Το φθινόπωρο είναι η εποχή που οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν και ο οργανισμός μας μπορεί να χρειάζεται λίγη επιπλέον ενίσχυση για να αντιμετωπίσει τις αλλαγές του καιρού. Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προστασία μας από κρυολογήματα, ιώσεις και άλλες λοιμώξεις που αρχίζουν να αυξάνονται αυτή την εποχή. Με τη σωστή φροντίδα και μερικά απλά αλλά αποτελεσματικά tips, μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και να βελτιώσουμε τη γενικότερη υγεία μας. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές χρήσιμες συμβουλές της διατροφολόγου για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος το φθινόπωρο.
1.Καλή διατροφή: Το θεμέλιο για ισχυρό ανοσοποιητικό
Μερικά από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού το φθινόπωρο είναι:
- Βιταμίνη C: Βρίσκεται σε πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια και πιπεριές.
- Βιταμίνη D: Καθώς η ηλιοφάνεια μειώνεται το φθινόπωρο, η βιταμίνη D γίνεται ακόμα πιο σημαντική και μπορεί να βρεθεί σε λιπαρά ψάρια, όπως σε σολομό, και στα αυγά.
- Ψευδάργυρος: Βοηθά στη δημιουργία κυττάρων του ανοσοποιητικού. Βρίσκεται σε τροφές όπως το κόκκινο κρέας, οι σπόροι κολοκύθας και τα όσπρια.
2.Φυσική δραστηριότητα:
Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που επιτρέπει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να μετακινούνται πιο εύκολα και να κάνουν τη δουλειά τους πιο αποτελεσματικά.
3. Ύπνος: Αποκατάσταση του ανοσοποιητικού
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα σας παράγει κυτοκίνες, μια κατηγορία πρωτεϊνών που βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων και φλεγμονών. Επιδιώξτε να κοιμάστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ.
4. Διαχείριση του στρες
Η αύξηση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, μπορεί να μειώσει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός ή απλά το να αφιερώνετε λίγο χρόνο καθημερινά στον εαυτό σας για να χαλαρώσετε.
5. Ενυδάτωση:
Το φθινόπωρο, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, είναι εύκολο να ξεχάσουμε την ενυδάτωση. Η αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας το σώμα πιο ευάλωτο σε ασθένειες.
6. Προβιοτικά και υγιής μικροχλωρίδα του εντέρου
Τα προβιοτικά είναι "καλά" βακτήρια που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και μπορούν να ενισχύσουν την ανοσοποιητική αντίδραση. Μπορείτε να βρείτε προβιοτικά σε τροφές όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, και τα ζυμωμένα λαχανικά.
Από την Ειρήνη Σακέτου Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Β.Sc Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο M.Sc Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ (@nutri_saketou).
Διάβασε επίσης:
Τι αλλαγές πρέπει να κάνεις στη ρουτίνα περιποίησης το φθινόπωρο;
Γιατί το φθινόπωρο έχεις περισσότερους πονοκεφάλους (και τι να κάνεις);
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr