
Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί ξυπνάς το πρωί και νιώθεις κουρασμένη, ακόμα κι αν κοιμήθηκες αρκετές ώρες το βράδυ; Ίσως να φταίει το φαγητό σου και οι ώρες που το καταναλώνεις. Δεν μιλάμε για κάποιο διατροφικό λάθος, αλλά για κάτι πολύ πιο συχνό, το "jet lag" φαγητού. Όπως το jet lag που νιώθεις μετά από ένα ταξίδι σε άλλη ζώνη ώρας, έτσι και το φαγητό μπορεί να επηρεάσει το σώμα σου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, και χωρίς να φύγεις καν από το σπίτι.
Ούτε μία, ούτε δύο: Η μορφή άσκησης που μειώνει τον κίνδυνο για 200 ασθένειες!
Τι είναι το 'jet lag' φαγητού
Ουσιαστικά, πρόκειται για την αναστάτωση του βιολογικού ρολογιού σου, το οποίο μπερδεύεται όταν αλλάζουν οι ώρες των γευμάτων σου. Δεν χρειάζεται να πετάξεις στο εξωτερικό για να νιώσεις τις συνέπειες αυτού του "jet lag". Η πιο συχνή αιτία είναι οι αλλαγές στο καθημερινό σου πρόγραμμα, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, όταν αφήνεις τις συνήθειες σου και η ώρα του δείπνου μεταφέρεται από τις 8 το βράδυ στη 1 το πρωί.
Πώς το πρόγραμμα του φαγητού επηρεάζει το σώμα σου;
Το σώμα σου λειτουργεί με έναν 24ώρο βιολογικό ρυθμό, τον κιρκαδιανό ρυθμό, ο οποίος συντονίζεται με την ημέρα και τη νύχτα. Όταν το πρόγραμμα του φαγητού σου αλλάζει, για παράδειγμα αν το φαγητό σου καταναλώνεται αργά το βράδυ ή αν τρως διαφορετικές ώρες κάθε μέρα, το σώμα σου δυσκολεύεται να προσαρμοστεί. Όπως εξηγεί η διατροφολόγος Marie-Pierre St-Onge στο Real Simple, το φαγητό σε ακανόνιστες ώρες είναι το ίδιο με το ταξίδι μέσω ζωνών ώρας. Το σώμα σου μπερδεύεται και αυτό έχει επιπτώσεις στην υγεία σου.
Το "jet lag" του φαγητού έχει συνδεθεί με μια σειρά αρνητικών συνεπειών για την υγεία. Όταν οι ώρες του φαγητού είναι διαφορετικές, το σώμα σου μπορεί να έχει προβλήματα όπως αυξημένες φλεγμονές, μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, και κακή ποιότητα ύπνου. Μάλιστα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Annals of Behavioral Medicine, κάθε 30 λεπτά διαφορά μεταξύ των γευμάτων του Σαββατοκύριακου και της εβδομάδας μπορεί να οδηγήσουν σε 13% αύξηση της φλεγμονής στο σώμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιοπάθειες.
Ποια είναι η συσχέτιση με το Σαββατοκύριακο;
Το Σαββατοκύριακο είναι η στιγμή που συχνά χαλαρώνουμε το πρόγραμμα μας, αλλά αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για το σώμα μας. Αν, για παράδειγμα, το Σάββατο βγεις για ποτό και φας αργά το βράδυ, ή αν ξενυχτήσεις βλέποντας τηλεόραση μέχρι αργά, το σώμα σου θα δυσκολευτεί να επανέλθει στην κανονικότητά του τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τη St-Onge, η συνεχής αλλαγή στις ώρες φαγητού προκαλεί αναστάτωση και μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μας μακροπρόθεσμα. Ο λόγος είναι ότι το σώμα μας έχει "προγραμματιστεί" να τρώει και να κοιμάται σε συγκεκριμένες ώρες, και αυτή η αλλαγή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παθήσεις όπως ο διαβήτης ή οι καρδιοπάθειες.
Πώς μπορείς να το αποφύγεις;
Το πιο σημαντικό είναι να προσπαθήσεις να διατηρήσεις ένα σταθερό πρόγραμμα για τα γεύματά σου, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Η St-Onge προτείνει να επιστρέψεις στο κανονικό σου πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό αν και το Σαββατοκύριακο σου έχει ξεφύγει. Αν ξυπνήσεις τη Δευτέρα και δεν έχεις όρεξη για πρωινό, καλό είναι να καταναλώσεις κάτι ελαφρύ και θρεπτικό στην καθιερωμένη ώρα σου, προκειμένου να ρυθμίσεις τον οργανισμό σου και να αποφύγεις τη σύγχυση.
Επιπλέον, η Δρ. Σεν-Οντζ προτείνει να καταναλώνεις τρόφιμα πλούσια σε τρυπτοφάνη, όπως η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, η βρώμη και το καστανό ρύζι. Η τρυπτοφάνη βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης, ουσίες που ρυθμίζουν τον ύπνο και τη διάθεση. Αν τη συμπεριλάβεις στη διατροφή σου σε καθημερινή βάση, θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να προσαρμοστεί καλύτερα στον ρυθμό του.
Αναπληρώνεις τον ύπνο σου το Σαββατοκύριακο; Αν όχι, αυτός είναι ένας λόγος για να αλλάξεις γνώμη
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr