
Το κάρυ είναι ένα από εκείνα τα μπαχαρικά που μπορείς να βρεις σε πολλές κουζίνες του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια, κερδίζει ολοένα και περισσότερο την προσοχή όχι μόνο για τη χαρακτηριστική του γεύση, αλλά και για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία σου.
Πέντε μπαχαρικά που θα απογειώσουν τις χειμωνιάτικες σαλάτες σου
Κάρυ: 6 απίστευτα οφέλη για την υγεία που πρέπει να ξέρεις
1. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς
Τα συστατικά του κάρυ, όπως το σκόρδο, το τζίντζερ και ο κόλιανδρος, προσφέρουν εκπληκτικά οφέλη για την καρδιά σου. Η διαιτολόγος Anar Allidina, MPH, RD, εξηγεί στο Real Simple ότι το σκόρδο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Ο κόλιανδρος ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς μέσω της μείωσης της χοληστερόλης και της υποστήριξης της σωστής πήξης του αίματος. Το τζίντζερ δεν μένει πίσω, καθώς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει καρδιοπροστατευτικά οφέλη μειώνοντας την πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Current Molecular Pharmacology το 2021.
2. Προωθεί την υγεία του πεπτικού συστήματος
Το τζίντζερ και τα τσίλι είναι γνωστά για τις θετικές τους επιδράσεις στην πέψη και την πεπτική υγεία. Η Allidina σημειώνει ότι το τζίντζερ ανακουφίζει από τη ναυτία και ενισχύει τη διαδικασία της πέψης. Τα τσίλι, χάρη στην καψαϊκίνη που περιέχουν, βοηθούν στην προστασία του στομάχου από έλκη και μειώνουν την παραγωγή οξέων στο στομάχι. Αξιοσημείωτο είναι ότι η καψαϊκίνη ενισχύει επίσης τη λειτουργία του εντέρου, κάνοντάς το πιο αποδοτικό στην επεξεργασία τροφών.
3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η περίοδος του κρυολογήματος και της γρίπης μπορεί να κάνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα να δουλέψει περισσότερο από το συνηθισμένο, αλλά το κάρυ μπορεί να το βοηθήσει να παραμείνει δυνατό. Όπως τονίζει η ειδικός, τα συστατικά του κάρυ, όπως το σκόρδο, το τζίντζερ και ο κουρκουμάς, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά που ενισχύουν την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού. Ο κουρκουμάς, με τη δραστική του ουσία, την κουρκουμίνη, είναι ιδιαίτερα ισχυρός στην καταπολέμηση φλεγμονών και λοιμώξεων, όπως υποστηρίζει μια μελέτη του 2023.
4. Ρυθμίζει τον μεταβολισμό
Αν θέλεις να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου, το κάρυ έχει αυτό που χρειάζεσαι. Το κύμινο, ένα βασικό συστατικό του κάρυ, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους προσπαθούν να διατηρήσουν τις τιμές τους φυσιολογικές. Έρευνα του 2016 έδειξε ότι η συμπληρωματική χρήση κύμινου μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Επίσης, η καψαϊκίνη από τα τσίλι έχει βρεθεί ότι ενεργοποιεί το "καφέ" λίπος, αυξάνοντας το μεταβολικό ρυθμό και ενισχύοντας την καύση θερμίδων.
5. Υποστηρίζει την ορμονική υγεία
Αν ψάχνεις για έναν τρόπο να υποστηρίξεις την ορμονική σου υγεία, οι σπόροι Fenugreek που περιέχονται σε κάποια είδη κάρυ μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Σύμφωνα με την Anar Allidina, οι σπόροι Fenugreek χρησιμοποιούνται στην ινδική κουζίνα και έχουν ελαφρώς γλυκιά γεύση. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των ορμονών, όπως η τεστοστερόνη στους άντρες και η παραγωγή γάλακτος στις γυναίκες. Έρευνες, όπως μία που δημοσιεύτηκε το 2020 στο PharmaNutrition, δείχνουν ότι οι σπόροι Fenugreek ρυθμίζουν τις ορμόνες και βελτιώνουν την υγεία των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση.
6. Προστατεύει τον εγκέφαλο
Είναι αλήθεια ότι το κάρυ μπορεί να έχει και οφέλη για τον εγκέφαλό σου. Τα τσίλι και το σκόρδο περιέχουν ενώσεις που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Η καψαϊκίνη, όπως εξηγείται σε μελέτη του 2022, έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την εκφύλιση των νευρικών κυττάρων και τη μείωση της μνήμης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Επιπλέον, το σκόρδο έχει βρεθεί ότι χαρίζει νευροπροστατευτικά οφέλη και προστατεύει από εγκεφαλικές ασθένειες.
Η πολίτικη σαλάτα σε 2 παραλλαγές: θες πικάντικη ή κλασική συνταγή;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr