Φέτα vs. ανθότυρο: Οι διαφορές τους και τι να προτιμήσεις ανάλογα με τον στόχο σου

Για διαφορετικές περιστάσεις το καθένα.

Φέτα iStock

Ας το παραδεχτείς: δύσκολα λες "όχι" σε ένα κομμάτι τυρί. Είτε το βάζεις στη σαλάτα, είτε το απολαμβάνεις με λίγο ψωμάκι, είτε το ενσωματώνεις σε κάποια συνταγή, το τυρί έχει αυτή τη μαγεία που απογειώνει τις γεύσεις. Και ειδικά στην Ελλάδα, το τυρί δεν είναι απλώς τρόφιμο - είναι κομμάτι της παράδοσης, της καθημερινότητας, ακόμα και της κουλτούρας σου.

Ανάμεσα στα πιο αγαπημένα ελληνικά τυριά βρίσκονται σίγουρα η φέτα και το ανθότυρο. Μοιάζουν σε πολλά, όμως διαφέρουν και σε αρκετά -και όχι μόνο στη γεύση.

Η φέτα είναι το πιο χαρακτηριστικό ελληνικό τυρί, προστατευμένη ονομασία προέλευσης, που παράγεται αποκλειστικά από πρόβειο ή μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. Έχει πλούσια, ελαφρώς αλμυρή γεύση και κρεμώδη υφή που σπάει ευχάριστα στο πιρούνι. Τη βρίσκεις παντού - από τη χωριάτικη σαλάτα μέχρι σε πίτες και μαγειρευτά. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής.

Το ανθότυρο, από την άλλη, είναι ένα πιο "ήσυχο” τυρί. Έχει ήπια γεύση, σχεδόν γλυκιά, και απαλή υφή. Παράγεται από το τυρόγαλο (το υγρό που μένει μετά την παρασκευή άλλων τυριών) με προσθήκη μικρής ποσότητας γάλακτος. Υπάρχει σε δύο βασικές μορφές: φρέσκο (μαλακό) και ξηρό (σκληρότερο). Το φρέσκο το χρησιμοποιείς συχνά σε σαλάτες, αλλά και σε γλυκά, ακόμα και σε ελαφριά σνακ.

Και τώρα που έχεις μια πρώτη εικόνα για τα δύο αυτά τυριά, ήρθε η ώρα να δούμε ποιες είναι οι βασικές διαφορές τους στη διατροφική αξία - και για να μην πούμε περισσότερα εμείς, τον λόγο έχει η διατροφολόγος Δέσποινα Μπόμπορα (@balanceatwithbobora).

Φέτα vs. Ανθότυρο: Οι σημαντικές

διαφορές

Η φέτα αν και έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, είναι,επίσης, πλούσια σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά - κάτι που την κάνει λιγότερο κατάλληλη για άτομα με υπέρταση ή/και υψηλή χοληστερόλη.

Κατάλληλη σε μικρές ποσότητες και όχι καθημερινά.

Το ανθότυρο έχει χαμηλότερες θερμίδες, λιπαρά και αλάτι, οπότε ταιριάζει καλύτερα σε διατροφή για απώλεια βάρους ή όταν χρειάζεται να περιορίσεις το αλάτι.

Μπορεί να καταναλωθεί πιο συχνά.

Συμπερασματικά:

Αν θες κάτι πιο ελαφρύ, χαμηλό σε αλάτι και λιπαρά

Το ανθότυρο είναι η πιο κατάλληλη επιλογή.

Αν θες μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ασβέστιο

Η φέτα υπερέχει, αλλά καλό είναι να καταναλώνεται σε περιορισμένη ποσότητα και όχι καθημερινά.

Διάβασε επίσης:

Ποιο είναι το πιο εύπεπτο τυρί; Η διατροφολόγος εξηγεί γιατί το προτιμούν όσοι έχουν ευαίσθητο στομάχι

5 τυριά που μπορείς να καταναλώσεις αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη

Τρως τυρί καθημερινά; Δες πώς επηρεάζει την υγεία σου (και τον μεταβολισμό σου!)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i