
Το ξαναζεσταμένο φαγητό από το προηγούμενο βράδυ είναι κάτι που πιθανότατα κάνεις κι εσύ κάθε εβδομάδα. Τι θα έλεγες όμως αν σου έλεγα ότι ορισμένα τρόφιμα προσφέρουν ακόμη περισσότερα οφέλη για την υγεία όταν είναι ξαναζεσταμένα, αντί για φρεσκομαγειρεμένα; Αυτό συμβαίνει χάρη στα ανθεκτικά άμυλα, δηλαδή τους υδατάνθρακες που δεν χωνεύονται από το λεπτό έντερο και απορροφώνται από τα βακτήρια του παχέος εντέρου, όπως αναφέρεται στο realsimple.com.
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Katie Sanger, ο σχηματισμός του ανθεκτικού αμύλου γίνεται όταν κάποια αμυλούχα τρόφιμα μαγειρεύονται και μετά ψύχονται. Μόλις κρυώσουν, αυτά τα τρόφιμα μπορούν να ξαναζεσταθούν, και τότε η δομή του αμύλου αλλάζει, κάνοντάς το πιο ανθεκτικό στην πέψη στο λεπτό έντερο. Έτσι, φτάνει στο παχύ έντερο, όπου δρα ως πρεβιοτικό, τροφοδοτώντας τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.
Αν και οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για τη συνολική υγεία σου, η ενεργοποίηση του ανθεκτικού αμύλου μπορεί να προσφέρει έναν εύκολο, επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο για να βελτιώσεις την υγεία του εντέρου σου, ενώ απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου φαγητά.
3 τρόφιμα που είναι καλύτερα για εσένα ξαναζεσταμένα
1. Όσπρια
Τα όσπρια, όπως οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια, γίνονται ακόμα πιο ωφέλιμα όταν ξαναζεσταθούν. "Αν και είναι ήδη πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο, η ψύξη τους μετά το μαγείρεμα μπορεί να ενισχύσει αυτό το αποτέλεσμα", εξηγεί η Sanger.
2. Βρώμη
Η βρώμη είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και ανθεκτικού αμύλου. "Το να μαγειρέψεις, να ψύξεις και να ξαναζεστάνεις τη βρώμη βοηθά στη δημιουργία ανθεκτικού αμύλου, ενώ διατηρεί τις φυτικές της ίνες", λέει η Sanger.
3. Ζυμαρικά
Τα μακαρόνια που αποθηκεύονται στο ψυγείο αυξάνουν την περιεκτικότητά τους σε ανθεκτικό άμυλο, το οποίο ο οργανισμός επεξεργάζεται περισσότερο σαν φυτικές ίνες. Επίσης, σε αντίθεση με τα φρέσκα, τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά ενισχύουν τα υγιή βακτήρια του εντέρου και μειώνουν την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Τέλος, έχουν λιγότερες θερμίδες.
Διάβασε επίσης:
Επιτρέπεται να βάζεις το ζεστό φαγητό κατευθείαν στο ψυγείο;
Συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο: 10 τροφές που βάζουμε ενώ δεν πρέπει
Πρέπει τελικά να αφήνεις το φαγητό να κρυώσει πριν το καταψύξεις;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr