
Το καθημερινό μας μενού είναι πλούσιο με τροφές που θεωρούμε υγιεινές, αλλά σύμφωνα με τη Δρ. Federica Amati, μια από τις κορυφαίες διατροφολόγους στη Βρετανία, πολλά από αυτά τα προϊόντα κρύβουν επικίνδυνα συστατικά που βλάπτουν την υγεία μας μακροπρόθεσμα. Η Δρ. Amati, που είναι μέλος της ομάδας που δημιούργησε τη δίαιτα ZOE, προειδοποιεί ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (γνωστά και ως UPFs) είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη διατροφή μας.
Αν είσαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η κατανάλωση ψωμιού ολικής αλέσεως ή τσιπς με φακές είναι επιλογές υγιεινής διατροφής, ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσεις τη διατροφή σου. Παρά την ευρεία διαφήμιση και την αντίληψη ότι είναι "καλά" για την υγεία μας, η Δρ. Αμάτι προειδοποιεί ότι αυτά τα τρόφιμα περιέχουν συστατικά που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη διατροφή μας.
Μην τρως πρωινό αμέσως μόλις ξυπνήσεις - Ειδικός εξηγεί ποιο είναι το ιδανικό χρονικό παράθυρο
Τα "υγιεινά" τρόφιμα που πρέπει να αποφύγεις
Ουσιαστικά, η Δρ. Amati αναφέρει ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συστατικά όπως πρόσθετα, γλυκαντικά και συντηρητικά, που μπορεί να μην είναι εμφανή με την πρώτη ματιά. Για παράδειγμα, τα δημητριακά πρωινού, που θεωρούνται ως μια υγιεινή επιλογή, περιέχουν ζάχαρη και πρόσθετα συστατικά που δεν βοηθούν τον οργανισμό μας. Ειδικά όταν αυτά τα δημητριακά αντικαθιστούν φυσικές, πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για την υγεία.
Η Δρ. Amati προειδοποιεί ότι δεν είναι όλα τα ψωμιά που διαφημίζονται ως "ολικής αλέσεως" υγιεινά. Συχνά αυτά τα προϊόντα είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες και περιέχουν πρόσθετα για να παραμείνουν μαλακά και φρέσκα. Αντί για αυτά, η διατροφολόγος συνιστά ψωμιά που περιέχουν τουλάχιστον 6g φυτικών ινών ανά 100g και όχι περισσότερα από 5g ζάχαρης ανά 100g.
Επικίνδυνα σνακ και υγιεινές απομιμήσεις
Μια άλλη κατηγορία τροφίμων που εμφανίζονται "υγιεινά" είναι τα σνακ με φακές και χούμους τσιπς. Η Δρ. Amati εξηγεί ότι αυτά τα σνακ είναι υπερβολικά επεξεργασμένα και περιέχουν βιομηχανικά συστατικά που δεν προσφέρουν θρεπτικά οφέλη. Παράλληλα, αναφέρει ότι πολλά σνακ που διαφημίζονται ως "πλούσια σε φυτικές ίνες" ή "υγιεινά" περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, τεχνητών προσθέτων και γαλακτωματοποιητών, τα οποία πρέπει να αποφεύγονται.
Η διατροφολόγος προτείνει ως εναλλακτικές επιλογές σνακ ποπ κορν με ελάχιστο αλάτι ή ψητά ρεβίθια, που είναι φυσικά και πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα ενισχύουν την πρόσληψη ιωδίου και βιταμίνης B12.
Η παγίδα των χαμηλών θερμίδων
Στην ίδια γραμμή, η Δρ. Amati αποκαλύπτει ότι το χαμηλών θερμίδων παγωτό, αν και φαινομενικά είναι μια πιο υγιεινή επιλογή, είναι γεμάτο με υποκατάστατα και τεχνητές ουσίες που δεν προσφέρουν την ποιότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Προτιμώμενη επιλογή είναι φυσικά τα τρόφιμα που έχουν λιγότερη επεξεργασία και προσφέρουν καλύτερη θρεπτική αξία.
Ο κίνδυνος των υπερ-επεξεργασμένων τροφών (UPFs)
Η Δρ. Αμάτι εξηγεί ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, ενώ είναι φτωχά σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν τεχνητά χρώματα, γλυκαντικά και συντηρητικά που μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνιες βλάβες στον οργανισμό. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι η αυξημένη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, διαβήτη τύπου 2 και ψυχικές ασθένειες.
Η Δρ. Amati προτείνει ότι πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα τρόφιμα που έχουν πρόσθετα και να προτιμούμε πιο φυσικές επιλογές. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνουμε, τόσο λιγότερο τρώμε ολικά φυτικά τρόφιμα, που είναι αυτά που πραγματικά υποστηρίζουν την υγεία μας.
Συμβουλές για καλύτερη διατροφή
Η ειδικός καταλήγει τονίζοντας ότι η βασική αρχή είναι να επικεντρωθούμε σε ολόκληρες τροφές ως κύρια πηγή ενέργειας. Τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα όσπρια και τα υγιή λίπη πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής μας. Επιπλέον, προτείνει να αυξήσουμε την κατανάλωση φυτικών ινών, καθώς η μέση ποσότητα φυτικών ινών που καταναλώνουμε καθημερινά είναι περίπου 20g, ενώ η σύσταση είναι 30g.
Μετά το πρωινό: Η συνήθεια που μειώνει την όρεξη στις γυναίκες (τώρα, ξέρεις τι να κάνεις)
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr