
Η βρώμη μπορεί να μην είναι το πιο εντυπωσιακό πρωινό, αλλά είναι σίγουρα ένα από τα πιο υγιεινά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια.
"Τρώω βρώμη κάθε μέρα", λέει ο δερματολόγος και διατροφολόγος Dr. Christian Merkel από το Skin and Laser Center στο Μόναχο. "Για μένα, είναι ένα πραγματικό superfood, και πολύ υποτιμημένο". Όπως αναφέρει, η βρώμη βοηθάει σημαντικά στην πέψη, κάτι που επηρεάζει γενικά την υγείa, και προσφέρει μακροχρόνιο κορεσμό.
6 λόγοι που πρέπει να βάλεις τη βρώμη στο πρωινό σου
1. Είναι γεμάτη φυτικές ίνες
Η βρώμη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάτι που ενισχύει την υγιή πέψη. Η βασική ίνα που περιέχει είναι η βήτα-γλυκάνη, διαλυτή ίνα που μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, ρυθμίζει τον διαβήτη τύπου 2 και αυξάνει τα "καλά" βακτήρια στο έντερο.
2. Είναι πλούσια σε βιταμίνες
Η βρώμη είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ (για υγεία οστών και σωστή πήξη αίματος) και βιταμινών του συμπλέγματος Β, κυρίως Β1 και Β5, που βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας, δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, υγεία δέρματος και ματιών.
3. Κάνει καλό στην καρδιά
Η βρώμη μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και έτσι συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, κυρίως χάρη στη βήτα-γλυκάνη που περιέχει.
4. Είναι πλούσια σε μέταλλα
Περιέχει βασικά μέταλλα όπως χαλκό, ψευδάργυρο, ασβέστιο και κάλιο, ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μαγνήσιο και μαγγάνιο, σημαντικά για την ενέργεια, τον ύπνο, τους μύες και τη μείωση της φλεγμονής.
5. Καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης
Η βρώμη προσφέρει άριστη φυτική πρωτεΐνη, περίπου 5,3 γραμμάρια ανά μισό φλιτζάνι, ισορροπώντας τέλεια τους υδατάνθρακες και ενισχύοντας την αίσθηση κορεσμού.
6. Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα
Η βρώμη δεν περιέχει σχεδόν καθόλου ζάχαρη, άρα δεν προκαλεί απότομες αυξήσεις στην ινσουλίνη. Η βήτα-γλυκάνη καθυστερεί την κένωση του στομάχου, κάτι που βοηθά στην ομαλή και μακράς διάρκειας ενέργεια.
Πώς να την απολαμβάνεις πιο υγιεινά
Προτίμησε νιφάδες ολικής άλεσης (steel-cut) αντί για στιγμιαία βρώμη. Επίλεξε βιολογική αν μπορείς. Ο Merkel λέει πως το καλύτερο είναι να την τρως ωμή! Αν σου φαίνεται υπερβολή, δοκίμασε τα παρακάτω:
1. Overnight oats με γάλα αμυγδάλου, κουρκουμά, κανέλα & μύρτιλα
Βάλε βρώμη σε μπολάκι και κάλυψέ την με φυτικό ρόφημα, π.χ. γάλα αμυγδάλου. Πρόσθεσε κανέλα, κουρκουμά και άφησέ τη στο ψυγείο για 8–12 ώρες. Το πρωί βάλε από πάνω μύρτιλα για έξτρα αντιοξειδωτικά.
2. Πρωτεϊνούχο smoothie με βρώμη και φρούτα
Πρόσθεσε 1-2 κουταλιές ωμή βρώμη στο αγαπημένο σου smoothie μαζί με φρέσκα φρούτα. Δίνει μια ευχάριστη, απαλή γεύση ξηρού καρπού και γεμίζει το ρόφημά σου με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.
Διάβασε επίσης:
Βρώμη: 5 λάθη που κάνεις στο oatmeal και σε παχαίνουν
Ποιο είδος βρώμης είναι πιο θρεπτικό; Εσύ ξέρεις ποιο να επιλέξεις;
Πώς να φάω τη βρώμη; 10 συνδυασμοί για πρωινό γεμάτο ενέργεια και γεύση
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr