδριο της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας και αφορά τη συσχέτιση του καρδιαγγειακού κίνδυνου με τη διαλλακτική νηστεία τύπου 16:8 για μεγάλα χρονικά διαστήματα, παραθέτει παρακάτω τις εξής σκέψεις του:

Αυτό που γνωρίζουμε έως τώρα είναι ότι η διαλειμματική νηστεία είναι αποτελεσματική τουλάχιστον όσο (κάποιες μελέτες δείχνουν ότι είναι περισσότερο αποτελεσματική) και μια συμβατική ισοθερμιδικού δίαιτα, με θετική επίδραση επίσης σε διάφορους δείκτες υγείας όπως μείωση αρτηριακής πίεσης, έλεγχος επιπέδων σακχάρου στο αίμα κ.ά.. Αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν τι συμβαίνει σε μακροχρόνια χρήση της.

Σε αυτό τον προβληματισμό έρχεται η νέα αυτή ανακοίνωση περίληψης να δώσει μια απάντηση. Οι ίδιοι οι συγγράφεις λοιπόν λένε, ότι η 16:8 είναι αποτελεσματική για βραχύ χρονικό διάστημα (έως και ένα χρόνο) όμως μακροπρόθεσμα (μέσος όρος παρακολούθησης 8 χρόνια) σχετίζεται με καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Στη διαιτολογική πρακτική, δεν υπάρχει επιστήμονας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (τουλάχιστον που να γνωρίζω εγώ) που να συστήνει την 16.8 ως μόνιμο τρόπο σίτισης - ως τρόπο ζωής. Αντίθετα, η 16.8 διαλειμματική νηστεία χρησιμοποιείται ως μέρος της εξατομικευμένης διαιτητικής προσέγγισης σε ασθενείς, με εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο απώλειας βάρους όσο κι αυξημένης συμμόρφωσης στο διαιτητικό πρωτόκολλο. Με άλλα λόγια η16:8 αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια του διαιτολόγου για την απώλεια σωματικού βάρους.

Τι σημαίνει αυτή η ανακοίνωση;

ΔΕΝ πρόκειται για μελέτη, αλλά για μια ανακοίνωση σε ένα συνέδριο. Δηλαδή ΔΕΝ έχει ακόμα δημοσιευτεί σε επίσημο περιοδικό ώστε να μπορούμε επιστημονικά να την κρίνουμε. Οι ίδιοι οι συγγράφεις λένε ότι από 20.000 άτομα μόνο τα 414 ακολούθησαν τη διαλειμματική σίτιση κι αυτά ήταν χαμηλής εκπαίδευσης, πιο νέοι, με περιορισμένη πρόσβαση σε φαγητό και με τάση να καπνίζουν περισσότερο, Επίσης οι οι ίδιοι οι συγγράφεις τονίζουν….

ΔΕΝ δείχνει η ανακοίνωση αυτή σχέση αίτιου-αποτελεσματος, δηλαδή ΔΕΝ προκύπτει ότι η διαλλειματική νηστεία τύπου 16:8 προκαλεί αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακού επεισοδίου κατά 91%. Δείχνει μια σχέση και μόνο, δηλαδή αυτοί που έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο συμβαίνει και να ακολουθούν το συγκεκριμένο μοντέλο σίτισης.

Συμπερασματικά, η επιστημονική κοινότητα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική γι αυτά τα ευρήματα και όλοι περιμένουμε την κανονική μελέτη δημοσιευμένη σε έγκριτο περιοδικό ώστε να γίνει η επιστημονική κριτική.

Πρόκειται για μελέτη παρατήρησης κι όχι τυχαιοπημένη κλινική μελέτη κι έτσι τα ευρήματά της θα πρέπει να ερμηνεύονται με πολύ προσοχή. Μάλιστα δυο εκ των κορυφαίων καθηγητών στον χώρο του ελέγχου βάρους παγκοσμίως, η Dr Krista Varady, Καθηγήτρια Διατροφής στο Illinois University και ο Dr. Dariush Mozaffarian, καθηγητής Ιατρικής στο Tufts University θεωρούν ότι η συγκεκριμένη περίληψη έχει πολλά μεθοδολογικά κενά και την κρίνουν ως "πολύ προβληματική.”

Γιατί έχει σημασία η αξιοπιστία ή η εγκυρότητα των δεδομένων της έρευνας;

Η αξιοπιστία και η εγκυρότητα της έρευνας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της ποιότητας, για την εξαγωγή ακριβών συμπερασμάτων από τα δεδομένα της έρευνας και την υποστήριξη της αποτελεσματικής λήψης στρατηγικών αποφάσεων.

Η αξιοπιστία σχετίζεται με τη συνέπεια ή τον βαθμό στον οποίο οι ερωτήσεις που χρησιμοποιούνται σε μια έρευνα αποσπούν το ίδιο είδος πληροφοριών κάθε φορά που τίθενται. Η αξιοπιστία είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν πρόκειται για την παρακολούθηση και τη σύγκριση των αποτελεσμάτων με προηγούμενες εσωτερικές έρευνες και δείκτες αναφοράς από εξωτερικές πηγές.

Η εγκυρότητα μετράει αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να μετρηθεί. Οι απλές και σχετικές ερωτήσεις επιτρέπουν στους ερωτηθέντες να παρέχουν ακριβείς απαντήσεις σε θέματα που έχουν σημασία για την υποστήριξη αποτελεσματικών αποτελεσμάτων.

Οι κακές έρευνες παράγουν εσφαλμένα δεδομένα. Με άλλα λόγια, δεδομένα που είναι αναξιόπιστα ή άκυρα, οδηγώντας σε λάθος συμπεράσματα και ενέργειες. Γι' αυτό όταν διαβάζεις για κάποια έρευνα έχε υπόψη σου τα εξής βασικά: 

  • Ποιος έκανε την έρευνα, πόσο διήρκεσε;
  • Η επιλογή των συμμετασχόντων ήταν τυχαία ή όχι;
  • Ποια ήταν η επιλογή της μεθοδολογίας;
  • Ποιος ήταν ο αριθμός των συμμετασχόντων ή των απαντήσεων στην έρευνα;
  • Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά, τηλεφωνικά ή πρόσωπο με πρόσωπο;
  • Δημοσιεύτηκε σε κάποιο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό;

Να θυμάσαι πώς κάθε μία από αυτές τις μεταβλητές επηρεάζει την αξιοπιστία μιας έρευνας. 

Διαλειμματική νηστεία: Η δίαιτα της Jennifer Aniston που έγινε viral

Πηγή: Facebook

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i